Politiet oppklarte 37 prosent av anmeldte saker

Oppklaringsprosenten stiger.

FORNØYD:  Ingelin Killengreen er fornøyd med at oppklaringsprosenten stiger. Her sammen med justisminister Knut Storberget under åpningen av nye Follo politidistrikt. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FORNØYD: Ingelin Killengreen er fornøyd med at oppklaringsprosenten stiger. Her sammen med justisminister Knut Storberget under åpningen av nye Follo politidistrikt. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppklaringsprosenten steg med 3 prosentpoeng fra året før for landet sett under ett. Politidirektør Ingelin Killengreen er fornøyd og sier politiet er på rett vei.

- Vi har et felles mål om 38 prosent oppklaring i gjennomsnitt på landsbasis, sier Killengreen til NTB. Det viktigste er likevel hvordan hvert politidistrikt sammenlignes med seg selv fra år til år, presiserer hun.

I Oslo blir færre enn hvert fjerde sak løst, 23,7 prosent. Politidistriktet ligger nok en gang lavest på oppklaringsstatistikken. Men også her har det vært en forbedring. 3,7 prosentpoeng framgang fra året før.

- Oslo er i en særstilling. De har så veldig mange saker hvor det ikke foreligger noe informasjon, særlig når det gjelder vinningskriminalitet, som er vanskelig å etterforske. Det gjør utslag på statistikken, sier politidirektøren. Hun vil ikke mene noe om hvilket oppklaringsnivå Oslo skal ha som mål.

- Knekket innbruddsbandene Færre nordmenn opplevde innbrudd i hjemmet sitt, på hytta eller i bilen sin i fjor sammenlignet med året før, ifølge tallene som Politidirektoratet la fram tirsdag.

Nedgangen er sterk for både grove og simple tyverier fra folks hjem, heter det i rapporten, som er en samlet oversikt over anmeldte forhold i 2010.

- Vi legger til grunn at nedgangen i tyverier fra hus og hjem er reell, siden anmeldelser av innbrudd er nødvendig for forsikringsoppgjør, sier Killengreen.

Fra 2009 til 2010 sank antall anmeldelser av grovt tyveri fra villa med nesten 20 prosent. Simpelt tyveri gikk ned 15 prosent. Grovt innbrudd i hytte falt aller mest, ned 22 prosent. Færre anmeldte også tyveri fra leilighet, tyveri fra bil eller at bilen var stjålet.

Ikke bare er det færre som anmelder. Oppklaringsprosenten stiger også for innbruddskriminalitet. For villainnbrudd har oppklaringsprosenten steget fra 12,5 til 16,4 prosent. Politidirektoratet kaller framgangen «markant».

- Dette er et område som har fått stor oppmerksomhet hos oss. Politidistriktene har blitt flinkere til å samarbeide og fra ledelsen har vi hatt kontakt med politiet i andre land, blant annet Romania og Litauen. Gjennom å jobbe på en annen måte har vi klart å nøste opp svære kriminelle nettverk, sier Killengreen.

Flere anmelder seksualforbrytelser Politiet har de siste årene tatt imot stadig flere anmeldelser for seksualforbrytelser. Økningen fra 2009 til 2010 er ikke særlig stor, men i løpet av fem år har økningen vært på 20 prosent. Antall saker hvor barn er offer, har økt kraftig.

- En del av saken er knyttet til bruk av sosiale medier der barn utsettes for misbruk, sier Killengreen.

Hun mener tallene gjenspeiler at folk er blitt flinkere til å anmelde, men også at det skjer flere lovbrudd enn før.

- Det bekymrer oss sterkt. Det er et varsku både til oss og ikke minst til foreldrene, sier politidirektøren.

Killengreen sier sakene blir vektlagt sterkt framover.

- Vi har nå voldskoordinator i alle politidistrikt, det er et prioritert område i utdanningen, vi anstrenger oss for å ta imot saken på en god måte og vi overvåker nettet, sier hun.

(NTB)