Politiet prøvde å presse fetteren

STAVANGER (Dagbladet): Politiinspektør Gro Rossehaug ga bevisst fortrolige opplysninger i Birgitte-saken til Haugesunds Avis. Hensikten var å bruke avisoppslaget som et pressmiddel for å få fetteren til å tilstå drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette framkommer i flere avhør Det særskilte etterforskningsorganet (Sefo) i Rogaland har foretatt.

Gro Rossehaug ble anmeldt for brudd på taushetsplikten av faren til den da drapssiktede fetteren.

Overhørte

Politiinspektøren overhørte en samtale på Haugesund politikammer hvor det framkom opplysninger fra en etterforsker som hadde hatt en fortrolig samtale med fetterens far.

Etterforskeren fortalte kolleger at faren hadde endret sin forklaring om når sønnen kom hjem. Dette har i ettertid vist seg å være en misforståelse.

I et intervju med Haugesunds Avis opplyste Rossehaug at faren ikke lenger kunne gi sønnen alibi.

På et parolemøte ved Avaldsnes lensmannskontor samme dag som artikkelen sto på trykk, sa Rossehaug at hun bevisst hadde gitt disse opplysningene til avisa. Dette gjorde hun for at Kripos-avhører Stian Elle kunne bruke avisoppslaget til å presse fetteren i avhør.
Flere av drapsetterforskerne, deriblant Kripos-førstebetjent Ståle Finsal, har i avhør med Sefo bekreftet dette.

Både Finsal og de andre etterforskerne var sjokkert over Rossehaugs handlemåte i saken.

Bekrefter

I avhør med Sefo bekrefter politiinspektør Rossehaug store deler av de andre etterforskernes forklaring.

Rossehaug sier i avhør at informasjonen hun ga på parolemøtet,er korrekt framstilt. Men i avhørene framholder hun at det ikke var slik det var ment. Det var bare noe hun sa.

Pressmiddel

Når avisa først hadde fått opplysningene, mente Rossehaug at politiet burde bruke de til noe positivt, nemlig å presse fetteren.
Politiinspektøren skal vitne i Gulating lagmannsrett under ankesaken som starter i dag.

I sitt vitnemål vil Rossehaug bli konfrontert med disse opplysningene.

Etterforskningen mot Rossehaug endte med henleggelse. Sefo kom likevel med sterk kritikk mot politiinspektøren. De mente hun hadde utvist dårlig skjønn, og avdekket dessuten særdeles dårlige rutiner mellom drapsetterforskerne og ledelsen ved Haugesund politikammer.

Politimesteren har i ettertid gitt Gro Rossehaug en irettesettelse for hennes opptreden. Saken har ikke fått noen klare konsekvenser for Rossehaugs arbeid ved Haugesund politidistrikt.

Flere tjenestemenn ved politidistriktet har etter det Dagbladet erfarer, reagert kraftig på det de karakteriserer som en mild reaksjon fra Sefo.

Saken førte til at forholdet mellom drapsetterforskerne og Rossehaug, som var juridisk leder på saken, ble svært kjølig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer