Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet ransaket lokalene til Oslo katolske bispedømme

Siktes i registreringssaken for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akkurat nå ransaker Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt administrasjonslokalene til Oslo katolske bispedømme (OKB). Politiet har også fått domstolens tillatelse til å ta seg inn i to privatboliger. Etter det Dagbladet forstår er den ene av dem biskop Bernt Eidsvigs private adresse.

I 09.20-tida i morges tok rundt 12 tjenestefolk seg inn for å ransake bispedømmets lokaler. De var i sivil og flere hadde verneutsyr under jakkene. Politiet hadde ikke varslet aksjonen på forhånd.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at flere vitner nå er på vei inn til politiavhør. Dagbladet ble vitne til at en person ble med politiet frivillig tidligere i formiddag.

- Alle har samarbeidet og blitt med frivillig, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Dagbladet. Rusdal opplyser Dagbladet om at minst fem ansatte i Den katolske kirke vil bli avhørt i dag, deriblant biskop Bernt Eidsvig.

Bispedømmets advokat Lars Holo i advokatfirmaet Arntzen de Besche er i dag orientert om den pågående aksjonen.

- Oslo katolske bispedømme samarbeider med politiet og gir dem all den informasjon de ber om, sier Holo til Dagbladet.

BESLAG: Razzia mot den katolske kirke i Oslo. Politiet bærer ut beslag.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BESLAG: Razzia mot den katolske kirke i Oslo. Politiet bærer ut beslag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Samtidig er det viktig for oss å si og fastholde at bispedømmet mener det ikke er begått noe straffbart, sier advokaten.

Siktet for grovt bedrageri OKB håndterer det sentrale medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge. Etter at Dagbladet i en serie artikler har avdekket at kirka over år har registrert intetanende personer som medlemmer, og mottatt offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall, besluttet Fylkesmannen i Oslo og Akershus i november å åpne tilsynssak.

- Per nå er det foretaket Oslo katolske bispedømmet siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Biskop Bernt Eidsvig har tidligere avvist overfor Dagbladet at kirkas praksis for medlemsregistrering kan være straffbar.

- Siktelsen kan utvides - Vi går inn i kontorlokalene til Oslo katolske bispedømme med en ransakingsbeslutning fra tingretten. Vi har også fått tillatelse til å gå inn i to privatboliger, sier Rusdal.

INN TIL AVHØR: Politiet skal avhøre minst fem ansatte i Den katolske kirke i dag.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
INN TIL AVHØR: Politiet skal avhøre minst fem ansatte i Den katolske kirke i dag. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet kjenner til at en av disse boligene tilhører biskopen. Selv om ingen privatpersoner er siktet, mener politiet at eventuelle funn i privatboligene kan bidra til å belyse siktelsen mot OKB.

Likevel: Selv om siktelsen i første omgang retter seg mot foretaket, avvises det ikke at den kan utvides til også å omfatte enkeltpersoner.

- Etterforskningen vil vise om det er grunnlag for å sikte enkeltpersoner. Slik det står nå, har enkeltpersoner handlet på vegne av foretaket, så hva de har foretatt seg er interessant for oss, sier Rusdal.

I ARBEID: Politiet jobber nå i lokalene til Oslo katolske bispedømme.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
I ARBEID: Politiet jobber nå i lokalene til Oslo katolske bispedømme. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi er primært på jakt etter all dokumentasjon som kan hjelpe oss med å belyse påstandene, både at de har registrert personer som ikke har meldt seg inn selv, og at de har søkt støtte fra stat og komne på grunnlag av medlemmer som er registrert uten at de var klar over det, sier politiadvokaten.

Også anmeldt av Fylkesmannen Onsdag ble det klart at Fylkesmannen også anmelder OKB. Det bekreftet fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland overfor avisa Vårt Land i går. Den anmeldelsen har oslopolitiet ikke vurdert ennå, får Dagbladet opplyst.

- Det foreligger en anmeldelse fra en av de ansatte i Oslo katolske bispedømme. Vi har fått opplyst at også Fylkesmannen i Oslo og Akershus har levert en anmeldelse, men denne har vi ennå ikke mottatt, sier politiadvokaten.

