Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet reiste til London for å levere beslaglagte OL-billetter til kundene

Men mesteparten gikk ut på dato. Sabotasje fra OL-politiet og IOC, hevder Euroteam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert: Euroteams gründere ble høsten 2016 frifunnet på samtlige punkter i tiltalen om forsøk på bedrageri. Etter frifinnelsen uttalte advokat Nicolai Skjerdal, som representerte en av gründerne:

- I den situasjon som faktisk oppsto, gjorde Euroteam det eneste ansvarlige, nemlig å kansellere alle salgene slik at kundene kunne få tilbake sine penger mens det ennå kunne være mulig for kundene å områ seg.

Siktelsene i forbindelse med beslag av OL-billetter er henlagt. De siktede sier de vil gå til erstatningskrav mot staten som følge av det de betegner som urettmessige beslag og urettmessig straffeforfølgelse.

(Dagbladet): Mesteparten av selskapet Euroteams OL-billetter som ble beslaglagt av politiet på vei til London, ble etter beslaget forsøkt videreformidlet til desperate kunder i London. Oslo-politiet dro selv ned for å levere billettene før de gikk ut på dato.

- To ganger har vi sendt en tjenestemann til London med billetter. De er blitt overlevert Metropolitian Police (Stor-Londons politistyrke, red.anm.), som har fungert som kontaktpunkt i forhold til sluttbrukerne. Dette har skjedd i forståelse med Locog (London-OLs organisatoriske komité), sier Christian Stenberg, politiadvokat ved Oslo politidistrikts seksjon for finans- og miljøkriminalitet, til Dagbladet.

- I tillegg har vi, i tilfeller der billettene holdt på å gå ut på dato, isteden sendt informasjon om billettene for å få fortgang i prosessen. Alt dette har skjedd i forståelse med Euroteam, legger han til.

Forsøket på å redde OL-drømmen for kundene var imidlertid for det meste mislykket, og Euroteam raser nå mot Den internasjonale olympiske komité (IOC), som de mener bevisst saboterte billettsalget og ellers driver en massiv bakvaskelseskampanje mot dem.

- Å kalle det bakvaskelse er altfor mildt. IOC har begått drap på Euroteam, sier det omstridte selskapets advokat Carl Bore til Dagbladet.

Bedragerisiktet Euroteam meddelte tidligere i dag at de er på konkursens rand fordi de har tapt penger i millionklassen. Årsaken, slik de ser det, er den angivelige svertekampanjen fra IOC, som anmeldte billettselskapet, slik at rundt 600 billetter på vei til London ble beslaglagt av norsk politi. Euroteam, en leder i selskapet og en polsk mellommann er siktet for grovt bedrageri i saken.

Men det er ikke alt. Euroteam framholder også at IOC sto bak stengingen av selskapets betalingsløsning, slik at kunder ikke kan betale på nett. De hevder også at komiteen midlertidig fikk stengt deres britiskbaserte nettsted og kundesystem.

- Alt dette har medført tap på flere millioner euro, slår Bore fast.

Han har nå innledet gjeldsforhandlinger med kreditorene, i et håp om at de har vilje og motivasjon til å redde selskapet fra konkurs.

- Men kreditorene har allerede konstatert tap, sier han.

Varsler søksmål Euroteam varsler nå søksmål mot aktører de mener er skyld i miseren, først og fremst IOC. Men selv om selskapet skulle vinne fram, må de først innfri millionkravet fra sinte kunder som er blitt sittende i London uten billettene de har betalt for. Det vil trolig knekke ryggen på selskapet.

ANKLAGES FOR SVERTEKAMPANJE: Euroteam mener Den Internasjonale olympiske komité (IOC) står bak de fleste av selskapets problemer, og at hovedmotivet er økonomisk vinning. IOCs norske medlem Gerhard Heiberg hilser et søksmål velkommen. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
ANKLAGES FOR SVERTEKAMPANJE: Euroteam mener Den Internasjonale olympiske komité (IOC) står bak de fleste av selskapets problemer, og at hovedmotivet er økonomisk vinning. IOCs norske medlem Gerhard Heiberg hilser et søksmål velkommen. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer

- Dette er en blytung dag, meddeler Euroteams talsmann Alex Sola i en pressemelding.

IOCs norske medlem Gerhard Heiberg er ikke nevneverdig begymret over et eventuelt søksmål fra Euroteam.

- De er hjertelig velkommen til å saksøke oss - selv om jeg ikke helt skjønner hvilket grunnlag det skulle skje på, sier Heiberg til Dagbladet.

