Politiet opprettet sak etter funn av lapp ved moské

Politiet opprettet sak og har inngått dialog med PST etter at det ble funnet en mistenkelig lapp ved moskeen i Brumunddal i Hedmark.

OPPRETTET UNDERSØKELSESSAK: Trond Blikstad, leder for etterforskerseksjonen ved Ringsaker lensmannskontor, forteller at politiet har opprettet en undersøkelsessak som følge av funnet. Her avbildet i forbindelse med Janne Jemtland-saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
OPPRETTET UNDERSØKELSESSAK: Trond Blikstad, leder for etterforskerseksjonen ved Ringsaker lensmannskontor, forteller at politiet har opprettet en undersøkelsessak som følge av funnet. Her avbildet i forbindelse med Janne Jemtland-saken. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

- Det ble oppfattet som en trussel, og vi valgte å ta kontakt med politiet. Det var vanskelig for oss å forklare funnet, og om noen eventuelt ville oss noe vondt med det, sier Hassan Said Ali til Dagbladet.

Han er daglig leder i Ringsaker islamske kultursenter, og fant for drøyt to uker siden en bærepose hengt opp på utsida av døra til moskeen i Brumunddal i Hedmark.

FANT BÆREPOSE: Hassan Said Ali fant bæreposen hengt opp utenfor moskeen. - Det er vanskelig å forklare innholdet, sier han. Foto: Privat
FANT BÆREPOSE: Hassan Said Ali fant bæreposen hengt opp utenfor moskeen. - Det er vanskelig å forklare innholdet, sier han. Foto: Privat Vis mer

På innsida av den, lå det et avsnitt fra koranen og et A4-ark hvor det var skrevet «8/8 - 2019».

Said Ali forteller at det aktuelle avsnittet fra koranen ikke inneholder stoff av bekymringsfull verdi, men at det heller var arket med datoen de reagerte på.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

Har oppsøkt moskeen

Posen skal ha blitt hengt opp mellom 25. og 26. juli. Menigheten besluttet å kontakte politiet 5. august, etter enighet mellom styreledelsen og medlemmene, opplyser Said Ali.

Trond Blikstad, leder for etterforskerseksjonen ved Ringsaker lensmannskontor, bekrefter overfor Hamar Arbeiderblad at politiet er orientert om hendelsen.

- Politiet oppsøkte moskeen og opprettet selv en undersøkelsessak, da man altså var usikker på hva dette egentlig dreide seg om. Vi har vært oppmerksomme på det som ble lagt ved døra. Blant annet denne datoen som sto på arket, sier han.

På spørsmål fra Hamar Arbeiderblad om politiet var til stede ved moskeen den aktuelle datoen som var nedskrevet på arket, svarer han:

- Ja, og de siste dagene.

- Ikke påvist relasjon

Lørdag ettermiddag klokka 16.07 fikk politiet melding om skyting i al-Noor-moskeen i Bærum. Da de ankom stedet, var 21 år gamle Philip Manshaus overmannet av to eldre medlemmer av menigheten. Han skal ha vært iført hjelm med kamera og uniformsaktig bekledning.

LEDER: Trond Blikstad for etterforskerseksjonen ved Ringsaker lensmannskontor. Her avbildet i forbindelse med Janne Jemtland-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER: Trond Blikstad for etterforskerseksjonen ved Ringsaker lensmannskontor. Her avbildet i forbindelse med Janne Jemtland-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Deretter tok politiet seg inn i Manshaus’ bolig i Bærum, der hans 17 år gamle stesøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, ble funnet drept.

Han er nå siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling.

- Der er ikke påvist noen relasjon eller annet som tyder på tilknytning mellom disse forholdene, sier Blikstad til Hamar Arbeiderblad.

KONTAKTET POLITIET: Posen skal blant annet ha inneholdt dette A4-arket med den nedskrevne datoen 8. august 2019. Foto: Privat
KONTAKTET POLITIET: Posen skal blant annet ha inneholdt dette A4-arket med den nedskrevne datoen 8. august 2019. Foto: Privat Vis mer

- Om det er en ren trussel eller ikke er vanskelig å si. Saken er under etterforskning og det er ingen mistenkte per i dag. Vi har dialog med moskeen og PST - som er kjent med forholdet, legger han til.

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Flere bekymret

Daglig leder Said Ali forteller at flere medlemmer av menigheten har gitt uttrykk for bekymring etter lørdagens moskeangrep i Bærum.

- Men vi kan ikke la slike hendelser føre til at vi ikke tør å ta i bruk lokalene våre. Vi må ikke gi oss, selv om noen kanskje er litt mer bekymret nå, sier han.

Han er fornøyd med oppfølgingen de har fått fra politiet.

- Det skjedde ingenting den aktuelle dagen 8. august, men flere var bekymret i forkant. Politiet kom for å vise tilstedeværelse, noe vi opplevde som positivt og betryggende, sier han.