UTFORDRENDE: Politiet sliter med kontakten med publikum, etter stormens herjinger. Her sperrer Ålesund-politiet av en vei i byen, for å holde folk unna usikre områder. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
UTFORDRENDE: Politiet sliter med kontakten med publikum, etter stormens herjinger. Her sperrer Ålesund-politiet av en vei i byen, for å holde folk unna usikre områder. Foto: Fridgeir Walderhaug / DagbladetVis mer

Politiet og redningstjenesten lammes av stormen

Mister kontakten med publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politi og redningstjenesten i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre opplever at det er svært vanskelig å kommunisere med omverden etter strøm- og linjebrudd etter at «Dagmar» har herjet langs norskekysten.

Publikum har problemer med å komme i kontakt med nødmeldesentralene, da mange av basestasjonene er satt ut av drift.

Vanskelig situasjon - Det er en vanskelig situasjon og det er publikum som har det virkelige problemet, sier opperasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt.

Ved flere tilfeller har det vist seg at det er nærmest umulig å varsle politi og redningstjeneste om det skulle oppstå en nødssituasjon.

Ikke god nok plan - I store deler av vårt distrikt er all form for telefoni borte vekk. Vi er avhengige av basestasjoner og strøm. Når en så dramatisk situasjon inntreffer ser vi at vi ikke har en god nok plan for dette, sier Trygve Ødegård.

- Har dere vhf-samband?

- Nei, det har vi ikke. Vi hadde det for noen år siden, men man må ha konsesjon for å operere vhf-samband, og det har ikke vi.

- Hva med satelittelefon?

- Vi har en satelittelefon, men det hjelper lite så lenge publikum ikke har slike kommunikasjonsmuligheter. Vi kan motta samtaler, men det hjelper lite når ingen har muligheter til å ringe oss. På steder som Ulstein, Herøy, Ørsta, Volda, Sande, Hellesylt og Geiranger ligger basestasjoner og telefonnettet nede, og da blir det vanskelig å kommunisere, sier opperasjonsleder Trygve Ødegård i Sunnmøre politidistrikt.

- Hvilken form for kommunikasjon fungerer?

- Det lille vi kan ta via politisambandet fungerer jo, men da er vi avhengig av å ha en tjenestemann ute i det aktuelle området, sier han.

Også politiet i Sogn og Fjordane sier at det er vanskelig arbeidsforhold.

- Det er en utfordrende situasjon for alle nødetatene. Vi har store utfordringer i Nordfjord og ingen kontakt med Stryn. På Måløy har vi kontakt med et fiskefartøy som har satelittelefon, men ellers er det vanskelig, sier opperasjonsleder Stig Inge Hauge ved Sogn og Fjordane politidistrikt.