Hagen-forsvinningen:

Politiet om brevet: ­- Vi har et tall

Politiet mener å ha kontroll på hvor mange steder som selger papiret som brevet i Hagens bolig var skrevet på. Nå skal de løse gåten om hvor det ble kjøpt.

BORTE: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem for snart åtte måneder siden. Foto: Privat
BORTE: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem for snart åtte måneder siden. Foto: PrivatVis mer

SKI (Dagbladet): Mens politiet har jobbet med å snu hver eneste stein i leting på svar etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant 31. oktober, har et brev funnet i hennes og milliardærektemann Tom Hagens bolig stadig blitt trukket fram som sentralt bevis.

Under onsdagens pressekonferanse kunne politiinspektør Tommy Brøske opplyse at politiet nå mener å ha snevret inn hvilke land papiret selges i.

I et intervju med Dagbladet torsdag, sirkler politiinspektøren ytterligere inn jakten på svar omkring et av de mest sentrale bevisene i forsvinningssaken. For politiet mener nå å ha et konkret antall utsalgssteder for den aktuelle papirtypen i kikkerten.

- Har et tall

- Vi har gode holdepunkter for å vite hvor papiret brevet var skrevet på er produsert og solgt. Dette jobbes det nå med å undersøke. Vi har et tall og en god formening om antall land og steder det er solgt, sier Brøske.

Det er tidligere omtalt at lappene som ble funnet i huset, var skrevet på gebrokkent norsk. Beskjedene er blitt undersøkt av både eksperter på håndskrift, men også lingvister og språkeksperter har vært involvert i etterforskningen.

I brevet skal det blant annet ha stått at Anne-Elisabeth Hagens liv var avhengig av at ektemannen ikke tok kontakt med politiet.

UENIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, er uenig med politiets formulering om den nye teorien i Hagen-forsvinningen. Video: Elias Zahl-Pettersen. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Forvirre og villede

Onsdag gikk politiet ut og fortalte at de etter mer enn 200 dager nå har byttet hovedhypotese i saken hvor 69 år gamle Hagen er sporløst forsvunnet. Fra begynnelsen av etterforsket politiet saken med utgangspunkt i at kvinnen ble bortført fra sitt eget hjem for økonomisk vinning. Nå mener politiet de står overfor en drapssak.

Årsaken til bortføringshypotesen var blant annet det nevnte brevet funnet i ekteparets hjem, med trusler og løsepengekrav på 90 millioner kroner, og deretter meldinger fra «motparten» sendt over krypterte kommunikasjonskanaler. Nå mener politiet derimot at sporene i boligen bare er en fingert bortføring.

- Dette kan være for å forvirre eller villede politiet, og på den måten forsinke etterforskningen, sier Brøske til Dagbladet.

Uforandret tidsvindu

Siste sikre livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen er fremdeles en telefonsamtale hun tok til et familiemedlem klokka 9.14 morgenen hun forsvant fra sitt hjem. Politiet har så langt ikke ønsket å si hvem samtalen var med - et valg Brøske fortsatt holder fast ved.

I hvilket tidsrom politiet mener 69-åringen forsvant, har heller ikke vært kommentert i detalj. Det er derfor uvisst hvor lang periode politiet anser som viktigst for å oppklare forsvinningen.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

- Har dette forandret seg noe med den nye hypotesen?

- Tidsvinduet for bortføringen eller drapet anser vi som sentralt, og dette er per nå uforandret til tross for endringen av hovedhypotesen. Vi mener vi har god oversikt over tidsaspektet, svarer Brøske.