Politiet raser etter basehopp-ulykke

TROMSØ: 27-åringen hoppet nesten i døden, men berget livet takket være langvarig og heroisk redningsinnsats i ei stupbratt fjellside i Bardu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det eneste språket disse menneskene forstår, er en klekkelig regning i posten. Hopperne må sjøl betale det det koster å berge dem, sier Tromsøs politimester, Truls Fyhn.

I går jumpet to basehoppere ut fra det 700 meter høye fjellet «Rubben» i Bardu, midt i villmarka i indre Troms. Det gikk helt galt. Den ene, en 27 år gammel mann, ble sittende fast 300 meter under toppen, nedenfor et bratt overheng.

Komplisert

Politiet betegner redningen i stummende mørke som uhyre komplisert. Forsøket på å heise hopperen opp i helikopteret mislyktes, dermed måtte seks klatrere fire seg bort til ham og hekte ham fast i ei båre, alt mens en lyskaster lyste opp fjellsida. Kl. 23 i går kveld ble han løftet inn i helikopteret som fraktet ham bort.

Redningsdramaet tok tid og var meget kostbart. Politimester Truls Fyhn i Tromsø krever nå at basehopperen punger ut.

- At de sjøl blir sittende igjen med regninga, er trolig det eneste som vil ha en preventiv effekt. Et lovforbud vil bli for vanskelig å håndheve, sier Fyhn til Dagbladet.

Allerede i dag vil han be justisminister Hanne Harlem forandre regelverket, slik at han kan sende en faktura til basehopperen i Bardu. Den kan komme til å lyde på et sekssifret beløp.

Fyhn har svært lite til overs for ekstrem risikosport, særlig når den blir praktisert på vinteren i nordnorsk mørketid. Han mener det vitner om liten respekt for farene som alltid lurer i fjellet.

- Fare for andre

- Dette er en enormt egoistisk aktivitet. Det er jo ille nok at de setter sine egne liv på spill. Men det ser ut til å være komplett umulig å få disse menneskene til å forstå at de også setter andre menneskeliv i fare. Jeg tenker da på dem som får jobben med å plukke dem ned fra stupbratte fjellsider, sier Fyhn.

Ifølge avisa Nordlys skal den skadde hopperen ha et hundretall fallskjermhopp og 30- 40 basehopp bak seg, et halvt dusin av disse skal ha funnet sted fra nettopp «Rubben» i Bardu.

Til alt hell var værforholdene i området gode i går: fem minusgrader, klar himmel og ingen vind.

Hopperen, som var godt kledd, ble seint i går sjekket av lege. 27-åringen var heldig. Han brakk en ankel, utover dette kom han uskadd fra ulykken.