Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet oppretter ny gruppe: Kripos mener drapet på Tina Jørgensen kan bli oppklart

Kripos mener det kan være mulig å oppklare Tina-drapet i 2000 og kritiserer politiet etterforskning.

BER OM NY ETTERFORSKNING: Politioverbetjent i Cold case-gruppa Ingrid Tveit redegjorde i dag for hvorfor politiet bør etterforske drapet på Tina Jørgensen ytterligere og kom samtidig med kritikk mot politiet. Her molitimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik (t.v.) og Cold case-sjef Espen Erdal. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
BER OM NY ETTERFORSKNING: Politioverbetjent i Cold case-gruppa Ingrid Tveit redegjorde i dag for hvorfor politiet bør etterforske drapet på Tina Jørgensen ytterligere og kom samtidig med kritikk mot politiet. Her molitimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik (t.v.) og Cold case-sjef Espen Erdal. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av Norges største krimgåter de siste 30 åra skal nå etterforskes videre av Sør-Vest politidistrikt.

En gruppe bestående av folk som aldri før har jobbet med Tina Jørgensen-saken settes nå ned og vil ha base i Sandnes.

Det skjer etter en rapport fra Kripos' Cold case-enhet, der de kritiserer politiets håndtering av drapsmysteriet og samtidig anbefaler dem å etterforske videre.

Til sammen fem personer er blitt siktet for drapet på Tina, men politiet har aldri klart å ta noen for retten.

- Det er først nå, i løpet av det siste året, at hele saken har blitt gjennomgått på nytt med nye øyne. Vår gjennomgang har først og fremst dreiet seg om materialet som finnes i saken, men vi har også gjort enkelte begrensede undersøkelser, sier Cold case-sjef Espen Erdal på en pressekonferanse i ettermiddag.

Stavanger-jenta ble drept i hjembyen natt til 24. september 2000 og funnet i en kum ved Bore kirke på Jæren omkring tre mil unna over en måned etter drapet.

- Vi håper det er mulig å oppklare den omsider etter 18 år. Det kan være mulig å løse saken, men jeg vil advare mot at forventningene skrus opp i den sammenheng, sier han.

Cold case

Tina Jørgensen (20) forsvant natt til 24. september 2000 etter å ha vært på byen med kjæresten. Politiet mener hun ble slått i hjel under Bybrua på Sølyst, bare 200 meter fra sin egen leilighet. 26. oktober - over en måned seinere - ble hun funnet i en kum ved Bore kirke på Jæren, tre mil unna.

Cold case-politioverbetjent Ingrid Tveit sier på pressekonferansen at de har gått gjennom etterforskingen fra begynnelsen.

- TEORI OM FORSVINNING: Kripos mener politiet hadde som hovedhypotese at Tina Jørgensen hadde forsvunnet av fri vilje. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
- TEORI OM FORSVINNING: Kripos mener politiet hadde som hovedhypotese at Tina Jørgensen hadde forsvunnet av fri vilje. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Tre uker etter forsvinningen, ble etterforskningen kraftig trappet ned. Det framstår på bakgrunn av det som at politiets hovedhypotese var at hun hadde forsvunnet av fri vilje eller tatt sitt eget liv, sier Tveit.

Hun sier også politiet gjorde lite i den innledende fasen av saken.

- Tina var sporløst forsvunnet i 2,5 døgn uten at vi kan se at politiet iverksatte tiltak. I ettertid er det lett å si det ville vært verdifullt at det ble iverksatt umiddelbart etter savnet-melding, når vi vet at hun ble drept, sier Tveit, som også understreker at det er mange savnet-saker som ikke etterforskes.

Kritiserer etterforskning

Hun opplyser at det til sammen er blitt gjennomgått 2000 avhør og en stor mengde elektroniske spor.

Kripos har gjort en nærmere vurdering av spesielt krimteknikk, elektroniske spor, tips og kandidater.

Tveit opplyser også at en oppklaring kan være avhengig av sentrale vitner eller at gjerningsmannen står fram.

Til sammen fem menn har vært siktet i saken, men saken mot alle har blitt henlagt.

