Birgitte Tengs-saken

Politiet om DNA-analysene: - Etterlengtet, ny informasjon

Omfattende DNA-analyser i Birgitte Tengs-saken er gjennomført. Politiet har store mengder materiale som må gjennomgås.

ULØST DRAPSGÅTE: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept den 6. mai 1995. Hun ble funnet i et buskas like ved veien, bare noen få hundre meter fra hennes hjem ved Skår i Kopervik på Karmøy. Foto: Privat
ULØST DRAPSGÅTE: Birgitte Tengs (17) ble funnet drept den 6. mai 1995. Hun ble funnet i et buskas like ved veien, bare noen få hundre meter fra hennes hjem ved Skår i Kopervik på Karmøy. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kom nyheten om at Sørvest politidistrikt har mottatt analyseresultater av tidligere testet og utestet biologisk materiale i Tengs-saken.

Haugesunds Avis meldte at de nye DNA-sporene skulle gi grunnlag for videre etterforskning av Tengs-saken.

I 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs funnet voldtatt og drept ikke langt unna barndomshjemmet på Karmøy. To år senere ble hennes 19 år gamle fetter dømt for drapet. Han ble senere frikjent i lagmannsretten.

Drapet er fortsatt uoppklart.

Svar på DNA-analyser

Kripos' cold case-gruppe gjennopptok etterforskningen i saken januar 2017 og nye analyser av tidligere undersøkte hår, og andre som ikke var undersøkt ble sendt til et laboratorium i Østerrike.

- Vi har mottatt en rapport fra Østerrike hvor vi har fått svar på vår anmodning om omfattende analyser. Det har vært etterlengtet, ny informasjon som politiet nå kommer til å bruke tid på å gjennomgå før vi vurderer om vi kommer til å foreta nye etterforskningsskritt. Det er foreløpig ikke bestemt, sier påtaleansvarlig Lars Ole Berge til Dagbladet i dag.

Han forteller at politiet kommer til å bruke tid til å gå gjennom den grundige rapporten som er skrevet på tysk.

- Vi skal gå gjennom rapporten på en skikkelig måte. Det er snakk om omfattende analyser som er blitt gjennomført, sier han.

- Hvorfor er analysene blitt gjennomført i Østerrike?

- Det må vi komme tilbake til. Overordnet sett handler det om at de har tilgang til teknologi vi mener det er nødvendig å bruke i saken. Det er gjennomført tester på materiale som ikke er blitt testet før, sier han.

I påvente av DNA-analysene fra Østerrike har etterforskningsteamet som er satt på saken vært nedskalert.

Berge vil ikke si noe om hvor store ressurser politiet nå bruker på saken.

- Vi inkluderer de personene vi mener det er nødvendig å inkludere i arbeidet, sier han.

Håranalyser

Det ble funnet uvanlig mange hår på den avdøde. Svært mange av hårene har vært undersøkt tidligere, men fremdeles var mange ikke analysert med tanke på DNA. De nye analysene skal nå ha gitt etterforskerne nytt grunnlag for videre etterforskning i håp om å oppklare saken.

Aftenbladet meldte også i går at resultatene av undersøkelsene var så interessante at politiet kommer til å gå i gang med taktisk etterforskning.

Politiet meldte i en pressemelding i går at det var kommet fram feil informasjon i media.

- Hvilke meldinger har vært feil?

- Jeg kan ikke være konkret på de tingene, men meldingene gikk i retning av at politiet sto overfor et gjennombrudd i saken. Vi ønsker å komme med nøktern informasjon. Vi betrakter informasjonen som kom ut i media som spekulasjoner, sier Berge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer