Politiet på bar bakke

KRÅKERØY (Dagbladet.no): Politiet har ingen anelse hva som kan ha skjedd med 12-åringen med Downs syndrom, som ble meldt savnet i går. De avsluttet i kveld leteaksjonen som har pågått i hele dag. - Han kan ha prøvd å kontakte noen, sier foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokka 21 var aksjonen i ferd med å bli avviklet. Da hadde dykkerne gått opp av vannet og manngardene hadde gjennomsøkt hele området.

- Vi står helt blanke etter dagens leiting. Vi har ingen spor etter gutten, sier operativ uteleder Øyvind Nilsen.

Forsvinningen fortoner seg som et komplett mysterium. 12-åringen pleier ikke å vandre langt, og nærområdet og fjorden er gjennomsøkt av de over 100 personene som var med på leitinga i dag.

Ifølge foreldrene er sønnen deres en tillitsfull og kontaktsøkende gutt. Han kan ha forsøkt å ta kontakt med noen hvis han har gått seg vill.

Han har vært borte siden han sist ble sett ved familiens hytte på Kråkerøy ved 12-tida i går. Klokka 16 ble han meldt savnet og en større aksjon ble satt igang. Flere dykkere, Røde Kors-mannskap, politifolk, brannfolk, speidere og andre frivillige har lett i hele dag uten hell.

- Gutten kan ikke redegjøre for seg. Han kan dermed trolig ikke oppfatte og svare på tilrop, selv om letemannskapene skulle være like i nærheten av ham når de roper, sa Kjell Syversen, operativ leder i Røde Kors, til letemannskapene tidligere i dag.

Letemannskapene trappet i formiddag opp søket. De fikk blant annet hjelp av 35 Rover-speidere, som deltar i en speiderleir i området sammen med om lag 9000 andre speidere.

Letemannskapene delte seg inn i to grupper og gikk manngard i området.

- Vi bruker det vi har av ressurser og konsentrer oss om området rundt hytta, sa fungerende politimester i Fredrikstad politidistrikt, Steinar Andersen, til Dagbladet.no.

Røde Kors gikk i ettermiddag i gang med såkalt «dregging» fra en av de tre båtene de har på stedet. Det vil si at de søker med line med kroker på langs fjordbunnen.

Innstiller hundesøk

Natt til i dag ble det også blitt lett med hunder. Søkene med hunder ble imidlertid innstilt på grunn av at det var så mange folk i leteområdet.

De vanlige oppholdsstedene til gutten er sjekket uten resultat. Politiet ber nå folk som har hytter i området om å undersøke om gutten kan ha søkt ly i hyttene deres.

Ifølge politiet er det foreløpig ingenting som tyder på at gutten kan være utsatt for noe kriminelt.

Skulle kaste stein

Gutten skal ikke ha forsvunnet på denne måten tidligere.

- Han stakk ned til stranda for å kaste stein i vannet. Han pleier å sitte en halvtimes tid. Vi begynte å lete da han ikke kom tilbake, sa guttens far til Dagbladet.no i går.

Gutten er hjemmehørende i Råde. Han har kort, blondt hår og hadde på seg grå bukser, gråsvart genser og joggesko da han forsvant.

SØKER MED DREGG: Røde Kors-båten med dregg har lett på fjordbunnen. To andre båter med undervannskikkerter var også ute på fjorden.
<B>GÅR MANNGARD: </B>Kjell Syversen, operativ leder i Røde Kors, og letemannskapene han disponerer til leting etter 12-åringen, deriblant frivillige speidere.<br>Foto: JOHN T. PEDERSEN
FANT IKKE GUTTEN: Her leiter en av dykkerne etter 12-åringen på grunna. I 19-tida valgte dykkerne å avslutte søket.