Politiet: «Nygaard-attentatmannen i Oslo»

Etterforskningen av drapsforsøket på forlagsdirektør William Nygaard 11. oktober 1993 er gjennopptatt med fornyet styrke. Minst én av de involverte i drapsforsøket skal tidvis bo i Oslo. Mannen skal være gjenkjent av et vitne som så de som utførte attentatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er dukket opp nye opplysninger, i tillegg til meget interessante opplysninger knyttet til etterforskningen som er blitt gjennomført tidligere, sier kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politikammer til NTB.

Ifølge kriminalsjefen innebærer den intensiverte etterforskningen både videre undersøkelser og en del avhør, men av hensyn til etterforskningen ønsker han ikke å utdype hva opplysningene dreier seg om.

William Nygaard mener derimot at politiet burde kunne si noe om sporet.

- De burde kunne si noe om det de tror, hvilken vei sporet fører, sier Nygaard til NTB.

Selv har Nygaard hele tiden knyttet skuddene som traff ham høsten 1993 til utgivelsen av Salman Rushdies bok og fatwaen Ayatollah Khomeini kunngjorde.

Bor i Oslo

Etter der Aftenposten forstår, sitter politiets etterforskere med informasjon som kan tyde på at minst én av dem som deltok i drapsforsøket i hvert fall tidvis bor i Oslo. Et vitne som så drapsforsøket mener å ha gjenkjent denne personen ved en senere anledning i Oslo-området. Dette kan ifølge Aftenposten være ett aktuelt spor som politiet nå har valgt å se videre på.

Politiet har tidligere brukt store ressurser på å kartlegge Dan Wesson-revolvere i Norge. Det var et slikt våpen Nygaard ble skutt med. Kartleggingen førte til avhør av en nordmann med pakistansk opprinnelse. Ifølge TV 2 reiste denne mannen fra Oslo til Teheran i Iran samme dag som skuddene mot Nygaard falt. Han ble imidlertid sjekket ut av saken.

Lang tid

I TV 2s dokumentar i kveld blir det søkt påvist at det tok lang tid før politiet avhørte flere vitner som sier at de så en mannsperson i området rundt Dagaliveien i morgentimene da Nygaard ble skutt 11. oktober 1993. Det tok ifølge programmet dessuten lang tid før det ble iverksatt kontroll ved grenseovergangene ut av landet.

To av Nygaards naboer står fram i tv-programmet. Begge forteller at de møtte en fremmed mann i nabolaget på attentatdagen.

- Jeg var overbevist om at Dagaliveien var sperret i begge ender da jeg kom hjem på ettermiddagen, og at det var politivakter som ville spørre alle om hva de hadde opplevd på morgenen, forteller Per Kjelman.

Ringte selv

Men det var det ikke. Da han ikke hadde hørt noe fra politiet to dager senere, ringte han selv Oslo politikammer og forklarte om mannen han hadde møtt. Tre uker senere ble han innkalt til avhør hvor han beskrev vedkommende. - Det var nesten utelukket å skulle gi noe skikkelig signalement av mannen jeg traff, tre uker etter at dette skjedde, sier Kjelman, som mener det virker som om politiet var veldig redde for å bare følge ett spor.

Også formannen i Rusdhiekomiteeen, Sigmund Strømme, sier i programmet at han er forbauset over at etterforskningen etter attentatet dreide seg så lite om Iran-sporet.

- Lurte ambassaden

Det norske Utenriksdepartementet (UD) skal ifølge TV 2-nyhetene ha lurt den iranske ambassadøren i Norge til å oppheve dødsdommen over Nygaard. Da presteskapet i Teheran ble kjent med at fatwaen var påstått opphevet i Norge, ble ambassadøren kalt hjem og sparket. Ifølge generaldirektør Ebrahim Rahimpour i iransk UD var brevet som ambassaden skrev under formulert av det norske Utenriksdepartementet. Dette avvises av pressetalsmann Ingvard Havnen i UD.

FORSØKT DREPT: Forlagssjef William Nygaard ble forsøkt drapt utenfor huset sitt for fire år siden. Nå mener politiet de har nye spor i saken.