TØMMER KVARTALET: Politiet bistår Namsfogden med å kaste ut personer som oppholder seg ulovlig i Hauskvartalet i Oslo onsdag morgen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TØMMER KVARTALET: Politiet bistår Namsfogden med å kaste ut personer som oppholder seg ulovlig i Hauskvartalet i Oslo onsdag morgen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Politiet og Namsfogden tømmer Hauskvartalet

Har anholdt elleve og bortvist fire husokkupanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adressene det dreier seg om er Brenneriveien 1 og Hausmannsgate 42 i Oslo sentrum.

I kvartalet finnes det både lovlige og ulovlige husokkupanter. De lovlige holder til i Hausmannsgate 40. Det har holdt hus i kvartalet i over 15 år. De ulovlige har holdt til på adressene politiet gikk til aksjon mot i dag tidlig.

Aksjonen gikk ifølge politiet relativt fredelig for seg. Okkupantene ytte passiv motstand ved å lenke seg fast, og nektet å forlate området.

Da politiet hadde tatt seg gjennom en av barrikadene onsdag morgen, ble de møtt av en stor fallem som hang over inngangen. Den hadde store pigger som slo mot politifolkene, skriver NRK. Og politiet har opplyst NTB om at de har funnet kanner med bensin og molotovcocktail.

Ifølge politiet var det mellom 30 og 40 personer som oppholdt seg inne i bygården, men flere tok trolig tilhold i andre bygg før politiet kom til stedet onsdag morgen.

Klokka 07.30 er aksjonen avsluttet og adressene tømt for husokkupanter.

- Nå har vi kontroll på situasjonen. Fått ut de personene som har nektet å fjerne seg fra adressene, sier operasjonsleder André Kråkenes til Dagbladet.

Elleve personer innbrakt

STENGT I 2010: Bygården ble i 2010 stengt fordi den var i så dårlig brannteknisk stand at den ble regnet som farlig å oppholde seg i. Vinduer og inngangsdører ble murt igjen for å hindre at noen skulle ta seg inn og utsette seg for fare. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
STENGT I 2010: Bygården ble i 2010 stengt fordi den var i så dårlig brannteknisk stand at den ble regnet som farlig å oppholde seg i. Vinduer og inngangsdører ble murt igjen for å hindre at noen skulle ta seg inn og utsette seg for fare. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Det var lenge usikkert hvor mange okkupanter som skal ha vært i bygningene da politiet gikk til aksjon.

- Elleve personer er innbrakt for å ha nektet å etterkomme politiets pålegg. Fire personer er bortvist fra adressen, sier Kråkenes.

Nå er kommunen i gang med å rydde tomten og å sikre området.

Det er to busser og to litt mindre kjøretøy som skal fjernes, i tillegg til søppel og skrot, og husokkupantenes eiendeler.

- Nå gjenstår det å sikre Hausmannsgate 42, og Brenneriveien 1 slik at det ikke blir okkupert på nytt, sier Kråkenes.

Flere okkupanter er fortsatt plassert på taket i Brenneriveien, men politiet mener at disse personene befinner seg på eiendommen til Kulturhuset Hausmania, som ikke omfattes av rettens kjennelse.

Bisto Namsfogden

Politiet skriver i en pressemelding at de den 19. mai ble anmodet om å bistå i å fjerne husokkupanter fra kvartalet.

Oslo kommune har solgt eiendommene, og 7. mai ble Brenneriveien okkupert. Kommunen har begjært fravikelse fra eiendommen.

- Vi skal bistå Namsfogden slik at de kan gjennomføre sitt oppdrag på en så god og trygg måte som mulig. Vi ønsker ingen skader på verken okkupanter eller tjenestepersoner, siteres Martin Strand, fungerende stabssjef i Oslo Politidistrikt, på i pressemeldingen.

Har forsøkt å gå i dialog

AKSJON: Okkupantene har kjørt campingvogner inn på Brenneriveien 1 etter at bystyreflertallet i midten av mai vedtok å selge..
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
AKSJON: Okkupantene har kjørt campingvogner inn på Brenneriveien 1 etter at bystyreflertallet i midten av mai vedtok å selge.. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Politiet skriver at de i flere uker har forsøkt å gå i dialog med okkupantene uten å lykkes.

- Det har de ikke hatt noe ønske om, sier operasjonsleder André Kråkenes.

De som oppholder seg ulovlig på området, er kjent med vedtakene og tidsfristene og at de risikerer å bli fjernet av politiet, skriver NTB.

I forbindelse med aksjonen har trafikken i nærområdet vært omdirigert, skriver nyhetsbyrået.

Døgnkontinuerlig vakt

Det vil bli satt opp fysiske sperringer ved bygningen, og det blir også vakthold på stedet, opplyser Eskild Bråten, direktør for Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

– Vi kommer til å ha døgnkontinuerlig vakthold og skal prøve å påse at det ikke er mulig å ta seg inn på eiendommen igjen. Etter at området er ryddet vil vi gå gjennom bygget, som har vært murt igjen i seks år, sier Bråten til NTB.

Han forteller videre at kommunen har bestilt store og tunge blomsterurner, og at blomsterinstallasjonene etter hvert skal fylle plassen som har huset okkupantene.