- Det er en fare for at drapssaker kan bli liggende lenge etter henleggelse eller frifinnelse uten at noen ser på dem på nytt. Politiet bør ha rutiner som sikrer at sakene ses på med nye øyne, uten at det går for lang tid. Politiet bør sette inn nytt mannskap når saken skal ses på på nytt. Politiet burde ha felles rutiner som sikrer at drapssaker ikke blir liggende i flere år uten at nye øyne kikker på dem, sier Tveit.

Samtidig adresserte Kripos bevisene som ble kastet.

- En stor del av beslagene ble kastet. Det er dessverre ikke unikt i denne saken. Vi har imidlertid et inntrykk at politiet håndterer beslag bedre i dag, sier hun.

Mange etterforskninger

I oktober 2016, like etter at fire menn ble renvasket i saken, anmodet politimesteren i Sør-Vest politidistrikt Seksjon for alvorlige uoppklarte saker i Kripos, den såkalte Cold case-enheten, om å gå gjennom den uoppklarte drapssaken.

Det har Cold case-gruppa nå gjort, og anbefaler politiet om å etterforske saken videre.

Nøyaktig hvilke funn Kripos har gjort i undersøkelsene, er foreløpig uklart. Rapporten er i utgangspunktet ikke offentlig og politiet opplyser at etterforskningsmessige hensyn vil begrense hvilke opplysninger som nå kan gjøres kjent for offentligheten.

- Det er et mysterium for oss hva som skjedde mellom hun ble savnet og da hun ble funnet drept, sier politimester Hans Vik.

- Saken ble gjenopptatt i 2013 og 2015 uten at vi har klart å oppklare saken. Den har vært utfordrende og krevende for politiet. Vi håper granskingen kan gjøre oss i stand til oppklaring, men også å lære, sier Vik.

- Nye personer

NRK kjenner til at noen av de mest interessante opplysningene Kripos har fått dreier seg om personer som aldri har vært en del av etterforskningen. Blant annet skriver statskanalen om en BMW som tidligere var etterlyst i saken og personer som kan ha tilknytning til bilen.

BMW-en hadde åpent bagasjerom og flere personer ble observert i og rundt bilen natt til 24. september i 2000. Ifølge NRK skal politiet etterforske om disse personene kan ha hjulpet med frakt av liket. Ifølge NRK peker opplysninger mot et torpedomiljø.

Ifølge NRK vil også politiet sjekke ut en drept serievoldtektsmann som var blant Tinas nærmeste naboer i 2000.

BMW: Ifølge NRK kan en BMW som et vitne skal ha sett, være sentralt i Kripos' vurdering av Tina-etterforskningen. Foto: Harald Nygård/Politiet / NTB scanpix
BMW: Ifølge NRK kan en BMW som et vitne skal ha sett, være sentralt i Kripos' vurdering av Tina-etterforskningen. Foto: Harald Nygård/Politiet / NTB scanpix Vis mer

Mannen er dømt for flere grove voldtekter, kidnapping og for å ha dopet ned ofrene - og ble drept i et brutalt knivdrap etter å ha sonet sin siste dom. Han ble blant annet pekt på som kandidat i boka «Da Tina ble drept» fra i fjor.

Forfatter Erlend Frafjord, som nå er NRK-journalist, kunne også dokumenterte at politiet hadde kastet flere bevis i saken.

Fire menn renvasket

Saken så ut til å få en endelig løsning i 2015, da politiet pågrep en mann på Sørlandet. Han fortalte i et lydopptak at han selv og tre kamerater fra ungdomstida drepte 20 år gamle Tina Jørgensen i Stavanger natt til 24. september 2000. Alle fire ble pågrepet.

Men et år etter, i september i 2016, fislet hele saken ut. Det som ble sagt på lydopptaket var bare oppspinn, 38-åringen kan ha utviklet falske minner, og i september i fjor ble siktelsen mot de fire mennene henlagt og Riksadvokaten renvasket alle for enhver mistanke.

Også Tinas ekskjæreste ble siktet for drapet i 2001, men ble også renvasket og tilkjent erstatning og oppreisning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media