BRANN I BOMSTASJON: Politiet møtte kraftig røykutvikling fra sensorene på toppen av bomstasjonene i Gamle Ålgårdsvei i Sandnes like før klokka 04 natt til søndag. En inspeksjonsluke var åpnet og ledninger satt i fyr. Foto: Politiet.
BRANN I BOMSTASJON: Politiet møtte kraftig røykutvikling fra sensorene på toppen av bomstasjonene i Gamle Ålgårdsvei i Sandnes like før klokka 04 natt til søndag. En inspeksjonsluke var åpnet og ledninger satt i fyr. Foto: Politiet.Vis mer

Bompengeringen på Nord-Jæren:

Politiet ruster seg for mer bomvandalisme

Etter planen skulle 38 nye bomstasjoner settes i drift på Nord-Jæren ved midnatt. Natt til søndag ble fem av dem satt ut av spill.

Natt til søndag ble det utført hærverk mot flere bompengestasjoner på Nord-Jæren. Nå har Statens vegvesen leid inn vektere for å holde vakt ved de 33 stasjonene som ikke ble rammet, mens politiet vil ha fokus på stasjonene i løpet av natta.

Først ble det opplyst om at tre stasjoner var utsatt for hærverk, men etter Statens vegvesens undersøkelser søndag, viser det seg at totalt fem stasjoner er rammet.

I de tre første tilfellene er det blitt brutt opp et inspeksjonspanel på siden av de nye bomportalene og satt fyr på ledningsnettet innvendig.

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Rogaland, Astrid Eide, forteller at de fem stasjonene er ødelagt og må repareres.

Det betyr at bilførere inntil viderer ikke vil bli belastet når de passerer de utsatte stasjonene, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Vi har satt i gang to tiltak: For det første ser vi på muligheten for å få satt inn flyttbare bompengestasjoner. Selv har vi bare én tilgjengelig, så vi undersøker om andre byer kan ha tilgjengelige stasjoner.

- For det andre jobber vi for fullt med å få reparert de stasjonære stasjonene, sier Eide til Dagbladet og opplyser om at de i morgen vil få et klarere svar på hvor lang tid reparasjonen tar.

- Neppe tilfeldig

Etter planen skulle 38 nye stasjoner i den omstridte bompengeringen settes i drift fra midnatt natt til mandag, men nå er altså fem av disse satt ut av spill. Fra klokka 7 mandag morgen vil også rushtidsavgiften i Rogaland innføres.

- Neppe tilfeldig, svarer operasjonsleder Brit Randulff i Sør-Vest politidistrikt på direkte spørsmål fra Dagbladet om det har noen sammenheng på åpningen av bomringen.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Forberedt på nye hendelser

Politiet har ikke økt beredskapen i forbindelse med at bompengeringen settes i drift ved midnatt, men er forberedt på at nye hendelser med hærverk kan forekomme. Hanssen opplyser også om at de vil ha fokus på bomstasjonene søndag kveld og natt til mandag.

- Når vi ser at fem stasjoner utsettes for hærverk like før åpningen av bompengeringen, vil det være naivt å ikke tenke at flere stasjoner kan rammes, sier politifaglig etterforskningsleder i Sør-Vest politidistrikt, Ole Petter Hanssen, til Dagbladet.

- Men vi håper jo at det ikke skjer. Vi vet at det er mange som er misfornøyde med vedtaket, men vi ber folk om å bruke sunn fornuft, følger han opp.

Vakthold ved stasjonene

Eide opplyser at Statens vegvesen har leid inn vakthold i forbindelse med åpningen av bompengeringen. Fra klokka 18 søndag ettermiddag vil innleide vektere holde vakt ved de 33 stasjonene som ikke ble rammet.

- Vekterne ble leid inn i dag og vil holde vakt utover natta. Også må vi vurdere tiltak for at slike hendelser ikke skal gjenta seg seinere, sier Eide.

Hanssen opplyser om at de ikke har noen mistenkte i saken. Derfor ønsker de nå tips fra personer som har vært i de aktuelle områdene mellom klokka 02 og 05 natt til søndag.

Han understreker at politiet ser alvorlig på saken.

- Ja, det er klart. Det betegnes som grovt skadeverk. Og det er snakk om skader for store verdier. Vi vet ikke akkurat hvor mye det vil koste å reparere stasjonene, men det er klart at det vil koste ganske mye penger.

Meldingene

- Den første meldingen kom klokka 03.20 fra en drosjesjåfør som så røyk fra de firkantede sensorene i stasjonen på Solasplitten på Forus, der E 39 tar av mot flyplassen. Litt før klokka 04 så en politipatrulje det samme i bomringen ved Gamle Ålgårdsvei, sier politiets operasjonsleder.

De to bomstasjonene ligger 10 minutters kjøring fra hverandre.

Den tredje bomstasjonen med røyksignaler og brannskader oppdaget en politipatrulje klokka 04.50 i Heigreveien i Sandnes. Den bomringen ligger også kort kjøring fra de to andre skadde stasjonene.

De to siste utsatte bomstasjonene er plassert på Nedre Stokka i Stavanger.