Politiet ødela beviser

Oslo-politiet har ødelagt sko, en dress og en frakk som gjennom dagens kriminalteknikk i teorien kunne frifunnet Fredrik Fasting Torgersen (62) for drapet på tenåringsjenta Rigmor Johnsen i Skippergata i Oslo i 1957.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er kommet fram under arbeidet som politi og påtalemyndighet har gjennomført den siste måneden, etter at Torgersen i fjor begjærte saken gjenopptatt.

Torgersen har helt siden han ble dømt til livsvarig fengsel i 1958 på det sterkeste hevdet at han er offer for et justismord.

62-åringen ble funnet skyldig på grunn av indisier.

Bakgrunnen for at begjæringen om gjenopptakelse 40 år seinere kunne ha ført fram, er at det ble funnet mye blod på skoene, dressen og frakken som Torgersen hadde på seg den aktuelle drapskvelden.

I dag kunne dette i teorien vært DNA-testet mot blodet fra Rigmor. Blodet fra offeret og åstedet er heller ikke tatt vare på, etter det Dagbladet får opplyst.

Datidas analysemetoder kunne ikke med sikkerhet slå fast at blodet på Torgersens klær kom fra offeret.

En eventuell DNA-analyse kunne ha frikjent Torgersen, eller naglet ham til det grufulle mordet en gang for alle.

DNA-testing

Beslaglagte barnåler, som i dag er helt uinteressante i drapssaken, har imidlertid Oslo-politiet tatt vare på.

Det var statsadvokat Lars Frønsdal som kom på tanken om en mulig DNA-testing, etter at han begynte å arbeide med begjæringen om gjenopptakelse av drapssaken.

Ifølge Frønsdal bør denne saken føre til at politiet heretter tar vare på alle tekniske bevis i alvorlige straffesaker - til den dømte ikke er i live lenger.
- Framtida kan bringe veldig mye nytt på det kriminaltekniske området, sier Frønsdal.

Ingen kan i dag med sikkerhet si når sko, dress og frakk ble ødelagt, men det må ha skjedd en gang på 80-tallet.

- Normalt skjer en destruksjon av slikt materiale når det foreligger en rettskraftig dom, sier politiinspektør Gunnar Larsen i Oslo-politiet.

Saken avvises

Statsadvokat Frønsdal har overfor lagmannsretten avvist at saken skal gjenopptas.

- I begjæringen vi har mottatt fra Torgersens advokat, Magne Jetne, er det etter min mening ikke nye opplysninger, understreker han.

Torgersen forsøkte også på midten av 70-tallet å få saken gjenopptatt. Forsøket ble avvist både av lagmannsretten og Høyesterett. Flere kulturpersonligheter har engasjert seg i kampen for å få Torgersen frifunnet.