I en pressemelding fra Fylkesmannen i går ettermiddag, heter det:

AVHØR: En person tas med til avhør hos politiet, får Dagbladet opplyst.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
AVHØR: En person tas med til avhør hos politiet, får Dagbladet opplyst. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

«Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmelder Oslo katolske bispedømme for feil registrering av medlemmer i den katolske kirke i Norge. Medlemstallet danner grunnlag for trossamfunnets statstilskudd. Etter en helhetsvurdering av den informasjonen Fylkesmannen sitter på, har vi besluttet å gå til anmeldelse i denne saken. Formelt gjelder anmeldelsen mulig bedrageri, eventuelt forsøk på bedrageri.

Bakgrunn for saken er at bispedømmet skal ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn i trossamfunnet, som nye medlemmer. Fylkesmannen har informert Kulturdepartementet om beslutningen.»

Biskopen ville onsdag ikke kommentere anmeldelsen fra Fylkesmannen. Den kommer få dager før fristen utløper for kirka til å levere resultatet av opprydningen i medlemslistene til nettopp Fylkesmannen. Samtidig står kirka midt i en intern granskning - «en kirkerettslig og etisk undersøkelse» ledet av skotske pastor Paul Gargaro tilknyttet Det skotske tribunal.

Holo sier han er overrasket over Fylkesmannens anmeldelse nå.

- OKB fikk et pålegg fra Fylkesmannen i slutten av november og man er i full sving i å etterkomme dette, sier Holo.

Interne varsler Som Dagbladet tidligere har avslørt, ble biskopen varslet av sin egen jurist om at bispedømmet kunne ha gjort seg skyldig i straffbare forhold.

«I denne saken er det ikke snakk om rutinesvikt, men gjentatte forsettlige brudd på rutiner og lov. Praksisen kan heller ikke begrunnes i at det de siste årene har vært en massiv arbeidsinnvandring til Norge», heter det i varselet.

HER SLÅR POLITIET TIL: Tjenestefolk fra Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt slår til mot lokalene til Oslo katolske bispedømme.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HER SLÅR POLITIET TIL: Tjenestefolk fra Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt slår til mot lokalene til Oslo katolske bispedømme. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Og flere har varslet. I en e-post som har gått til Fylkesmannen fra en OKB-ansatt, og som Dagbladet omtalte 18. februar, heter det:

«Jeg skriver denne e-posten til deg fordi flere av oss som til daglig jobber i Oslo katolske bispedømme, i en tid nå - med dyp bekymring - har sett hvordan medlemsregistreringssaken er blitt behandlet av vår øverste ledelse. En behandling som i stor grad har gitt inntrykk av bagatellisering, tåkelegging, uhederlig omgang med fakta og klossete forsøk på økonomisk skadebegrensning som står sterkt i strid med normalt akseptert etikk, for ikke å snakke om enda sterkere i strid med kirkens egne normer og idealer. Dette i tillegg til at det meget mulig dreier seg om lovbrudd som kan medføre straffeansvar».

Den katolske kirka i Norge legger ikke skjul på at de har registrert tusenvis av intetanende innvandrere fra katolske land. Trossamfunnet har innrømmet at kirka fra 2011 registrerte nye medlemmer «ved direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet».

AVVISER: Tirsdag kveld møtte Dagbladet biskop Bernt Eidsvig i hans private bolig rett bak St. Olavs-katedralen i Oslo. Han avviste straffbart medlemsjuks. I dag ransakes blant annet biskopens bolig etter bevis for påstanden om grovt bedrageri av 50 millioner kroner.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVVISER: Tirsdag kveld møtte Dagbladet biskop Bernt Eidsvig i hans private bolig rett bak St. Olavs-katedralen i Oslo. Han avviste straffbart medlemsjuks. I dag ransakes blant annet biskopens bolig etter bevis for påstanden om grovt bedrageri av 50 millioner kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I et intervju med Dagbladet tirsdag, på spørsmål om praksisen med å registrere intetanende personer som medlemmer i kirka kan være staffbar, svarte Eidsvig:

- Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!