Politiet og UDI på teppet etter krangel om kaprer

Har fått klar beskjed om å slutte å krangle om den tyrkiske flykapreren.

OVERFALT: Her føres kapreren bort av tyrkisk politi. Nordmannen som overfalt ham inne i flyet, beklager nå at han satte andres liv i fare. Foto: Reuters
OVERFALT: Her føres kapreren bort av tyrkisk politi. Nordmannen som overfalt ham inne i flyet, beklager nå at han satte andres liv i fare. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tyrkiske flykapreren ville aldri ha fått frivillig utsendelse hvis politiet hadde fått gjøre egnethet- og sikkerhetsvurderingen av ham, fastslår Politiets utlendingsenhet (PU) i en pressemelding lørdag. De siste dagene har det gjennom TV 2s nyhetsdekning vært et offentlig ordskifte mellom nettopp PU og Utlendingsdirektoratet (UDI) rundt disse vurderingene. PU holder lite tilbake i kritikken mot overføringen av ansvaret for frivillige returer til UDI, noe som har vært til lavere sikkerhetskrav.

Kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet opplyser at lederne for de to etatene fredag ble kalt inn på teppet for å få slutt på kranglingen

- Vi kan ikke ha det sånn, sier Johansen til NTB.

Sjekket ikke UDI overtok 1. oktober i fjor saksbehandling knyttet til frivillig retur fra PU. Beslutningen innebærer at UDI dermed også har overtatt ansvar for egnethets- og sikkerhetsvurderinger av dem som søker om frivillig retur.

Torsdag opplyste UDI at direktoratet hadde sjekket den tyrkiske mannens rulleblad hos politiet. Men ifølge PU-sjef Ingrid Wirum fikk PU aldri noen henvendelse fra UDI.

Det resulterte i at UDI ikke oppdaget at kapreren på Turkish Airlines-flyet hadde vært etterforsket for trusler og brudd på våpenloven, da de besluttet å sette ham alene på et fly til hjemlandet.

UDI har ikke tilgang til politiets registre, og PU har på sin side svært begrenset adgang til å utgi opplysninger fra registrene. Rutinene sier imidlertid at UDI skal kontakte politiet for å sjekke forholdt rundt personen som skal sendes ut. Det har ikke UDI gjort i denne saken, påpeker PU.

Prøver å samarbeide - UDI går nå gjennom vurderingene som ble gjort i forkant av at den tidligere asylsøkeren fikk innvilget frivillig retur. Vi ønsker å se på om det er behov for endring av regelverk og rutiner for informasjonsutveksling når det gjelder frivillige returer, heter det i en uttalelse fra PU og UDI etter oppvaskmøtet i departementet.

De to etatene vil nå prøve å samarbeide bedre og å «styrke ordningen med frivillig retur». Både UDI og politiet ser at det er et behov for å gå opp linjene enda nøyere, slik at det ikke oppstår uklarhet med hensyn til roller og ansvar.

- Det er mange og kompliserte spørsmål innen utlendingsfeltet. Derfor er vi opptatt av at vi får diskutert utfordringene sammen, sier UDI-direktør Ida Børresen og PU-sjef Ingrid Wirum.

(NTB)