Politiet på Romerike henlegger tyveri, underslag, skadeverk, naskeri, narkobruk, slagsmål og all «hverdagskrim»

- Verre enn «ville vesten» mener Ulf Leirstein.

RASER:: Fremskrittpartiets Ulf Leirstein raser mot politimesteren i Romerikes instrukser.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
RASER:: Fremskrittpartiets Ulf Leirstein raser mot politimesteren i Romerikes instrukser. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering.

Det høres ut som et langt rulleblad, men det er faktisk alle sakene politimester i Romerike, Bjørn Vandvik, har gitt politiet instruks om å ikke etterforske.

- Uakseptabelt Det er Romerikes Blad som har avslørt det dramatiske tiltaket fra politiet. Politimesteren framholder i instruksen at alle de nevnte sakene straks skal bli henlagt.

- Dette er ikke noe jeg liker å gjøre - overhodet ikke. Jeg regner med at det vil skape reaksjoner og diskusjon. Politiet skal jo helst klare å slå ned på alle lovbrudd, men det klarer vi ikke for øyeblikket. Vi gjør dette fordi vi har for mange alvorlige saker vi ikke klarer å følge opp godt nok, sier politimester Bjørn Vandvik til RB.

Ulf Leirstein (Frp) i Justiskomiteen reagerer kraftig på politimesterens instruks.

- Jeg finner dette helt uakseptabelt. Det skal være slutt på at politimestere lager sine egne regler og er småkonger. Dette går ikke an, sier han til Dagbladet.

Leirstein fikk selv rundskrivet fra en politibetjent i distrikter, som også reagerte på instruksen. Frp-politikeren trodde knapt det han leste.

- Hva slags signal sender dette til forbryterne? Det er enda verre enn «ville vesten». I Romerike vil det jo ikke være wanted-plakater engang. Jeg har ikke ord, sier Leirstein.

HENLEGGES: De som blir utsatt for tyveri, innbrudd, biltyveri og annen kriminalitet som går under fanen «hverdagskriminalitet» på Romerike den neste tida vil oppleve å få saken deres henlagt uten at det blir etterforsket. Fotomontasje: Dagbladet
HENLEGGES: De som blir utsatt for tyveri, innbrudd, biltyveri og annen kriminalitet som går under fanen «hverdagskriminalitet» på Romerike den neste tida vil oppleve å få saken deres henlagt uten at det blir etterforsket. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer

Distriktet har ifølge RB 3000 uavgjorte saker som er eldre enn tre måneder, og ifølge Vandvik ligger ressursmangelen hos politijuristene.

Mindre trygghet Leirstein påpeker at politiet har fått økte bevilgninger, og mener samtidig at signalene politimesteren sender strider voldsomt med direktivene og signalene fra Justisdepartementet:

- Justisministeren har gjort det klart at blant annet saker med kjent gjerningsmann skal etterforskes, sier Leirstein.

Han sier han har forståelse for at politiet ikke kan gjøre «alt» publikum og politikere forventer, men er klar på at dette ikke inviterer til en trygg hverdag.

- Det blir ikke trygghet i hverdagen når politiet får sånne instrukser. Store og alvorlige saker er selvfølgelig viktige, men vi må sørge for at det du og jeg kaller hverdagskriminalitet også blir etterforsket, sier han.

Politimester i Romerike, Bjørn Vandvik, har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser søndag kveld.

SKJØNNER REAKSJONER: Politimester Bjørn Vandvik skjønner at tiltaket skaper reaksjoner og diskusjon.
Foto: Morten Holm / Scanpix
SKJØNNER REAKSJONER: Politimester Bjørn Vandvik skjønner at tiltaket skaper reaksjoner og diskusjon. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer