Politiet reddet forgiftet kvinne

MOSS: Politiet reddet trolig livet til en 42 år gammel kvinne fra Moss mandag. Hun visste ikke at hun hadde drukket den livsfarlige spriten før politiet varslet henne på telefon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I verste fall kunne hun ha dødd av forgiftningen, sier avdelingsoverlege Carl Erik Strømsæther i Fredrikstad.

Politiet i Moss sørget mandag for at en niende person oppsøkte sykehus etter å ha drukket den farlige spriten som er på avveie. Kvinnen (42), som er bosatt i Moss, var ikke selv klar over at hun var forgiftet før politiet ringte henne og fortalte at hun hadde fått i seg spriten.

Tok kontakt

Hun oppsøkte først sykehuset i Moss og ble så overført til Fredrikstad for dialysebehandling.

- Vi tok kontakt med en kvinne som vi visste hadde drukket av en slik kanne i et selskap, opplyser politioverbetjent Øivind Sveistrup til Dagbladet.

Ved sykehuset i Fredrikstad får Dagbladet opplyst at kvinnen trolig slipper varige men etter den private festen.

- Hun hadde ikke rukket å forbrenne så mye av metanolen, og hadde drukket vanlig alkohol i tillegg. Alkoholen hindrer virkningen av metanol, sier avdelingsoverlege Strømsæther.

Risikerer 21 år

To menn fra Moss har omkommet, trolig etter å ha drukket metanolholdig sprit.

- Begge dødsfallene ble ansett som mistenkelige, og de to blir nå obdusert. Det ble funnet kanner hos begge som er identiske av utseende som de det har vært funnet metanolholdig sprit på, sier politioverbetjent Øivind Sveistrup.

Det kan ta opptil ei uke før analysene fra Rettsmedisinsk institutt er klare. Politiet mangler fortsatt oversikt over flere tusen liter av den livsfarlige spriten. Totalt skal så mye som 6400 liter ha funnet veien over grensa. Til sammen 30 kjøpere og selgere av den giftige spriten har vært inne til avhør hos politiet i Østfold.

En mann i slutten av 40-åra som ble varetektsfengslet fredag, ble mandag fengslet i ytterligere to uker. Politiet mener at han er hovedpersonen bak importen til Norge.

Siktede innrømmer ifølge politiet å ha noe med omsetningen å gjøre, men ikke at han har solgt det omfanget han er mistenkt for. Mannen er siktet for ulovlig omsetning med giftig innhold, som har en strafferamme på 21 år.

Smuglersprit

Tolldirektør Marit Wiig sier til Dagbladet at ytterligere 4800 liter sprit med 12 prosent metanol ble stoppet på vei inn i landet på torsdag. Spriten ble funnet i flere biler, og en av bilene ble fulgt helt inn til Vestby før smuglerne ble stoppet.

- Dette er meget alvorlig fordi det er livsfarlig å få i seg metanol. Man tar en stor sjanse ved å drikke smuglersprit, advarer Wiig.

Nytt beslag: Seksjonsleder Wenche Fredriksen i Østfold tolldistrikt viser fram beslaget på 4800 liter smuglerspril som tollerne beslagla på torsdag. Hele partiet inneholder metanol.