SKUTT FLERE GANGER: Khai Ngoc Dinh (innfelt) ble skutt og drept i dette parkeringshuset på Grønland i Oslo 17. juni 2014. (Mannen ved parkeringsautomaten har ingen tilknytning til saken).
SKUTT FLERE GANGER: Khai Ngoc Dinh (innfelt) ble skutt og drept i dette parkeringshuset på Grønland i Oslo 17. juni 2014. (Mannen ved parkeringsautomaten har ingen tilknytning til saken).Vis mer

Politiet reagerer på at retten vil løslate drapstiltalte menn. - Vil skape frykt

Fagdommerne satt til side juryens avgjørelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. juni i 2014 ble Khai Ngoc Dinh (44) drept da han ble skutt flere ganger mens han satt i sin egen bil i et parkeringshus på Grønland i Oslo.

Påtalemyndigheten mener de fem mennene planla drapet, og tiltalte dem derfor for overlagt drap. I tingretten ble de tiltalte - fire norskvietnamesere og en svenske - også dømt til mellom 10 og 18 års fengsel for dette. Den samme konklusjonen kom juryen i Borgarting lagmannsrett til torsdag denne uka, bortsett fra at de ikke mente det var bevist at medvirkningen til drapet var overlagt for den ene tiltalte.

Retten vil løslate Men fagdommerne i lagmannsretten vurderer bevisene helt annerledes. De mener det ikke er bevist utover enhver rimelig tvil at drapet var overlagt, og valgte å sette juryens avgjørelser til side. De mener bevisene bare holder til å dømme to av mennene for forsettlige drap - at de ønsket å drepe avdøde, men at det ikke var planlagt og kalkulert nok til å regnes det som overlagt. Fagdommerne setter også til side juryens avgjørelse om å dømme den femte av de tiltalte for forsettlig drap. 

Dermed må alle de fem gjennom en ny rettssak. Og fredag kom lagmannsretten til at to av de tiltalte kan løslates fra varetekt. De to har blitt holdt i varetekt i påvente av rettskraftig dom fordi påtalemyndigheten og retten har ment at det vil kunne skape utrygghet i samfunnet, og stride med allmenhetens rettsfølelse hvis de løslates.

I en kjennelse avsagt fredag konkluderer lagmannsretten med at det nå er skapt «en usikkerhet om omfanget av tiltaltes straffeskyld», og at det «reduserer faren for at løslatelse nå vil være egnet til å støte allmenhetens rettsfølelse og å skape utrygghet». 

Påtalemyndigheten reagerer på vurderingen, og har anket avgjørelsen til Høyesterett. 

- Det er en alvorlig sak, og tingretten og juryen i lagmannsretten mener de er skyldige i et særdeles brutalt drap. Vi mener det er åpenbart at det vil kunne skape frykt hvis de to nå løslates, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til Dagbladet.

De har bedt om oppsettende virkning, som gjør at mennene må sitte i varetekt fram til spørsmålet er rettskraftig avgjort.

Hvis påtalemyndigheten ikke får medhold, vil de to tiltalte være på frifot trolig fra en gang i neste uke.

De etterlatte fortviler Christine Hamborgstrøm ved advokathuset Feydt & Hamborgstrom representerer de etterlatte til Khai Ngoc Dinh. Bistandsadvokaten mener en løslatelse av to av de tiltalte vil «støte den alminnelige rettsfølelse».

- Folk reagerer når personer som er dømt til fengsel fra 10 til 18 år skal løslates i avvente av en endelig begrunnelse, sier Hamborgstrøm til Dagbladet.

- I tillegg reagerer vi på at tre juridiske dommer skal kunne sette store deler av lagrettes avgjørelse til side, fortsetter hun.

Det var i går at de etterlatte fikk beskjeden om de mulige løslatelsene.

- Familien til Dinh er veldig fortvilet, og tar dette svært tungt, sier Hamborgstrøm.
  Voldsalarm klar Hun forteller at de etterlatte trodde de kunne legge rettssaken bak seg etter forrige behandling i lagmannsretten. At saken nå må opp igjen i sin fulle bredde, opplever de som svært krevende.

- De har allerede vært gjennom saken to ganger. At saken nå må opp en tredje gang, til tross for at bevisene er de samme, oppleves som en enorm belastning for mine klienter, sier bistandsadvokaten.

Hun sier videre at trusselbildet mot en av dem hun representerer var stort i forkant av drapet, og at personen vil få voldsalarm dersom ankeutvalget i Høyesterett ikke kommer til en annen beslutning.

Hevndrap Politiet mener drapet på Khai Ngoc Dinh var en nøye planlagt hevn etter at han ble frifunnet for drapsforsøk etter at en mann ble knivstukket på en norskvietnamesisk klubb i Oslo i 2012. Den nå avdøde mannen ble først dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett, men dommen ble anket, og i Borgarting lagmannsrett ble Khai Ngoc Dinh blankt frifunnet av juryen.

Overvåkningsbilder av mistenkte og fluktbilen gjorde sammen med tidligere miljøkunnskap at politiet raskt fant fram til noen av de antatte involverte, og allerede påfølgende dag ble hele ni personer pågrepet. Den antatte fluktbilen ble funnet brennende på Kløfta rundt 18 timer etter drapet. Tre av de tiltalte, blant annet den 39 år gamle hovedmannen, forsøkte å stikke til Sverige, men ble pågrepet. Unndragelsesforsøket gjør at lagmannsretten mener det er fare for at en av mennene som er tiltalt for medvirkning vil kunne forsøke å stikke av igjen, og at han derfor fortsatt må sitte i varetekt.

At juryens kjennelse settes til side skjer ikke ofte, men medfører en ny fullstendig behandling i lagmannsretten, skriver NTB. Da behandles den av en meddomsrett, bestående av tre fagdommere og fire lekdommere — uten jury.

- Ikke lenger grunnlag Forsvarer for en av mennene som lagmannsretten mener kan løslates, Ellen Haug-Svendsen sier følgende til Dagbladet:

- Vi mener det nå ikke er grunnlag for fengsling, og håper at vår klient blir løslatt. Utover det har vi ingen kommentarer.

Forsvarer for den andre tiltalte mannen, Stine Laier Nybø, sier til Dagbladet at hun mener lagmannsretten avgjørelse om å løslate klienten er helt riktig.

- Vi forventer at høyesterett vil opprettholde denne avgjørelsen, sier Nybø.

- Det at fagdommerne har satt til side lagrettens kjennelse betyr at de tre fagdommerne mener at det ikke er bevist at min klient er skyldig etter tiltalen. Det er ganske spesielt at de gjør det, det sier noe om bevissituasjonen - og da skal det mye til å fortsatt holde ham varetektsfengslet, tilføyer hun.

Hun mener også at avgjørelsen er riktig satt i sammenheng med avgjørelser fra andre alvorlige straffesaker.

- Vi forventer at høyesterett vil opprettholde avgjørelsen. Hensynet til den allmenne rettsoppfatning er ivaretatt ved at de to som er dømt for forsettlig drap fortsatt sitter vareteksfengslet, mener hun.