Politiet oppdaget fluktbilen mens den ble lakkert

Sporet opp rød Audi fra millionran i siste liten i Oslo.

FLUKTBILEN: Funnet av fluktbilen, en Audi A6, betegnes som et gjennombrudd i etterforskningen av verditransportranet på Skedsmo i fjor. Her står bilen i politiets garasje. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
FLUKTBILEN: Funnet av fluktbilen, en Audi A6, betegnes som et gjennombrudd i etterforskningen av verditransportranet på Skedsmo i fjor. Her står bilen i politiets garasje. Foto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du oppplysninger om politiaksjonen  i dag tidlig? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Politiet på Romerike bekreftet i ettermiddag at fire personer i morges ble pågrepet under en koordinert aksjon i Oslo, Follo og Vest-Oppland.

Alle er siktet for grovt ran eller medvirkning i forbindelse med ranet av  pengetransportranet på Skedsmo natt til 10. oktober i fjor, der fire maskerte og bevæpnede menn fikk med seg over ti millioner kroner og stakk av i en rød Audi.

Blant de siktede er Nokas-vekterne som håndterte pengetransporten. De ble bakbundet og tilsynelatende truet med våpen, men mistenkes nå for å ha bistått ransmennene.

Sto på verksted Det var ikke mistanken mot vekterne, men jakten på fluktbilen, som viste seg å bli nøkkelen til å sirkle inn ranslaget, ifølge politiet.

Med bare uskarpe overvåkningsbilder av bilen- som på ranstidspunktet var rød - å gå etter, brukte etterforskerne lang tid bare på å finne riktig modell. Så fulgte måneder med nitid analyse for å finne stjålet-meldinger eller påfallende eierskap.

OMLAKKERT: Bilen var rød på ranstidspunktet og senere omlakkert til svart. Politiets etterforskere greide å spore opp riktig bil blant annet på grunnlag av disse uskarpe overvåkningsbildene fra Skedsmo. Foto: Politiet
OMLAKKERT: Bilen var rød på ranstidspunktet og senere omlakkert til svart. Politiets etterforskere greide å spore opp riktig bil blant annet på grunnlag av disse uskarpe overvåkningsbildene fra Skedsmo. Foto: Politiet Vis mer

Blant annet ble lister med hver eneste norskregistrerte bil av typen og tilsvarende oversikter fra store deler av Europa sjekket, lenge uten hell. Men til slutt, over fire måneder etter ranet, ble riktig Audi A6 sporet opp på et verksted i Oslo i februar. 

Der var den svenskregistrerte bilen i ferd med å bli omlakkert til svart. Etter det Dagbladet forstår klarte politiet å sikre seg video-opptak fra garasjen mens forvandlingen skjedde. Samtidig startet overvåkning av personer som hadde befatning med bilen. Hadde funnet skjedd bare noen dager seinere, kunne ranerne trolig ha skjult fluktbilen for godt.

- Det at vi fant bilen var åpenbart et gjennombrudd for oss. Å identifisere den bilen har vært en prioritert arbeidsoppgave over lang tid, sier politietterforsker Frode Lier.

Han vil ikke si nøyaktig hvordan politiet fant fram til bilen.

- Nytt miljø
I dagens aksjon ble to av mennene pågrepet i Follo, én ble tatt i Vest-Oppland og den siste i Oslo. Fra før er en svensk mann pågrepet i Finland og vurderes utlevert.

Svensken ble i utgangspunktet tatt for annen vinningskriminalitet, men ble knyttet til ranslaget i vinter. Mannen er tidligere dømt for et verditransportran i Sverige i 2002.

- NITID ETTERFORSKNING: Etterforsker Frode Lier (t.h.) informerte i dag om pågripelsene sammen med politiadvokat Bjørn Pettersen (t.v.) og politistasjonssjef Stein Brynildsen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
- NITID ETTERFORSKNING: Etterforsker Frode Lier (t.h.) informerte i dag om pågripelsene sammen med politiadvokat Bjørn Pettersen (t.v.) og politistasjonssjef Stein Brynildsen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

To av de andre pågrepne mennene er norske statsborgere i 20-åra, mens én har bakgrunn fra Iran og én fra et land på Balkan. De siktede satt i dag i flere timer lange politiavhør i Lillestrøm.

Etter det Dagbladet erfarer skal ranslaget ha vært sammensatt av personer på tvers av kjente grupperinger på Østlandet, som i tillegg har samarbeidet med et kriminelt miljø i Stockholm. Norsk politi har flere ganger fått bistand fra utenlandske kolleger i saken.

Etterforskerne brukte lang tid på å sjekke alibene til personer i det som tidligere var det etablerte ransmiljøet på Østlandet, men ingen av disse mennene knyttes til saken.

Ranspengene - over ti millioner kroner - er ennå ikke funnet, og politiet jobber ut fra at sedlene har blitt vekslet og hvitvasket i utlandet.

- Det kan absolutt bli flere pågripelser i denne saken, sier politiadvokat Bjørn Pettersen ved Romerike politidistrikt.

VELORGANISERTE: De maskerte og bevæpnede ranerne la vekterne fra pengetransporten i bakken, bakbandt dem og tømte Nokas-bilen for godt over ti milioner kroner i kontanter. I mange uker etterpå var gjerningsmennene som forduftet. Foto: Politiet
VELORGANISERTE: De maskerte og bevæpnede ranerne la vekterne fra pengetransporten i bakken, bakbandt dem og tømte Nokas-bilen for godt over ti milioner kroner i kontanter. I mange uker etterpå var gjerningsmennene som forduftet. Foto: Politiet Vis mer