Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet offentliggjorde ny informasjon: Har funnet til sammen 47 våpen på adresser knyttet til Stephen Paddock

Stephen Paddock drepte 58 konsertgjengere.

MASSEDRAPSMANN: Stephen Paddock skal ha hatt minst 47 skytevåpen. Det er i alle fall så mange politiet har klart å finne så langt. Foto:  Social media / Handout via REUTERS / NTB scanpix
MASSEDRAPSMANN: Stephen Paddock skal ha hatt minst 47 skytevåpen. Det er i alle fall så mange politiet har klart å finne så langt. Foto: Social media / Handout via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid, kom politiet i Las Vegas med flere detaljer fra deres politiaksjon mot hotellrommet til massedrapsmannen Stephen Paddock (64).

- Ingen vil ha svar på hvorfor han gjorde dette mer enn politiet og ofrenes familier, men vi ønsker å gjøre det rett, sier

Drepte 58

Stephen Paddock befant seg i 33. etasje på Mandalay hotell i Las Vegas og skjøt og drepte 59 personer og skadet 527 da han åpnet ild.

Det 59. offeret døde tirsdag av skadene vedkommende ble påført under massakren.

Også før det siste dødsfalletble det sagt at Paddock tok livet av 59 personer, men det tallet inkluderte massedrapsmannen.

Ifølge visesheriff Kevin McMahill, fikk politiet den første meldingen om skyteepisoden kl. 22.08 søndag kveld.

- Den mistenkte skjøt imellom ni og 11 minutter. Klokka 22.19 stoppet det, sa McMahill.

Uttalelsen var en kommentar til noe av informasjonen som har kommet ut i pressen om at skytingen pågikk i 72 minutter. Det er altså ikke riktig, ifølge McMahill.

Noen politibetjenter som jobbet under et annet arrangement på hotellet gikk sammen og dannet et lag da skytingen begynte. De sørget for å få hotellgjestene i sikkerhet.

Heroisk sikkerhetsvakt

Mens de gjorde det tok en sikkerhetsvakt ved hotellet grep, og klarte å lokalisere rommet Paddock skjøt fra.

- Det var en veldig modig sikkerhetsvakt som ble skutt. Han gikk opp mot rommet da han ble skutt. Han fikk så gitt ytterligere informasjon til politiet om hvilket rom vi så etter, sier McMahill, og legger til:

- Det er viktig å påpeke at på det tidspunktet hadde skytingen stoppet. Vi anså rommet som barrikadert på det tidspunktet. Vi hørte ikke flere skudd.

På dette tidspunktet hadde hotellet blitt evakuert og Paddock var «isolert på rommet».

- Da kunne SWAT-laget vurdere når de kunne gå inn. Det er viktig å påpeke at selv om det var litt forsinkelse, så skjøt den mistenkte ikke lenger inn i menneskemengden, sier McMahill.

Da SWAT-laget sprengte seg inn på rommet fant de Paddock død. Akkurat hvor lang tid det tok før de tok seg inn på rommet, har politiet foreløpig ikke offentliggjort.

McMahill gjentok, og utdypet, også informasjonen som kom fram på en tidligere pressekonferanse, om at Paddock hadde satt opp kameraer i gangen utenfor rommet.

Paddock hadde til sammen tre kameraer. To av dem var satt opp i gangen slik at han kunne se når politiet kom, og ett kamera filmet gjennom kikkehullet i døra, sånn at han hadde oversikt over hotellgangen.

47 skytevåpen

Til sammen har politiet nå beslaglagt 47 våpen knyttet til Paddock på hotellrommet og i boliger i Mesquite og Verde i Nevada. Våpnene har blitt kjøpt i Nevada, Utah, California og Texas.

12 av våpnene funnet på Paddocks hotellrom hadde påmontert såkalte «bump stocks», en modifisert geværkolbe. Den erstatter i praksis våpenets kolbe med et grep som dekker over avtrekkeren.

Rekylen, med det påsatte utstyret, fører til at våpenet skyves fram og tilbake på en måte som gjør at fingeren dytter på avtrekkeren langt oftere.

Teknisk sett trykker skytteren dermed fortsatt inn avtrekkeren for hvert skudd, noe som gjør at våpenet fortsatt regnes som halvautomatisk - og dermed er lovlig i USA.

Under pressekonferansen natt til onsdag offentliggjorde også politiet dramatiske bilder fra evakueringsarbeidet på hotellet. Bildene var hentet fra kameraene som politibetjentene har festet på kroppen.

Mens man kan høre kontinuerlig ildløsning jobber politibetjentene intenst med å få folk i sikkerhet.

FRA INNSIDEN: Denne utsikten hadde morderen da han drepte 59, og såret over 500 mennesker, fra rom 32-135 på Mandalay Bay-hotellet. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!