OVERFALT: Her føres kapreren bort av tyrkisk politi. Nordmannen som overfalt ham inne i flyet, beklager nå at han satte andres liv i fare. Foto: Reuters
OVERFALT: Her føres kapreren bort av tyrkisk politi. Nordmannen som overfalt ham inne i flyet, beklager nå at han satte andres liv i fare. Foto: ReutersVis mer

Politiet og UDI på teppet etter krangel om kaprer

Har fått klar beskjed om å slutte å krangle om den tyrkiske flykapreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske flykapreren ville aldri ha fått frivillig utsendelse hvis politiet hadde fått gjøre egnethet- og sikkerhetsvurderingen av ham, fastslår Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding lørdag. De siste dagene har det gjennom TV 2s nyhetsdekning vært et offentlig ordskifte mellom nettopp PU og Utlendingsdirektoratet (UDI) rundt disse vurderingene. PU holder lite tilbake i kritikken mot overføringen av ansvaret for frivillige returer til UDI, noe som har vært til lavere sikkerhetskrav.

Kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet opplyser at lederne for de to etatene fredag ble kalt inn på teppet for å få slutt på kranglingen

- Vi kan ikke ha det sånn, sier Johansen til NTB.

Sjekket ikke UDI overtok 1. oktober i fjor saksbehandling knyttet til frivillig retur fra PU. Beslutningen innebærer at UDI dermed også har overtatt ansvar for egnethets- og sikkerhetsvurderinger av dem som søker om frivillig retur.

Torsdag opplyste UDI at direktoratet hadde sjekket den tyrkiske mannens rulleblad hos politiet. Men ifølge PU-sjef Ingrid Wirum fikk PU aldri noen henvendelse fra UDI.

Det resulterte i at UDI ikke oppdaget at kapreren på Turkish Airlines-flyet hadde vært etterforsket for trusler og brudd på våpenloven, da de besluttet å sette ham alene på et fly til hjemlandet.

UDI har ikke tilgang til politiets registre, og PU har på sin side svært begrenset adgang til å utgi opplysninger fra registrene. Rutinene sier imidlertid at UDI skal kontakte politiet for å sjekke forholdt rundt personen som skal sendes ut. Det har ikke UDI gjort i denne saken, påpeker PU.

Prøver å samarbeide - UDI går nå gjennom vurderingene som ble gjort i forkant av at den tidligere asylsøkeren fikk innvilget frivillig retur. Vi ønsker å se på om det er behov for endring av regelverk og rutiner for informasjonsutveksling når det gjelder frivillige returer, heter det i en uttalelse fra PU og UDI etter oppvaskmøtet i departementet.

De to etatene vil nå prøve å samarbeide bedre og å «styrke ordningen med frivillig retur». Både UDI og politiet ser at det er et behov for å gå opp linjene enda nøyere, slik at det ikke oppstår uklarhet med hensyn til roller og ansvar.

- Det er mange og kompliserte spørsmål innen utlendingsfeltet. Derfor er vi opptatt av at vi får diskutert utfordringene sammen, sier UDI-direktør Ida Børresen og PU-sjef Ingrid Wirum.

(NTB)