BASKETAK: «Under basketaket for å få kontroll på far fikk rapportskriver ødelagt brillene», står det i politirapporten om et forsøk på å uttransportere denne familien. Foto: Privat
BASKETAK: «Under basketaket for å få kontroll på far fikk rapportskriver ødelagt brillene», står det i politirapporten om et forsøk på å uttransportere denne familien. Foto: PrivatVis mer

Politiet om asyl-bråk på fly: - Ble klort, bitt og utskjelt som rasister

Nå er den iranske asylsøker-familien uttransportert - i andre forsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble slåsskamp da en avvist asylsøker-familie sist onsdag skulle sendes tilbake til Iran. Flykapteinen forlangte til slutt at følget skulle gå av flyet.

Morens søster har overfor Dagbladet tidligere hevdet at de fire ledsagende politifolkene sparket og slo. I sin rapport fra uttransporten forteller politiets transportfører en annen historie.

Basketak Ifølge politiet begynte bråket da familien skulle ta plass bakerst i flyet. Moren skal ifølge politiet ha satt seg voldsomt til motverge, og begynt å rope og skrike.

Faren skal deretter ha reist seg og ropt: «Politiet slår mine barn», «dere er rasister», og «andre utsagn som vekket stor oppmerksomhet blant de andre passasjerene».

I rapporten heter det at faren kom med et utfall, og at dette førte til at politiet presset ham ned i setet og holdt ham der med makt. Et av barna skal da ha bitt en av politifolkene i underarmen.

«Under basketaket for å få kontroll på far fikk rapportskriver ødelagt brillene», står det i rapporten. En annen av politifolkene skal ha fått kloremerker.

Anmeldt til Spesialenheten Asylsøkerfamiliens advokat Trygve Tveter har tidligere sagt til Dagbladet at han finner familiens versjon om at politiet brukte unødvendig vold troverdig.

Nå har han anmeldt saken til Spesialenheten for politisaker.

«Familien var rystet av politiets opptreden og foreldrene hadde merker på kroppen etter ulike grep fra politiet», skriver Tveter i anmeldelsen, hvor det står at familien følte seg mobbet allerede på vei til flyplassen.

I anmeldelsen ber han om at det foretas avhør, av familien og at skader og merker på kroppen dokumenteres. Til Dagbladet forteller Tveter at familien nå har ankommet Iran, etter at et nytt forsøk på utsendelse lyktes.

Avviser unødig vold «Familien har ikke lovlig opphold i Norge. De har ikke overholdt utreiseplikten og er nå uttransportert fra Norge», skriver kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet til Dagbladet. Med henvisning til politiets rapporter om hendelsen, avviser hun at det ble brukt unødvendig vold.

Ifølge Johansen går de fleste uttransportene etter planen, og samarbeidet med politiet er godt.

«I noen tilfeller opplever vi imidlertid vanskelige hendelser som dette, der personer setter seg til motverge og ikke samarbeider», skriver hun til Dagbladet.

Rettslig kjennelse Johansen viser dessuten til en kjennelse fra Oslo tingrett, fra dagen etter hendelsen om bord i flyet.

I kjennelsen om at familien kan holdes i forvaring står det at det er sannsynliggjort at familien satte seg fysisk til motverge, og at retten ikke betviler hovedtrekkene i politiets versjon.

«PU forholder seg til kjennelsen fra Tingretten som mener at det beste i denne saken var å ikke splitte familien i påvente av uttransport. I kjennelsen vises det også til barnevernets uttalelse i saken», skriver Cecilie Johansen til Dagbladet.