Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nettovergrep mot barn:

Politiet om pedojegeres virksomhet: - Kan føre til overgrep mot andre barn

Oslo-politiet er skeptiske til virksomheten pedojegerne bedriver.

KONTAKTER PEDOFILE: Gruppa jakter pedofile menn, og legger navn og bilde ut på internett. Nå har de fått sin første mann dømt. Videoen der en 63-åring trodde han skulle møte en 14 år gammel jente ble brukt som bevis mot 63-åringen i Frostating lagmannsrett. En seier, ifølge 25-åringen som står bak gruppa som jobber for ‹‹å avsløre ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av november ble en 63 år gammel mann fra Trøndelag dømt til 36 dagers fengsel for å ha forsøkt å møte ei 14 år gammel jente med hensikt å ha seksuell omgang med henne.

14-åringen var imidlertid ikke en ekte person, men en falsk profil opprettet på et chattenettsted.

Profilen ble opprettet av en 25 år gammel mann. Han er sentral i ei gruppe som jakter på menn som kontakter barn på nettet.

- Ikke kontroll

Nå reagerer politiet i Oslo på saken som endte med dom i Frostating lagmannsrett og som var etterforsket av politiet i Trøndelag og ført for retten av statsadvokaten.

Beate Brinch Sand, leder for påtaleavsnittet ved seksjonen for volds- og seksuallovbrudd i Oslo politidistrikt, sier at det er vanskelig for politiet og gruppa å ha kontroll på hvilke straffbare forhold gruppas virksomhet fører til.

Hun legger til at det er vanskelig for politiet å uttale seg om den konkrete saken og dommen, ettersom provokasjonen i dette tilfelle, førte til domfellelse for forsøk.

SKEPTISK: Påtaleansvarlig Beate Brinch Sand (til venstre) sier at metodene til gruppa kan føre til andre straffbare forhold. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKEPTISK: Påtaleansvarlig Beate Brinch Sand (til venstre) sier at metodene til gruppa kan føre til andre straffbare forhold. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Men det å aksjonere slik disse gruppene gjør kan også føre til straffbare handlinger som verken de eller politiet har kontroll på og det er betenkelig. For eksempel kan man tenke seg at en slik langvarig chatting med seksuelt innhold med en pedofil lett vil kunne føre til at han begår overgrep mot andre barn har har tilgang til selv om han ikke forsøker å møte den han har chattet med, sier Brinch Sand til Dagbladet.

- Har man mistanke om mulig straffbare handlinger er det derfor viktig å anmelde dette til politiet og ikke selve lokke en mulig overgriper i en felle.

- Bærer preg av straff

Marius Dietrichson, leder forsvarergruppa i Advokatforeningen, mener saken ikke handler om den enkelte domfelte i denne saken, men om hva slags rettsstat vi skal ha.

Advokat Marius Dietrichson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Advokat Marius Dietrichson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Brinch Sand er også svært skeptisk til gruppas metode, blant annet at de legger ut full personalia av mennene på internett.

- Det å henge ut vedkommende i sosiale medier bærer også preg av straff og i en rettsstat er det domstolen som idømmer straff for seksuallovbrudd og ikke den enkelte borger. Dette er et viktig prinsip i en moderne rettsstat som det er viktig å verne om.

Krever svar

Dietrichson mener lagmannsretten ikke kan ha tenkt over konsekvensene av dommen. 63-åringens forsvarer sier at saken ikke vil bli anket til Høyesterett.

Hårek Elvenes (H).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hårek Elvenes (H) krever svar fra justisministeren om pedojegerenes virksomhet.

- Jeg er veldig nysgjerrig på tankesettet som ligger til grunn for at personer kan narre eller forlede andre personer ut i kriminalitet uten at det får konsekvenser, sier stortingsrepresentant Elvenes, som også er medlem av justiskomiteen.

Dagbladet spør Brinch Sand om Oslo-politiet hadde startet en straffesak på bakgrunn av bevis de hadde fått tilsendt av gruppa som jakter pedofile menn.

- Politiet vurderer alle opplysninger de mottar og vurderer om det på bakgrunn av disse er rimelig grunn til å undersøke om det er skjedd det straffbart forhold, svarer Brinch Sand.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling