Anne-Elisabeth Hagen

Politiet: Ny kontakt med mistenkte kidnappere i Hagen-forsvinningen

Nesten én måned etter at familien fikk et budskap fra mistenkte kidnappere, skal det igjen ha vært kontakt med motparten.

SE LIVE: Politiet bekrefter i dag at det har vært ny kontakt mellom motparten i forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Politiet redegjør for ny kontakt med motpart på en pressekonferanse 17.30 i dag. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

16. januar mottok familien til Anne-Elisabeth Hagen (68) et nytt budskap fra mistenkte kidnappere i saken.

Se pressekonferanse om utviklingen direkte klokka 17.30 på dagbladet.no!

Da gikk familiens advokat Svein Holden ut med informasjonen på en pressekonferanse åtte dager seinere.

Nå bekrefter politiet at det har vært ny kontakt med den mistenkte motparten. Det er uklart om meldingene denne gangen har kommet direkte til familien eller via politiet, men politiet har innkalt til en pressekonferanse om kontakten klokka 17.30 på Skedsmo politistasjon i Lillestrøm.

Familiens bistandsadvokat Svein Holden skal klokka 19 i kveld gi en uttalelse på vegne av familien Hagen på hotell Scandic Meyergården i Mo i Rana.

Fikk budskap 16. januar

Politiet opplyser at de skal redegjøre for kontakten på pressekonferansen.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer

Det er uklart om det dreier seg om en kontakthendelse etter 16. januar eller flere.

Den første kontakten var før politiet gikk offentlig ut med saken 9. januar i år. 16. januar, ei uke etter offentliggjøringen, mottok familien et «budskap» fra de mistenkte kidnapperne.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant for 104 dager siden, 31. oktober i fjor.

Fremdeles står politiet uten svar på hvor kona til milliardær Tom Hagen (68) befinner seg, om hun er i live eller hva som har skjedd.

- Politiet ingen part

Årsaken til at det var advokaten, og ikke politiet, som gikk ut med budskapet om den siste kontakten 16. januar, er ifølge politiinspektør Tommy Brøske enkel.

- Det er helt naturlig, for politiet er ingen part i forhandlingene. Først og fremst er det familien som må gjøre sine vurderinger. I tillegg prøver vi å være en god rådgiver ut ifra våre erfaringer med liknende saker, sa Brøske til Dagbladet i slutten av januar.

Den tidligere kontakten skal ved begge tilfellene ha vært over kryptovalutatjenesten Monero, som betegnes som en kanal «uegnet for kommunikasjon».

For å kommunisere over den krypterte plattformen må det foregå en transaksjon mellom mottaker og avsender, og slike transaksjoner kan inneholde maks 64 tegn, som for omverden vil framstå kryptert.

Politiet har ikke klart å tyde hvor meldingene kommer fra eller hvem som har sendt dem, på tross av iherdig etterforskning fra de ledende datatekniske etterforskerne i Norge.

Sjekket ut skjulesteder

Øst politidistrikt, som etterforsker saken, har mottatt en rekke tips om mulige skjulesteder hvor 68-åringen kan befinne seg.

Politiet har tidligere fortalt til Dagbladet at de har oppsøkt adresser i Norge, og sjekket dem ut av saken.

Nå forteller politiinspektør Tommy Brøske til Dagbladet at også mulige skjulesteder i utlandet også er blitt sjekket ut av saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har fulgt opp skjulesteder, også utenfor Norges grenser. Men å gå i mer detaljer om det, vil jeg ikke gjøre. Verken hvordan vi har sjekka det ut, eller hvor vi har sjekka det ut, sier Brøske.

Han forteller også at politiet har fått tips fra utlandet, deriblant om mulige skjulesteder.

For to uker siden gjennomførte Kripos, på vegne av Øst politidistrikt, en såkalt 3D-skanning av eiendommen til ekteparet.

Trusler og løsepengekrav

Uka før gjennomførte politiet søk i Langvannet, som grenser til ekteparets eiendom. Med bistand fra Oslo brann- og redningsetats dykkere søkte politiet i vannet i tre dager. De gjorde en rekke funn, som nå undersøkes for å se om de kan settes i sammenheng med forsvinningssaken.

KAN IKKE SI MYE: Bistandsadvokat Svein Holden forteller at de har fått et budskap fra de mistenkte kidnapperne av Anne-Elisabeth Hagen. Mye mer detaljert kan de ikke være- Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Siden 31. oktober er politiet styrket i sin tro på hovedteorien de har, nemlig at Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem.

Da mannen Tom Hagen kom hjem i 13.30-tida 31. oktober, var kona borte. Igjen var et brev med trusler og et stort løsepengekrav.

Siden den gang har de antatte bortførerne tatt kontakt med familien, men verken politiet eller familiens bistandsadvokat har ønsket å beskrive innholdet i kommunikasjonen eller på hvilken plattform den foregår.

For omkring en måned siden gikk politiet ut og etterlyste to personer i forbindelse med forsvinningssaken. Personene var fanget opp av overvåkningskameraer like ved Tom Hagens arbeidsplass, samme dag som hans kone forsvant.

De to er fremdeles ikke identifisert, og de har heller ikke meldt seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer