BLE RANSAKET I MAI: Den drapssiktede 38 år gamle Larvik-mannen fikk sin bopel ransaket allerede i mai i år, ifølge en rettsavgjørelse. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BLE RANSAKET I MAI: Den drapssiktede 38 år gamle Larvik-mannen fikk sin bopel ransaket allerede i mai i år, ifølge en rettsavgjørelse. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Politiet ransaket 38-åringens hjem i mai

- Tok noen PC-er og en telefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av mai i år foretok Vestfold-politiet en ransakelse hjemme hos 38-åringen som på nytt er siktet for forsettlig drap på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999.

Mannen ble pågrepet på sin bopel i Larvik onsdag denne uka, og har siden sittet fengslet. Han nekter straffskyld.

Det var den 29. mai i år at Larvik Tingrett ga Vestfold politidistrikt medhold i en begjæring om å ransake 38-åringens bopel i Larvik.

Omfattet også datautstyr Bakgrunnen var ifølge en rettsavgjørelse at politiet mistenkte mannen for overtredelse av straffeloven § 162 - det vil si en mindre narkotikaforbrytelse.

Ifølge ransakelsesbeslutningen fikk politiet da medhold i å ransake hele 38-åringens bopel:

«Begjæringen gjelder for ransaking av bopel med tilhørende rom og boder og andre steder og rom vedkommende disponerer, som kontor, arbeidsplass, hytte m.m.», heter det i rettsbeslutningen.

«Dersom informasjon av betydning som bevis er lagret ved bruk av EDB, omfatter beslutningen også det aktuelle datautstyret», heter det videre.

- PC-er og telefon 38-åringens forsvarer, advokat Søren Hellenes, sier til Dagbladet at han foreløpig ikke har satt seg godt inn i denne tidligere saken mot klienten, og derfor ikke har alle detaljene rundt den.

BLE DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept 5. august 1999. Arkivfoto: PRIVAT/SCANPIX
BLE DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept 5. august 1999. Arkivfoto: PRIVAT/SCANPIX Vis mer

- Men jeg har oppfattet det slik at politiet beslagla noen PC-er og en telefon, sier Hellenes til Dagbladet.

Han tilføyer at han har inntrykk av at det ikke er noen sammenheng mellom denne ransakelsen og den nåværende drapssiktelse av klienten.

- Pågående straffesak Konstituert visepolitimester i Vestfold politidistrikt Kjell Johan Abrahamsen bekrefter overfor Dagbladet at det ble gjort beslag hos mannen i forbindelse med en nylig ransakelse.

- For en tid tilbake tok vi beslag hos vedkommende i forbindelse med en annen pågående straffesak, sier Abrahamsen til Dagbladet.

- Har disse beslagene noen sammenheng med etterforskningen av saken om drapet på Kristin Juel Johannessen?

- For å kunne svare på det må jeg snakke med etterforskningsledelsen, sier Abrahamsen til Dagbladet, som på spørsmål om hvilken pågående straffesak dette gjaldt, svarer «et relativt ubetydelig forhold».

Ti sekker med beslag Også i går beslagla politiet en rekke gjenstander fra 38-åringens bopel.

Tre politibetjenter i sivile klær bar ut minst ti søppelsekker, samt tre datamaskiner fra mannens bopel.

FORSVARER: 38-åringens advokat, Søren Hellenes. Foto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet.
FORSVARER: 38-åringens advokat, Søren Hellenes. Foto: Thomas rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Jeg kan bekrefte at vi har ransaket siktedes bolig og gjort beslag, sa Knut Vidar Vittersjø, etterforskningsleder ved Larvik politistasjon til Dagbladet.

- Kan du si noe om innholdet i beslaget?

- Det vet jeg foreløpig ikke, men i en såpass stor sak tar vi en del eiendeler. Noe av dette er relevant, og noe ikke, sier han

Fikk forelagt bevis Den siktede 38-åringen satt i går i et lengre avhør med politiet. Der fikk han forelagt de bevis politiet mener å ha mot ham.

- Han forklarte seg ikke noe mer i dette avhøret. Hensikten var heller den at han fikk presentert de tekniske bevisene politiet har. Nå har han behov for å tenke litt over dette, sa Hellenes til Dagbladet rett etter avhøret.

- Du sier «tekniske bevis» - er det flere enn ett?

- Nei.

- Siktet seg selv Kristins far, Roar Juel Johannessen, sier til Dagbladet at han i mange år har mistenkt den nå - på nytt - siktede 38-åringen for å være datterens drapsmann.

- Han klarte å sikte seg selv inn i saken. Han nektet for at han hadde vært i området, og det er rart fordi jeg klarte å finne frem til tolv personer som kan dokumentere for at han faktisk var der, sier han.

Skulle bade Det var torsdag 5. august 1999 at han mistet sin datter. Tolv år gamle Kristin var på vei mot Goksjøvannet i Hedrum for å bade med ei venninne. Storesøsteren Linda kjørte etter Kristin, men hun dukket aldri opp hos venninna.

Kristin ble sist sett cirka klokka 18.40. 

Etter flere timers leting ble sykkelen hennes funnet. I tillegg til bagen hennes var den forsøkt gjemt bort.

Klokka 23.30 samme kveld ble 12-åringen funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. 

Liket ble funnet rundt 20 meter fra der sykkelen ble funnet. Obduksjonsrapporten viste at jenta døde av kvelning.