Politiet puttet pose over hodet på kvinne

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff raser over at saken ble henlagt.

OPPRØRT: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff reagerer sterkt på at Spesialenheten henla en sak hvor en politibetjent tredde en plastpose over hodet på en kvinnelig arrestant. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OPPRØRT: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff reagerer sterkt på at Spesialenheten henla en sak hvor en politibetjent tredde en plastpose over hodet på en kvinnelig arrestant. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter den såkalte Ansgar-saken i 2004, der en mann døde i politiets varetekt etter at han fikk tredd en lufttett hette over ansiktet, nedla Politidirektoratet i 2007 et forbud mot metoden, skriver Dagsavisen.

Likevel har Spesialenheten henlagt en sak fra 2011 der politiet i Follo politidistrikt så seg nødt til å bruke metoden mot en pågrepet kvinne som satte seg til kraftig motverge under arrestasjonen og spyttet på politifolkene.

- Enhver forstår at det kan få fatale konsekvenser å tre en plastpose over hodet på et mennesker, sier Staff til Dagsavisen. Han mener dette er et skremmende bevis på at gjeldende regelverk i politiet ikke overholdes.

- Spesialenheten bidrar med dette til å svekke og uthule respekten for gjeldende retningslinjer i politiet, sier Staff.

Da kvinnen anmeldte politibetjentene for ulovlig bruk av makt mot henne, innrømmet politimannen som brukte posen at han kjente til at det ikke var lov å dekke til pågrepnes ansikt. Han skal imidlertid ha holdt sin egen hånd inne i posen for å sikre at kvinnen fikk nok luft.

Spesialenheten la til grunn at kvinnen «på kraftfullt vis» hadde motsatt seg pågripelsen og at maktbruken ved pågripelsen ikke gikk ut over det som der og da fortonte seg som nødvendig og forsvarlig. (NTB)