Corona

Politiet reagerer

Politiet i Oslo har i løpet av den siste tida fått flere bekymringsmeldinger om folkeansamlinger. De ber folk ta ekstra forholdsregler.

- ER SOM 17. MAI HER: Myndighetene har gitt strenge anbefalinger til befolkningen for å minske spredningen av coronaviruset. Det så ikke ut til å bekymre påskeglade mennesker på Grünerløkka i Oslo lørdag 4. april. Video: Delebekk og Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +503
innlagt242 -3
døde 711 +4
påvist smittet 140 000 000+619.7K
døde 3 000 000 +11.6K
Se mer

Reaksjonene har vært svært mange lørdag, etter at Dagbladet viste bilder og video av et stort antall mennesker i Markveien på Grünerløkka i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

Politiet i Oslo har i løpet av den siste tida mottatt en rekke henvendelser på ansamlinger av folk, spesielt i Oslo sentrum.

- Vi ber folk etterleve de tiltak og råd som er gitt. Ikke senk skuldrene, dette er ikke over, sier operasjonsleder i Oslo-politiet Tor Gulbrandsen til Dagbladet.

- Illustrerende for problemet

Han har selv sett bildene fra Markveien på Grünerløkka lørdag der mange er samlet-

- Det er veldig illustrerende for det vi får inn meldinger om. Det er bekymringsfullt når man ser folk så tett, sier operasjonslederen til Dagbladet.

CORONAVIRUS: Sao Paulo, den mest befolka byen i Brasil med sine 12 millioner innbyggere, har flest registrerte smittetilfeller og dødsfall som følge av Covid-19 i landet. Video: AP via NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han sier hele den nasjonale dugnaden er avhengig av at alle bidrar. Politiet la i dag ut en generell oppfordring til folk om å ta forholdsregler når de skal ut. Det handler om å holde avstand og ikke oppsøke folkemengder.

- Det er en bekymring vi la ut fordi vi over tid har sett folkemengder Det er en aktuell problemstilling om dagen. I den grad vi kan påvirke litt hvordan folk håndterer dette, så ønsker vi å gjøre det, sier Gulbrandsen.

Slutt opp

Han opplever at både brannvesenet og nødetatene i helsevesenet deler disse oppfatningene.

- Jeg har med meg andre nødetater på denne bekymringen om at det kanskje er mange som tar litt lett på råd, oppfordringer og forbud. Tiltakene har størst effekt hvis flest slutter opp om dem, sier Gulbrandsen.

Bydelsutvalgsleder på Grünerløkka, Geir Storli Jensen (MDG), var selv på tur i bydelen sin i dag.

- De aller fleste jeg møtte ute på tur i dag var flinke til å følge byvettreglene. Rapportene om utfordringer er først og fremst ved køen til vinmonopolet i Markveien, sier han til Dagbladet.

Etterlyser polet

Han mener de må ta ansvar for å organisere køen. Vinmonopolet er det eneste i umiddelbar nærhet og er svært populært.

- Vinmonopolet må ta ansvar nå i påsken, og sørge for at det er folk på jobb som kan organisere køene. Det er ikke noe nytt at det er kø utenfor polet i Markveien, så dette kunne det forutsett. Sånn situasjonen er nå er det ekstremt viktig at folk ikke står tett og at køen ikke kommer i veien for andre folk som er ute.

- Jeg vil oppfordre alle som har muligheten til å gå på tur andre steder enn sentralt på Løkka og langs Akerselva nå, og heller utforske nye steder. Bydel Grünerløkka er den bydelen med minst grøntområder per innbygger, og det er ekstremt viktig for dem som bor tett og sentralt at de også har muligheten til å gå tur i nærområdet, sier han til Dagbladet.

I KØ: Geir Storli Jensen,
bydelsutvalgsleder (MDG) på Grünerløkka.
I KØ: Geir Storli Jensen, bydelsutvalgsleder (MDG) på Grünerløkka. Vis mer

På kveldstid

Ifølge politiet har flest av bekymringsmeldingene som har kommet inn til dem, vært på kveldstid.

- Vi har prøvd å håndtere det med råd og veiledning. Når vi gjør det, er det respons hos de vi snakker til. Det virker som det er stemning hos noen som at denne dugnaden ikke nytter, men vi oppfatter at tiltakene nytter, sier operasjonslederen.

Politiet har fortsatt høy tilstedeværelse i byen, men mange patruljer ute.

- Vi skal ikke nekte folk å gå tur, men n forsøk å gå der det ikke er for mange folk. Forsøk å legge turen til et tidspunkt andre ikke er ute. Vær litt streng med seg selv, sier operasjonslederen.

Bydelsutvalgsleder Storli Jensen har følgende råd.

- Følg «byvettreglene» når du går tur: hold minst to meters avstand, ikke vær fler enn fem sammen, og legg gjerne turen til andre tider enn midt på dagen. Bydelen har egne bydelsverter ute i gatene for å veilede folk og bidra til at dette skal gå fint.

Dagbladet har lørdag forsøkt å få en kommentar fra byrådsleder Raymond Johansen, samt en rekke representanter fra Oslo kommune og regjeringen. Ingen av dem har lørdag kveld ønsket å kommentere saken.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer