Politiet og UDI på teppet etter krangel om kaprer

Har fått klar beskjed om å slutte å krangle om den tyrkiske flykapreren.

OVERFALT: Her føres kapreren bort av tyrkisk politi. Nordmannen som overfalt ham inne i flyet, beklager nå at han satte andres liv i fare. Foto: Reuters
OVERFALT: Her føres kapreren bort av tyrkisk politi. Nordmannen som overfalt ham inne i flyet, beklager nå at han satte andres liv i fare. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den tyrkiske flykapreren ville aldri ha fått frivillig utsendelse hvis politiet hadde fått gjøre egnethet- og sikkerhetsvurderingen av ham, fastslår Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding lørdag. De siste dagene har det gjennom TV 2s nyhetsdekning vært et offentlig ordskifte mellom nettopp PU og Utlendingsdirektoratet (UDI) rundt disse vurderingene. PU holder lite tilbake i kritikken mot overføringen av ansvaret for frivillige returer til UDI, noe som har vært til lavere sikkerhetskrav.

Kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet opplyser at lederne for de to etatene fredag ble kalt inn på teppet for å få slutt på kranglingen

- Vi kan ikke ha det sånn, sier Johansen til NTB.

Sjekket ikke UDI overtok 1. oktober i fjor saksbehandling knyttet til frivillig retur fra PU. Beslutningen innebærer at UDI dermed også har overtatt ansvar for egnethets- og sikkerhetsvurderinger av dem som søker om frivillig retur.

Torsdag opplyste UDI at direktoratet hadde sjekket den tyrkiske mannens rulleblad hos politiet. Men ifølge PU-sjef Ingrid Wirum fikk PU aldri noen henvendelse fra UDI.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer