Politiet planlegger boikott av Märtha og Ari

Både toppmøtet i Oslo i juni og prinsessebryllupet i Trondheim i mai kan ende i kaos. Får ikke Politiets Fellesforbund gjennomslag for kravet om 72.000 kroner i lønnsøkning, vil frustrerte politibetjenter nekte å jobbe overtid og sykmelde seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet fra sentrale personer i politiet at det planlegges organiserte sykmeldinger og overtidsnekt under bryllupet.

Det foreligger også planer om å boikotte ABCDE-konferansen (Annual Bank Conference on Development Economics) i Oslo i juni.

- Politiets Fellesforbund vil selvfølgelig bruke lovlige virkemidler i vår kamp for en anstendig lønn for politifolk. Men jeg kan bekrefte at vi i ledelsen i Politiets Fellesforbund er oppmerksom på at misnøyen blant våre medlemmer er stor, sier Arne Johannessen, som leder forbundet.

- Vårt krav er en anstendig lønn for politiet i Norge, sier Johannessen.

Sykmeldinger

Mangel på politifolk under bryllupet i Trondheim kan i verste fall kan sette prinsesse Märtha og Ari Behns fest i fare. Og i Oslo kan toppmøtet bli et eneste langt mareritt for norske myndigheter.

Møtet vil samle flere hundre økonomiske og politiske toppledere. Frykten er opptøyer og voldelige demonstrasjoner - som i Göteborg i fjor under EU-toppmøtet. Toppmøtet er også et potensielt terrormål.

- Opptøyene i Göteborg i fjor sommer har vi i minne. Vi har tatt høyde for at det kan bli travelt for politiet under konferansen, sier politiinspektør Pål Fivel, som har ansvaret for planleggingen av politioperasjonen.

Mobilisering

Det er ventet aktivister fra hele Europa til Oslo i juni. Dagbladet får bekreftet at flere organisasjoner forsøker å mobilisere og at det er forventet demonstrasjoner mot toppmøtet.

Forbundsleder Arne Johannessen fastslår at politiet er lønnstapere.

Dagbladet kjenner kravene som vil komme fra Politiets Fellesforbund: Grunnlønna økes med 72000 kroner i løpet av en toårsperiode.

- De siste tre åra har vi tapt ni prosent i forhold til andre grupper i offentlig sektor. I 1959 var politiet lønnsledende i offentlig sektor, i dag er vi en lavlønnsgruppe, sier Arne Johannessen.

KAN FÅ TRØBBEL: Mangel på politifolk under bryllupet i Trondheim i mai kan i verste fall kan sette prinsesse Märtha og Ari Behns fest i fare. Her ved forlovelsen på Slottet i desember i fjor.