Hjerteskjærende video deles i sosiale medier:

Politiet oppfordrer: - Ikke del

En hjerteskjærende video av en ung gutt som blir sparket deles nå på sosiale medier. - Det er rett og slett en uting, sier politiet.

KLAR OPPFORDRING: Politiet kommer med en klar oppfordring, etter at en video hvor en ung gutt bli utsatt for vold har blitt delt på Snapchat. Illustrasjonsfoto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB
KLAR OPPFORDRING: Politiet kommer med en klar oppfordring, etter at en video hvor en ung gutt bli utsatt for vold har blitt delt på Snapchat. Illustrasjonsfoto: Kirill Kudryavtsev / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet i Oslo, Asker og Bærum skriver onsdag på sin Facebook-side at de har mottatt flere tips om at en video delt på Snapchat, som viser en ung gutt som blir utsatt for vold, nå deles i sosiale medier.

Politiet kommer også med en klar oppfordring til de som måtte komme over videoen.

- Vi oppfordrer de som har mottatt filmen til å slette og ikke dele videre, og alle foreldre til å snakke med barna sine om dette, heter det i uttalelsen.

Dagbladet har selv sett videoen som viser en ung gutt som blir sparket mens han ligger nede og desperat ber den andre mindreårige personen som angriper ham om å slutte.

- De involverte partene er kjent og følges opp av politiet. Fornærmede har det etter forholdene bra og er ikke alvorlig skadd, skriver politiet.

- En uting

Anne Katrin Storsveen Oppegaard er avsnittsleder for Nettpatruljen i Oslo og Støttesenter for kriminalitetsutsatte. Hun sier til Dagbladet at politiet valgte å advare mot å dele videoen for å ivareta den fornærmede gutten.

- Han er allerede i en vanskelig situasjon. Det gjelder ikke bare for denne videoen, men alle videoer hvor folk blir hengt ut og kan bli gjenkjent. Så det er for å stoppe at slike voldsvideoer og andre videoer blir delt, sier Oppegaard.

- Det er slett og slett en uting når det deles video av fornærmede, som allerede har det vanskelig og har vært utsatt for vold. Vi vet hvor lett dette sprer seg, og at det også kan være traumatiserende og påvirke fornærmede, legger hun til.

ETTERFORSKES: Politiet ønsker tips etter at to personer ble observert mens de slo to svaner og dro dem etter halsen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Privat Vis mer

Hun oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine om hva man kan dele og ikke dele.

- Og ikke minst hvordan man skal være mot hverandre. Foreldre bør heller oppfordre til at man bidrar til å stoppe det om man ser slike videoer, for det er ikke greit at folk blir uthengt på denne måten.

Oppegaard har ikke hørt annet enn at det går bra med gutten. Hun kjenner ikke til hvor saken står.

- Det kjenner jeg ikke til. Det er det etterforskning som eventuelt tar seg av.

En stor utfordring

Rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, har ikke sett videoen, men deler politiets syn om deling av videoer og annet innhold på nett.

- Dette er et tema som vi jobber tett med. Det er viktig at barn og unge lærer seg at man ikke deler alt man kommer over på Internett. Barn og unge vokser nå opp med en delingskultur, og da er det viktig at man reflekterer rundt ting før man eventuelt deler videre, sier Hegg til Dagbladet.

Rådgiveren sier hun ser en tydelig trend på Internett.

- Vi ser helt klart at negative ting blir spredt raskere, og det er viktig at man ikke tenker at det bare er barn og unge som har ansvaret. Voksne kan være naive på mye av innholdet som blir delt, og de må være klar over at barn og unge får med seg mye over Internett.

- Hva vil du oppfordre de som kommer over denne videoen til å gjøre?

- Først og fremst å følge politiets oppfordring om å ikke dele. Vi mener også det er viktig at voksne reflekterer med de unge hvorfor det ikke er greit å dele slike videoer, slik at de lærer seg hvorfor og at de ikke vil gjøre det igjen.

Også de forskjellige plattformene må ta ansvar. De burde både tilrettelegge for at slike videoer ikke blir spredd, og de må hele tiden fjerne innhold som ikke bør ligge ute, mener Hegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer