Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet orienterer om skyteepisoder i Oslo: Har beslaglagt 23 våpen og varsler flere pågripelser

Lover at innsatsen i Oslo øst og sør er politiets høyeste prioritet nå.

SKYTEEPISODER: Politimester Hans Sverre Sjøvold, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, og leder for Enhet øst, John Roger Lund, informerer mandag ettermiddag om hva Oslo politidistrikt gjør i forbindelse med skyteepisoder i Oslo den siste tiden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKYTEEPISODER: Politimester Hans Sverre Sjøvold, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, og leder for Enhet øst, John Roger Lund, informerer mandag ettermiddag om hva Oslo politidistrikt gjør i forbindelse med skyteepisoder i Oslo den siste tiden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tiden har det vært en rekke skyteepisoder i Oslo-området, og mandag ettermiddag innkalte Oslopolitiet til presseorientering.

Politimester Hans Sverre Sjøvold lover en betydelig strykning av ressurser.

- Vi ansetter nå 41 personer, de aller fleste i enhet øst, for de 30 millionene de har fått bevilget, sier politimester Sjøvold.

Det vil også bli overført utstyr til øst, særlig mobile politiposter.

- På lengre sikt må vi satse tung på forebygging, og må slå hardt til mot dem som begår alvorlig kriminalitet, sier han.

PRESSEKONFERANSE: Oslopolitiet uttaler seg om alle skyteepisodene den siste tiden. Møtet holdes i Politihuset med blant annet politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Jacques Hvistendahl
PRESSEKONFERANSE: Oslopolitiet uttaler seg om alle skyteepisodene den siste tiden. Møtet holdes i Politihuset med blant annet politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

71 nye stillinger
30 millioner vil gi seks stillinger på forebyggende, seks stillinger på Felles enhet for etterretning og etterforskning og 29 til Enhet øst.

Det ansettes i tillegg 30 nye politifolk på Enhet øst. Dette skulle skje i høst, men framskyndes. Samlet sett blir Oslo-politiet styrket med 71 årsverk i løpet av kort tid.

Til Dagbladet sier Sjøvold at det er vanskelig å si om 71 ansettelser vil være nok.

- For hva er nok? Men det vil hjelpe godt og være merkbart, det er jeg helt sikker på, sier han.

Han mener det er vanskelig å gi et enkelt svar på hvilke konflikter som ligger bak når disse skytingene skjer, men at i enkelte tilfeller er det snakk om revirkonflikt i forbindelse med narkotikasalg.

- Vår erfaring er at det ene gjerne tar det andre, og at ting eskalerer, sier Sjøvold.

Politiets høyeste prioritet
Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning Grete Lien Metlid lover at innsatsen i Oslo øst og sør er politiets høyeste prioritet nå.

- Det er ressurskrevende, men det arbeidet vi nå gjør er nødvendig.

Hun forteller at hennes avdeling har blant annet beslaglagt 23 våpen i første kvartal, og at de har hatt pågripelser i nær samtlige saker.

- Vi skal ganske mange år tilbake for å finne et kvartal der det er beslaglagt så mange våpen, sier Metlid.

Metlid forteller at det pågår omfattende etterforskning i forbindelse med skyteepisodene, og sier at det vil komme flere pågripelser.

Selv om Oslo har hatt en del skytesaker, kan ikke politiet konkludere med at det har vært en økning over tid.

- Men vi gjør det vi kan for at det ikke skal skje ytterligere hendelser.

Setter «bøter» på hverandre
Leder for Enhet øst, John Roger Lund forteller til pressen at 97 prosent av ungdommene i de bydelene hvor politiet opplever utfordringer, har aldri vært registrert hos politiet.

- Det at våre flotte natteravner opplever steinkasting når de er ute for å trygge miljøet, synes vi er helt forkastelig og uakseptabelt, sier han.

Han forteller at politiet opplever at det skjer trusler og vold, og at ungdommene setter «bøter» på hverandre.

- Det vi tidligere så i 18-19 års alderen, ser vi nå i 15-16 års alderen. Det er en bekymring. Vi har full forståelse for at noen føler seg utrygge.

VESTLI: Lørdag kveld rykket politiet ut til Vestli i Groruddalen etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VESTLI: Lørdag kveld rykket politiet ut til Vestli i Groruddalen etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Sosiale medier trigger
På spørsmål om hva politiet kunne gjort for å unngå den nåværende situasjonen, svarer Sjøvold at dette er en utvikling som har kommet over tid.

- Ungdomskriminaliteten hadde gått ned, men de siste to åra gikk det opp igjen.

- Vi får stadig flere voldshendelser blant barn og unge. Vi ser at sosiale medier er plattformer som trigger dette, forteller Lund.

Lund sier også at rekrutteringen av ungdom forekommer i utsatte bydeler i Oslo.

- Noen kyniske kriminelle aktører bruker ungdommene i narkotikatrafikk. Og i noen utsatte bydeler har vi noen ungdommer som faller utenfor det norske skolesystemet og går fra å være en som ikke får det til på skolen til å få anerkjennelse i disse miljøene. Det går ikke lang tid fra det til at du er et offer i disse miljøene.

Fakta om skyteepisoder i Oslo:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media