Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forsvinningssaken:

Politiet reagerer på dusør-detaljen

- Vi gjør oss noen tanker rundt det, sier politiet om måten drapssiktede Tom Hagens dusør er utformet.

UTLOVER DUSØR: Drapssiktede Tom Hagen utlover dusør til den eller de med informasjon som kan føre til funn av sin forsvunne kone Anne-Elisabeth Hagen. Politiet reagerer på måten Hagen har utformet dusøren på. Foto: Torbjørn Olsen / GD / NTB Scanpix
UTLOVER DUSØR: Drapssiktede Tom Hagen utlover dusør til den eller de med informasjon som kan føre til funn av sin forsvunne kone Anne-Elisabeth Hagen. Politiet reagerer på måten Hagen har utformet dusøren på. Foto: Torbjørn Olsen / GD / NTB Scanpix Vis mer

Den drapssiktede milliardæren Tom Hagen (70) utlover ti millioner kroner i dusør til den eller de med informasjon som kan føre til funn av hans forsvunnede kone Anne-Elisabeth Hagen (70).

At Hagen ikke spesifikt ber om tips om og opplysninger som kan bidra til å identifisere eventuelle gjerningspersoner, får politiet til å reagere.

- Vi registrerer at det bare bes om opplysninger som kan føre til funn av Anne-Elisabeth Hagen, og ikke opplysninger som kan være med på å identifisere gjerningspersoner eller oppklare saken. Tips om gjerningspersoner kan også føre til funn av henne, og vi mener det er viktig at tipsgrunnlaget er så bredt som mulig og ikke inneholder noen begrensninger, sier Haris Hrenovica, påtaleansvarlig i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Frykter info-tap

Slik Tom Hagen og hans forsvarer Svein Holden har utformet dusøren og tipsbehandlingen nå, kan politiet i verste fall gå glipp av informasjon, frykter Hrenovica.

- Det skal ikke være opp til en part å gi oss det de mener er relevant. Potensielt kan man gå glipp av informasjon som er egnet til å belyse saken, sier Hrenovica.

Han legger til:

- Politiet kan vurdere alle tips opp mot det øvrige materialet i saken gjennom 20 måneders etterforskning. En opplysning som kan framstå uvesentlig for andre, kan være av stor betydning for saken, når det blir avstemt opp mot det øvrige materialet i etterforskningen.

DETTE SKJEDDE: Tom Hagen ringte Anne-Elisabeth åtte ganger den dagen hun forsvant. I denne videoen får du detaljene fra alt det andre som skjedde den dagen. Video: Marie Røssland Vis mer

Ønsker kontakt med motparten

Det er bare Hagen-forsvarer Svein Holden og hans kollega som sitter med tilgangen til de to tips-innboksene.

Holden sier til Dagbladet at politiet varslet dem om innvendingene mot ordlyden i dusørutlysningen før den ble gjort kjent.

- Tom Hagen får ikke direkte tilgang. Utgangspunktet er at det skal sendes direkte videre til politiet. Jeg har vært i kontakt med dem fordi jeg var usikker på om de vil ha absolutt alt, fordi det kommer en del som åpenbart er tull, men jeg har nå skjønt at de vil ha alt. Jeg avventer nå bare en tilbakemelding på hvordan de praktisk vil ha det, sier Holden.

Forsvareren sier han har forståelse for politiets innvendinger.

- Fra vårt ståsted, altså både Tom Hagen og familien, så er hovedanliggende å få finne ut hva som har skjedde med Anne-Elisabeth Hagen. Det er bakgrunnen for ordlyden. Så vet jo alle at hvis man finner henne, så er man vesentlig nærmere å finne gjerningspersonene, sier Holden.

Han sier de også er opptatt av at det kan være enklere for noen å kontakte dem enn politiet.

- Grunnen til at vi har valgt denne løsningen, er at vi håper motparten, altså de som vi var i kontakt med tidligere, tar kontakt og forteller hvor hun er, sier Holden.

Politiet opplyser for øvrig at de i løpet av mandagen har mottatt flere tips i Lørenskog-saken. De ber om at eventuelle tips kanaliseres til politiets tipsportal.

«Planlagt villedning»

Da politiet gikk til pågripelse av 70 år gamle Tom Hagen i slutten av april, gikk de ut og fortalte at saken bar preg av en «tydelig» og «planlagt villedning».

Forsvinningssaken ble først etterforsket som en bortføring med økonomisk vinning motiv. I fjor sommer gikk politiet ut og fortalte at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring til et drap iscenesatt som en bortføring.

Nå er milliardæren siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra ekteparets hjem på Lørenskog 31. oktober 2018.

- Kan dusøren potensielt inngå i den villedningen dere mener Hagen står bak?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Vi gjør oss noen tanker rundt det, men de ønsker vi ikke å meddele videre, svarer Hrenovica.

- Men det at dere gjør dere noen tanker indikerer noe?

- Ja, det indikerer at vi gjør oss noen tanker knyttet til dette, men det ønsker vi ikke å kommentere nærmere. Siden pågripelsen, og ut ifra bevisene i saken, har vi ikke lagt skjul på at vi mener vi står overfor en villedning.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

Politiet: - Uenige

Politiet forteller til Dagbladet at ble underrettet om dusøren mandag morgen gjennom en e-post.

- Vi fikk en e-post fra forsvarer Holden som vi besvarte og hvor vi tilkjennega våre synspunkter om en dusør slik han la det opp, sier Hrenovica.

- Er dere forundret over måten dette blir gjort på?

- Vi er uenige i framgangsmåten her, nettopp på grunn av de tingene vi har sagt, svarer han.

Akkurat de synspunktene er Hagen, hans familie og forsvarer Holden også kjent med fra tidligere, forteller den påtaleansvarlige.

- Så er det helt opp til forsvarer Holden og hans klient å utforme dette som de vil, sier Hrenovica.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!