- Har dere prøvd å knekke Euroteam?

- Jeg vil ikke kommentere dette nå. Vi får se når rettssaken kommer, sier IOC-toppen.

- Svært merkelig Euroteam, via advokat Bore, sier til Dagbladet at de finner det svært merkelig at politiet først beslaglegger billetter, for så selv å videreformidle dem. Det har politiadvokat Stenberg en forklaring på.

- Beslaget er gjort av flere grunner - for å sikre bevis og fjerne bevisene fra siktede; vi har ikke prøvd å ramme sluttbrukerne.

BEKREFTER BILLETT-TUR: Politiadvokat Christian Stenberg Oslo politidistrikt bekrefter at en tjenestemann flere ganger er blitt sendt til London, i et forsøk på å levere Euroteams beslaglagte billetter til desperate kunder. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX
BEKREFTER BILLETT-TUR: Politiadvokat Christian Stenberg Oslo politidistrikt bekrefter at en tjenestemann flere ganger er blitt sendt til London, i et forsøk på å levere Euroteams beslaglagte billetter til desperate kunder. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Vis mer

Stenberg sier de mange kundene som sitter i London og ikke har fått billettene de har betalt for, ikke har vært avgjørende for beslutningen om å sende beslaget til England.

- Dette har skjedd i forståelse med Euroteam, opplyser han.

Tok kopi Et hovedpunkt i bedragerisiktelsen mot Euroteam, og en vesentlig grunn for billettbeslaget, er at OL-billettene anses som ubrukelige på arenaene fordi de ikke er solgt via en autorisert forhandler. Likevel har altså Oslo-politiet sendt nedover disse billettene.

- Dette er ikke noe stort poeng; vi har sendt nedover billettene i forståelse med Euroteam, Locog og Metropolian Police, sier politiadvokaten.

Han understreker at billettene fremdeles er bevismateriale, og at politiet har tatt kopi av alle sammen før de ble sendt til England.

- Ville ikke hjelpe Euroteams advokat Bore sier forsøket på å få fram billettene til kundene i tide «ikke fungerte», på grunn av motstand fra Operation Podium (politiavdeling med spesielt ansvar for London-OL, red.anm.).

- Det var meningen at Podium skulle bistå i videreformidlingen av billettene, som den norske politimannen overleverte i London. Men de hadde ingen interesse av å hjelpe, sier advokaten.

- Podiums leder Mick Downing unnlot å svare på telefoner og e-post. Da Euroteam til slutt fikk tak i ham, var beskjeden at billettene ikke ville bli levert.

Til slutt havnet billettene hos Metropolitan Police, som til slutt gikk med på å opprette en ordning for avhenting. Men da hadde prosessen tatt for lang tid:

SKAL REDDE EUROTEAM: Advokat Carl Bore godsnakker med Euroteams kreditorer for å redde selskapet fra konkurs. Foto: DALAN ADVOKATFIRMA
SKAL REDDE EUROTEAM: Advokat Carl Bore godsnakker med Euroteams kreditorer for å redde selskapet fra konkurs. Foto: DALAN ADVOKATFIRMA Vis mer

- 80 prosent av billettene hadde råtnet på rot, konstaterer advokaten.

- Økonomiske interesser Videresalg av OL-billetter er totalforbudt i Storbritannia, og Podium har som særoppgave å stikke kjepper i hjulene for svartebørshaier. Euroteam mener IOC i siste instans står bak problemene de har støtt på i videreformidlingen.

- Podium har tilknytning til IOC, og er ute etter å ødelegge for Euroteam, sier Bore.

Han mener konflikten først og fremst handler om penger, ikke om moral overfor kundene, fordi IOC selv ønsker billettinntektene fra OL.

- Det er naivt å tro at dette har noe med moral å gjøre; dette er en rent kommersiell kamp, sier advokat Carl Bore.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Operation Podiums leder Mick Downing.

STOPPET PÅ GARDERMOEN: Denne polske 40-åringen ble 19. juli stoppet med en mengde OL-billetter på seg. Billettene skulle videreformidles av Euroteam, og både 40-åringen, selskapet og en av dets ledere er nå siktet for grovt bedrageri. Foto: PRIVAT
STOPPET PÅ GARDERMOEN: Denne polske 40-åringen ble 19. juli stoppet med en mengde OL-billetter på seg. Billettene skulle videreformidles av Euroteam, og både 40-åringen, selskapet og en av dets ledere er nå siktet for grovt bedrageri. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media