SETT SEG LEI Demonstrasjonen Okkuper Wall Street brer om seg i USA Men begynner politi og lokalbefolkningen å se seg lei på dem. Foto: AP Photo/Noah Berger
SETT SEG LEI Demonstrasjonen Okkuper Wall Street brer om seg i USA Men begynner politi og lokalbefolkningen å se seg lei på dem. Foto: AP Photo/Noah BergerVis mer

Politiet og lokalbefolkning er lei av «Okkuper Wall Street»-bølgen

Nå blir demonstrantene møtt med tåregass og sjokkgranater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):«Okkuper Wall Street»-demonstrasjonen som oppsto for omlag en måned siden i New York, har spedd seg fra kyst til kyst i USA.   

Men nå har amerikansk politi liten tålmodighet med demonstrantene. Det samme har lokalbefolkningen.  

Tåregass og sjokkgranater Da omlag 1000 mennesker demonstrerte mot den økonomiske krisa, og at personer fra «Okkuper Wall Street» er blitt arrestert, i Oakland natt til onsdag, møtte de uventa motstand.  

Politiet møtte demonstrantene i fullt kommandoutstyr og brukte våpen med såkalt «myk ammunisjon».  

Politiet delte menneskemengden ved å kaste inn sjokkgranater, og benyttet tåregass for å drive demonstrantene vekk fra campen de har satt opp i finansdistriktet i byen.  

En journalist, Ali Winston, beskriver situasjonen for Al Jazeera:

- Det har vært to hendelser hvor det er tatt i bruk tåregass, sjokkgranater og hvor myk ammunisjon er blitt avfyrt mot publikum. 

Politiet på sin side mener protestantene kaster store kinaputter på dem. Ifølge Winston skjedde dette bare en gang, da politiet hadde en razzia og ødela utstyret til demonstrantene. 

- Situasjonen er veldig, veldig spent og jeg tror politiet balanserer hårfint nå, men jeg tror hverken de eller demonstrantene er villige til å trappe ned, sier en av arrangørene, Cat Brooks.  

85 arrestert Tidligere denne uka ble eks-marinesoldat Scott Olsen (24), som har vært to ganger i Irak, innlagt på sykehus med brudd i skallen etter å ha blitt truffet i hodet av et politiprosjektil. På tirsdag ble 85 demonstranter arrestert for ulovlig okkupasjon av offentlig eiendom.  

Talsmann for Oaklandpolitiet, Karen Boyd, sier til nyhetsbyrået Reuters:

- De som er arrestert vil bli tiltalt for å ha teltet eller samlet seg uten å ha tillatelse til det, sier Boyd.    

Ordfører i Oakland, Jean Quan, sier i en pressemelding at hun ber demonstrantene om å slutte og overnatte utendørs, og å lage mat på torget i byen.

 - De siste ukene har vist at verken demonstrantene eller byen har mulighet til å vedlikeholde trygge og sanitære forhold, eller kontrollere vandalisme, sier Quan.

 SAMLET SEG Demontranter samlet seg i Oaklands fineste område, ved finansdistriktet.Foto:  REUTERS/Stephen Lam
SAMLET SEG Demontranter samlet seg i Oaklands fineste område, ved finansdistriktet.Foto: REUTERS/Stephen Lam Vis mer

Plassen skal allerede være skadd av graffiti, søppel og hærverk. Derfor ønsker de å tømme plassen for demonstranter.   

- Irriterende   «Okkuper Wall Street» har på overraskende kort tid vokst fram til å bli en landsomfattende bevegelse med avleggere i en lang rekke amerikanske byer. Etter hvert også i andre land.

Bevegelsen protesterer mot at bankene fikk lov å fortsette som før med sine gigantbonuser etter at de ble reddet med milliarder av skattebetalernes dollar, mens vanlige amerikanere mister jobb, bolig og framtidshåp.

Likevel møter de motstand i flere amerikanske byer fra myndigheter og lokalbefolkning:

- Jeg synes det er kult det de gjør, men jeg vil sitte i parken på fine dager, og det har jeg ikke kunnet gjøre siden de okkuperer den, sier Karen Sanders (34) til USA Today om protestantene i Atlanta.  

- Du må gå omveier for å komme rundt dem ellers må du kjempe deg igjennom mengden. Jeg vet ikke hva de tror de vil oppnå, men for meg er de bare irriterende, sier Melanie Wells (41), markedsdirektør i Chicago om Okkuper-Chicago-protestantene.     '

Andre aksjoner i USA: • Providence: ordføreren i byen vil forfølge protestantene rettslig for å kaste 100 protestanter ut av en park i byen.  

•I Minneapolis er innbyggerne lei av at mellom 100-150 demonstranter okkuperer Hennepin County Government Center-plassen, og bekymrer seg over politiutgiftene som øker. Sherrifen har allerede brukt mer enn 200 000 dollar, som tilsvarer 1 093 600 norske kroner, på overtidsbetaling til sine ansatte, skriver USA Today.  

• I Atlanta ble 53 demonstranter kastet ut av en okkupert park natt til onsdag. Ordfører Kasim Reed sier han bestemte seg for å kaste dem ut fordi han var redd for publikums sikkerhet og den økte spenningen i parken.

- I flere uker har innbyggere i sentrum og bedriftseiere vært tålmodige og vist toleranse. Demonstrantene derimot... Det har gått fra å være en fredlig demonstrasjon til å utvikle seg til å bli voldelige handlinger, sier ordfører Kasim Reed.       

HOLDER FORTET: Møte mellom medlemmer av Okkuper Wall Street begvegelsen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
Mottatt fra epost: 04.10.2011
HOLDER FORTET: Møte mellom medlemmer av Okkuper Wall Street begvegelsen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Mottatt fra epost: 04.10.2011 Vis mer