TUNG SAK: Leder for Politiets fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, er tilfreds med dommen i Monika-saken. Foto: NTB scanpix
TUNG SAK: Leder for Politiets fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, er tilfreds med dommen i Monika-saken. Foto: NTB scanpixVis mer

Politiet om dommen i Monika-saken: - Gir oss en mulighet til å få jobbet opp tilliten igjen

- En svært krevende sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble Donatas Lukosevicius dømt til 18 års forvaring, med en minstetid på 10 år, for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Saken utviklet seg til å bli et mareritt for Hordaland politidistrikt. Leder i Politiets fellesforbund Vest, Kjetil Rekdal, sier at han er tilfreds med at det nå har falt en dom i saken og at den er i tråd med aktors påstand.

Starte på nytt

- Det er en sak som har vært særdeles krevende for alle involverte. Jeg tenker spesielt på mor til Monika i dag. Det må være en lettelse, selv om ikke alle svarene er kommet. Det må være utrolig godt for henne. Det er tross alt drapet på en åtte år gammel jente det er snakk om, sier Rekdal.

Han mener dommen gir politiet en mulighet til å starte på nytt.

- Det har vært en sak som har preget oss negativt i veldig lang tid og som har svekket tilliten til politiet. Dette gir oss en mulighet til å få jobbet tilliten opp igjen, sier Rekdal.

Varsler-sak

Monika ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune på Sotra 14.november 2011. 15.august 2012 henla politiet saken som intet straffbart forhold. De mente Monika døde som følge av selvmord.

Politioverbetjent Robin Schaefer kom over saken i 2013 og etter at han hadde gjennomgått dokumentene i saken, varslet han ledelsen i politidistriktet om at dødsfallet kunne være drap.

Først nektet påtaleansvarlig å gjenoppta saken, men etter at advokaten til Monikas mor hadde reist tilsvarende kritikk som Schaefer ble saken likevel gjenopptatt. Det ført til pågripelsen, og nå altså dommen mot moras tidligere samboer.

Saken førte til granskning og etterforskning. Det ble felt en knusende dom mot politiledelsen og var samtidig en sterk oppreisning for Robin Schaefer.