Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet oppgitt over tulleringing fra barn: - Det er ikke et leketøy

Onsdag ringte tre barn AMK så mange ganger at politiet måtte kontakte foreldrene deres.

TULLERINGER: Onsdag kveld ringte tre barn fra Skien så mange ganger til 113 at politiet måtte sette en stopper for den forstyrrende aktiviteten. Grenland politistasjon avdeling Skien.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TULLERINGER: Onsdag kveld ringte tre barn fra Skien så mange ganger til 113 at politiet måtte sette en stopper for den forstyrrende aktiviteten. Grenland politistasjon avdeling Skien. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Barn som tulleringer til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og politiets nødtelefon er et tilbakevendende problem, forteller operasjonsleder ved politiet i Telemark, Vidar Aaltvedt, til Dagbladet.

«I kveld ringte tre barn i 10-års alderen til AMK så mange ganger at operatørene ble forstyrret, og som igjen fører til svekket beredskap», skriver politiet i Telemark i en twittermelding onsdag kveld.

Forekommer i helgene
- Det forekommer ofte i helgene, og forholdsvis tidlig på lørdag og søndag morgen. Det går an å tenke seg her at barna får en mobiltelefon å leke seg med for at foreldrene kanskje kan få sove litt lenger. Det de ikke tenker på, er at det er fullt mulig å ringe nødetatene, sier operasjonslederen.

Aaltvedt deler opp barna som tulleringer i to kategorier: Barn som ikke forstår hva de driver med, og de som tulleringer på nattetider. Han har inntrykk av at det første er det som skjer mest.

- Jeg har ikke sikre tall, men jeg vil si at her i Telemark merker politiet slik tulleringing mellom fem og ti helger i året. AMK opplever sikkert det samme, vil jeg tro.

Besøk fra politiet
Onsdag kveld fikk politiet kontakt med foreldrene til de tre barna som forstyrret operatørene på AMK. I andre tilfeller kan det ende med et besøk fra politiet.

- Det skjer ofte i slike tilfeller at politiet ikke får kontakt med foreldrene eller kun får kontakt med barnet, som ikke forstår hva som foregår. Da må vi reise ut og ta beslag av telefonen, sier Aaltvedt.

- Selvfølgelig skjønner ikke en tiåring, og kanskje ikke alle voksne heller, konsekvensen av dette. Foreldrene blir overrasket når uniformert politi står på døra, sier han videre.

Politiet skal svare på alle nødanrop. Når barnet ringer, blir andre satt på vent - andre som har reelle meldinger. ​

- Det er åpenbart at vi bare klarer å svare på en nødtelefon av gangen. Det kan også stå andre telefoner på vent fra folk som trenger hjelp, men tenker at det ikke er nødvendig å ringe nødtelefonen. Dermed står de og venter til vi har svart et barn som tulleringer, forklarer Aaltvedt.

Alvorsprat
Politiet ber om at foreldre ikke gir barna fritt spillerom med mobiltelefon og minner om at mobiltelefon uten simkort fortsatt kan ringe til nødetatene.

- De barna som får en telefon uten simkort, som leketøy. Det er ikke et leketøy, telefonen kan fortsatt ringe nødetatene.

Aaltvedt oppfordrer foreldre til å ta en alvorsprat med barna sine.

- Foreldre som gir barn i skolealder telefon må også ta en prat med de på forhånd, og forklare hvordan telefonen skal håndteres og hvordan den ikke skal håndteres, sier han.

- Vi skal ikke ringe nødtelefonen om vi ikke er i nød, slår han fast.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!