Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet plantet GPS-utstyr på smuglerbåten

Norsk politi og tollvesen var klare til å rykke ut ved en mulig flukt.

SKUTT AV POLITIET: En 49 år gammel nordmann ble søndag skutt og drept under en politiaksjon i Danmark. Foto: AP Photo/Rene Schutze
SKUTT AV POLITIET: En 49 år gammel nordmann ble søndag skutt og drept under en politiaksjon i Danmark. Foto: AP Photo/Rene Schutze Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk politi og tollvesen var klare til å rykke ut dersom de norske smuglerne prøvde å flykte fra politiet under aksjonen i Danmark søndag, skriver Fædrelandsvennen.

De har snakket med kilder i Agder politidistrikt, som forteller at flere norske politifolk var varslet om aksjonen i Ålbæk søndag kveld.

Samarbeidet tett Som Dagbladet skrev i går, har både Tollvesenet og politiet hatt det aktuelle smuglermiljøet under oppsikt i lang tid. De har samarbeidet tett med dansk politi og andre lands myndigheter.

Samarbeidet endte med aksjonen i Nordjylland på søndag, der en norsk 49-åring ble skutt og drept av dansk politi under flukt til sjøs.

Skuddvekslingen skjedde etter at nordmennene ble avslørt idet de var i ferd med å laste 250 kilo hasj om bord i en oppblåsbar hurtiggående båt (RIB).

- Det er store verdier på spill; 250 kilo hasj er verdt flere titalls millioner kroner på gata, sa Thorleif Andreassen, regionsjef for tollvesenets region sør, til Dagbladet i går.

- Plantet GPS Han fortalte videre at Skagerrak er ei mye brukt rute for folk som vil smugle ting fra Danmark til Norge, og at man med en RIB kan ta seg over Skagerrak på halvannen time.

Ifølge Fædrelandsvennen, var det plassert en GPS-peiler på båten til den norske 49-åringen før han la ut fra Arendal mot Ålbæk.

Dette gjorde at politiet kunne følge posisjonen hans under hele ferden mellom Norge og Danmark.

Leif Vagle, leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder politidistrikt, ønsker ikke å kommentere avisas opplysninger, fordi det hovedsaklig er dansk politi som skal uttale seg om denne saken.

- Skjøt først Den danske interne granskingsenheten for politisaker uttalte i går at de mener den nå avdøde 49-åringen skjøt først. Politiet besvarte ilden og traff nordmannen med fire skudd.

Venner av 49-åringen sier til Dagbladet at de ikke kan forstå hvorfor han tok til våpen.

- Jeg forsvarer ikke noen måte det å skyte mot politiet. Jeg forstår bare ikke hvorfor han gjorde dette. Det gjør heller ikke alle de jeg har snakket med i dag, sier en kamerat.

De to overlevende nordmennene, en 36-åring og en 27-åring, ble i går varetektsfengslet i fire uker. 36-åringen erkjenner å ha vært i besittelse av 45 kilo hasj som skulle sendes med båt fra Danmark til Norge i går.

27-åringen ble skutt i brystet og framstilt for varetektsfengsling in absentia. Han er ikke livstruende skadd. En politimann ble også skutt under aksjonen. Han er også utenfor livsfare.

PLANTET GPS: Politiet brukte navigasjonsutstyr for å følge ferden til smuglerbåden, ifølge Fædrelandsvennen.


Foto: Henning Bagger / NTB scanpix
PLANTET GPS: Politiet brukte navigasjonsutstyr for å følge ferden til smuglerbåden, ifølge Fædrelandsvennen. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!