Politiet raidet Tsvangirais kontorer

Tok med seg 300 personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En journalist i Zimbabwe forteller at politiet i ettermiddag raidet lokalene til opposisjonslederen Morgan Tsvangirai som en reaksjon på bråket rundt valgresultatene.

Journalisten, som av sikkerhetshensyn ikke vil navngis, forteller til CNN at politiet ankom i flere lastebiler og busser. Flere av personene som ble hentet ut av kontorene og tatt med, hadde tydelige smerter. 

Blant dem skal det ha vært flere personer som er skadd etter å ha blitt angrepet av president Robert Mugabes tilhengere. De var kommet til MDCs kontorer for å få medisinsk behandling, opplyser MDCs talsmann Nelson Chamisa.

Politiet sier at kontorene til Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC) ble raidet i jakten på personer som er mistenkt for å stå bak flere av de voldelige episodene i landet etter valget.

En talsmann sier at arrestasjonene kom i forbindelse med "kriminelle handlinger på landsbygda", melder nyhetsbyrået AP.

250 politimenn

MDC sier selv at 250 bevæpnede politimenn stormet kontorlokalene og tok med seg alle ansatte, rundt 300 personer. De tok også med seg datamaskiner og annet utstyr.

Like før razziaen skulle partiledelsen etter planen holde et møte i hovedkontorene i Harare. Partileder Tsvangirai er fortsatt på reise etter å ha deltatt på et møte med flere andre afrikanske ledere i Mosambique.

KAOS: Rundt 300 personer skal ha blitt arrestert da politiet raidet kontorene til opposisjonsleder Tsvagirai i Harare. Foto: AP/SCANPIX
KAOS: Rundt 300 personer skal ha blitt arrestert da politiet raidet kontorene til opposisjonsleder Tsvagirai i Harare. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Det har vært kaos og uroligheter i Zimbabwe helt siden den sittende presidenten Robert Mugabe utpekte seg selv som valgvinner. Samtidig nekter han å offentliggjøre valgresultatene. Tsvangirai er sannsynligvis den egentlige vinneren av valget.

Kaos

Jens Stoltenberg fikk mye ros da han som eneste statsleder offentlig har kritisert valget i Zimbabwe, men han fikk rivende kjeft av landets utenriksminister.

Mugabe har styrt Zimbabwe helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1980 og benytter enhver anledning til å anklage de gamle koloniherrene for å stå bak det politiske og økonomiske uføret landet har havnet i.

Den 84 år gamle diktatoren beskylder også opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, som trolig vant presidentvalget med klar margin, for å være en forræder, kjøpt og betalt av britene, som ifølge Mugabe «vil ha tilbake jorda de mistet» i Zimbabwe.

Den anonyme journalisten sier at man nå bare venter på at valgstemmene og resultatet vil bli offentliggjort.

USA har allerede gått ut og sagt at Morgan Tsvangirai og hans Bevegelse for Demokratisk Endring har vunnet første runde av valget i Zimbabwe.

Politiet raidet Tsvangirais kontorer