TINA-SAKEN: Bjørn Kåre Dahl og politiadvokat Herdis Traa.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TINA-SAKEN: Bjørn Kåre Dahl og politiadvokat Herdis Traa. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Politiet om Tina-saken: - Det hefter ingen mistanke ved de fire

Politiet ville henlegge etter annen begrunnelse enn Riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tina Jørgensen-saken ble i dag henlagt av Riksadvokaten, og de fire mennene som var siktet ble fullstendig renvasket.

- Selv om det er en annen henleggelseskode enn i vår innstilling, er vi enig i realiteten: At det ikke hefter noen mistanke ved de fire, sa politiadvokat Herdis Traa på en pressekonferanse i Stavanger kl. 11.

Saken var ferdig etterforsket i slutten av juli i år, og ble da sendt over til Riksadvokaten for endelig påtaleavgjørelse. Politiet og statsadvokatens innstilling var «etter bevisets stilling». Riksadvokaten konkluderte med at det var riktig å konkludere med «intet straffbart forhold anses bevist». I avgjørelsen deres heter det:

«Når riksadvokaten begrunner henleggelsen med intet straffbart forhold anses bevist fremfor det mer tradisjonelle bevisets stilling, som foreslått av politiet og statsadvokaten, skyldes det et behov for å tydeliggjøre at det nå ikke hefter mistanke mot noen av de fire som har vært siktet i saken.

Opplysningene har vært grundig etterforsket gjennom flere avhør av de siktede, en rekke vitneavhør, databeslag, innhenting av legejournaler, rettspsykiatrisk vurdering av nr 4 mv. Slik saken nå foreligger opplyst taler bevisene med styrke mot at de siktede har begått drapet, eller har medvirket til det.»

- Utfordrende

Bjørn Kåre Dahl, leder for personseksjonen i Stavanger-politiet, sier målet deres i saken har vært å sjekke informasjonen de fikk inn eller ut av saken.

- Det var ganske utfordrende. Det er en sak som har vært mye omtalt tilbake siden det skjedde i 2000. Arbeidet har tatt tid, og har vært veldig krevende, sa Dahl på pressekonferansen.

Advokat Olav Sylte, som forsvarer en av de nå renvaskede mennene, sier de ønsket at Riksadvokaten skulle bruke henleggelseskoden «intet straffbart forhold anses bevist».

- Riksadvokaten har vurdert at «intet straffbart forhold» har skjedd, og saken er ikke henlagt på «bevisets stilling», som er det vanlige. Dette er tilsier at denne saken hele veien har hatt sin rot i psykiatri, og savner rot i virkeligheten. Vi har sagt hele tiden at dette kommer til å bli henlagt, og nå har vi fått den avgjørelsen fra Riksadvokaten vi ønsket oss, «intet straffbart forhold», sa Sylte til Dagbladet tidligere i dag.

Fullstendig renvaskelse

Advokat Thomas Randby i advokatfirmaet Elden sier hans klient er svært lettet over Riksadvokatens avgjørelse.

- Han er ikke minst lettet over at Riksadvokaten har anvendt en begrunnelse som innebærer en fullstendig renvaskelse av ham. Saken har vært som et sammenhengende mareritt for ham, sier Randby til Dagbladet.

Han sier det vil være høyst aktuelt for klienten å fremme et erstatningskrav for uberettiget straffeforfølging.

- Det handler om tiden de satt i varetekt, men ikke minst en oppreisning for den totale belastningen, ikke minst gjennom en rekke medieoppslag der min klient er blitt hengt ut som gjerningsmann, sier Randby.

De fire mennene fra Lyngdal ble siktet i saken i september i fjor etter at en tipser overleverte et lydopptak til politiet. Der fortalte en av mennene som ble siktet at han og de tre andre var under bybrua i Stavanger natta Jørgensen ble drept, og at en av dem drepte den unge kvinnen. Lydopptakmannen har stått ved sin forklaring, mens de tre andre har nektet tilknytning til saken.

Det er ingen aktiv etterforskning i den snart 16 år gamle saken nå. Men Bjørn Kåre Dahl sier:

- Vi har ikke gitt opp å løse Tina-saken.

20 år gamle Jørgensen forsvant sporløst 24. september 2000. En drøy måned senere ble liket ved en tilfeldighet funnet i en dreneringskum på parkeringsplassen ved Bore kirke på Jæren.