VENTET PÅ SVAR: Cato Solbergs mor Rakel sendte et tips til politiet om sin sønns forsvinning, men fikk ikke respons før Dagbladet tok kontakt med Savnetgruppa.
VENTET PÅ SVAR: Cato Solbergs mor Rakel sendte et tips til politiet om sin sønns forsvinning, men fikk ikke respons før Dagbladet tok kontakt med Savnetgruppa.Vis mer

- Politiet opptrer arrogant og sårende

Rakel Solberg fikk tips om at sønnen, som har vært savnet i over ni måneder, kan være drept og dumpet. Først etter halvannen uke fikk hun kontakt med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Cato Solberg (30) ble meldt savnet 15. februar. Ti måneder seinere vet familien fortsatt ikke om han lever eller er død. Da Dagbladet Magasinet fortalte Catos historie 25. september, bekreftet lederen av Savnetgruppa ved Oslo politidistrikt, Anders Oksvold, at gruppa har for få ressurser og trenger flere etterforskere.

Han understreket likevel at Cato-saken er gjenstand for diskusjon i gruppa flere ganger i uka, og håpet at Magasinets reportasje, der Rakel Solberg utlover 50 000 kroner i belønning for tips som bidrar til oppklaring av saken, ville bidra til flere tips.

Tre dager etter at saken sto på trykk i Dagbladet, ble Rakel Solberg gjort oppmerksom på at en person har gitt utrykk for å kjenne til saken på bloggen til Linn Steinsland.

SPORLØST BORTE: Cato Solberg (30) forsvant i februar i år. Politiet står uten spor i saken, og innrømmer at de trenger flere etterforskere.
SPORLØST BORTE: Cato Solberg (30) forsvant i februar i år. Politiet står uten spor i saken, og innrømmer at de trenger flere etterforskere. Vis mer

24. september skriver en person som kaller seg «T to the O» følgende på bloggen om Catos forsvinning:
 
«Jeg har hørt denne mannen ligger under havets overflate... MANGE som ikke likte han. En skikkelig drittsekk har jeg hørt... Hunden overlevde, ikke han. Fordi det er ikke dyremishandlere som har gjort dette her... Mannen var over gjennomsnittet kriminell... Han fortjente det har jeg hørt. Og havne under vannet.»

Politiet svarer ikke
Rakel Solberg sendte umiddelbart nettlenken videre på e-post til Savnetgruppa i politiet. Siden da har hun gjentatte ganger ringt, lagt igjen beskjeder og bedt om å bli ringt tilbake. Halvannen uke seinere hadde hun fortsatt ikke oppnådd kontakt:

- Jeg tror ikke saken står på dagsorden, eller at den noen gang har gjort det. Politiet kan si hva de vil, uten at noen har mulighet til å etterprøve om de faktisk jobber med saken. Dette handler heller ikke bare om ressurser. Jeg opplever politiets behandling av oss som pårørende som arrogant og utrolig sårende, sier Rakel Solberg.

- Tar tid
Samme dag bekreftet Anders Oksvold i Savnetgruppa overfor Dagbladet at de har mottatt eposten fra Solberg, og sier det tar tid å innhente de tillatelser som er nødvendige for å etterforske tipset nærmere.

- Pårørende har slitt med å få tak i dere, og frykter at Savnetgruppa kan ha gått glipp av tips ved å ikke være tilgjengelige på telefon?

MAGASINET: Dagbladet 25. september.
MAGASINET: Dagbladet 25. september. Vis mer

- Vi er nå her, dette går ikke på bemanning, men andre ting.

- Hvilke ting?

- Vi jobber selv om det ikke produseres nye dokumenter. At de som ønsker kontakt ikke får det, skyldes ikke vrangvilje. Vi kan ikke oppdatere folk om alt vi driver med.

HÅPETS LYS: Rakel Solberg lar et lys brenne hver kveld for å minnes sønnen som har forsvunnet.
HÅPETS LYS: Rakel Solberg lar et lys brenne hver kveld for å minnes sønnen som har forsvunnet. Vis mer

- Er det ikke naturlig å bekrefte at dere har mottatt et tips?

- Nei, det kan jeg ikke se. Vi har jo fått tipset, ettersom det er sendt til oss.

- Mener du at informasjonstilbudet til pårørende i en slik situasjon er godt nok?

KING: Catos trofaste venn, hunden King, ble funnet svartfarget og forlatt ved et busskur i Oslo.
KING: Catos trofaste venn, hunden King, ble funnet svartfarget og forlatt ved et busskur i Oslo. Vis mer

- Vi har hyppig kontakt med de pårørende i startfasen av en sak.

- Hva med dem som må leve lenge med en slik påkjenning?

- Dersom det hadde vært nødvendig å snakke med pårørende selv når etterforskningen står i stampe og vi ikke har noe nytt å informere om, da ligger vi langt under pari. Men det ser jeg ingen grunn til at vi skulle gjøre. Pårørende må stole på at vi jobber med saken selv om de ikke hører fra oss.

Savner prioritering
Rakel Solberg gjør ikke det. Det var først etter at Dagbladet var i kontakt med Savnetgruppa forrige uke at hun ble kontaktet av en av etterforskerne:

- MÅ STOLE PÅ OSS: - Pårørende må stole på at vi jobber med saken selv om de ikke hører fra oss, sier Anders Oksvold i Savnetgruppa til Dagbladet.
- MÅ STOLE PÅ OSS: - Pårørende må stole på at vi jobber med saken selv om de ikke hører fra oss, sier Anders Oksvold i Savnetgruppa til Dagbladet. Vis mer

- Han var veldig hyggelig, og ville at jeg skulle vite at jeg kunne kontakte dem når som helst. Men det er nettopp det jeg har forsøkt å gjøre, uten å få respons. Min kritikk er ikke rettet mot de enkelte etterforskerne i Savnetgruppa, men til politiets håndtering av saken generelt. Jeg tror fortsatt ikke saken noen gang har vært prioritert. Det er synd at det først er etter at media har vært i kontakt med dem, at de tar seg tid til å ringe, sier Rakel Solberg.

han@dagbladet.no