Politiet rydder gatene i Rio de Janeiro

Skal fjerne alle husløse fra slummen for å få byen trygg til fotball-VM.

STOR-AKSJON: Rusmisbrukere blir fraktet ut av "Crackland" under en stor politiaksjon i går. Her blir en gutt båret av sosialarbeidere til et felles hulsy. Foto: AP / Felipe Dana
STOR-AKSJON: Rusmisbrukere blir fraktet ut av "Crackland" under en stor politiaksjon i går. Her blir en gutt båret av sosialarbeidere til et felles hulsy. Foto: AP / Felipe Dana Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet er i full gang med å rydde gatene i Rio de Janeiro frem til fotball-VM og OL. De har nå tatt over store deler av slumområdene i millionbyen.

Nylig utførte politiet en stor-aksjon der 231 narkomane ble fraktet bort fra et område som er kjent for sitt kallenavn «Crackland».

Der har det vært organisert narkotikasalg over lang tid og er en av Rios farligste slumområder. Området, som ligger i Jacarezinho og Manguinhos, er Rios største åpne marked for narkotikasalg. Hundrevis av mennesker kjøper, selger og bruker dop her. Husly finner de i skur og under tepper.

Helse- og velferdsarbeidere jobber nå med å hjelpe narkomane som ikke har mulighet til å skaffe seg dop, melder Daily Mail.

Trenger behandling Siden søndag har mer enn 2000 væpnet politi stormet stedet og funnet 231 narkomane og 67 personer som var på leting etter dop.

- Disse menneskene trenger behandling, sier Jose Mariano Beltrame, lederen for sikkerheten i Rio.

GRÅTER En gråtende dame blir båret til en ventende bil som skal frakte henne til et hulsy der hun vil få behandling av sosialarbeidere. Foto: AP / Felipe Dana
GRÅTER En gråtende dame blir båret til en ventende bil som skal frakte henne til et hulsy der hun vil få behandling av sosialarbeidere. Foto: AP / Felipe Dana Vis mer

- De kommer ikke tilbake til Jacarezinho og Manguinhos, dette området er nå okkupert, sier han.

Politiet har nå tatt over hele komplekset som huser rundt 70 000 mennesker. Dette er i forbindelse med planen om å gjøre Rio trygg før VM i fotball i 2014 og OL i 2016.

Stor-opprydning Renoveringsarbeidere har fjernet 220 tonn med søppel. Og etter flere dager med storming av slumområder leter politet fortsatt etter blant annet våpen og dop. Det er blitt satt opp mer enn 300 nye gatelys.

Byens helsedepartement melder om at over halvparten av de voksne narkomane som har blitt fraktet til et felles husly allerede har dratt derfra. Velferdsarbeidere, psykologer og andre jobber for å hjelpe de husløse narkomanene som ble fraktet bort fra slummen.

Tenåringer og barn må bli værende der hvis ikke de har et hjem å gå til.

Tryggere - Det er mye enklere å hjelpe folk nå som politiet er her og sørger for beskyttelse, sier Daphne Braga, koordinator ved velverdskontoret.

Før politiet kom på stedet, har velferdsarbeidere prøvd å flytte de hjemløse og narkomane. De vender nesten alltid tilbake.

MUSIKK: En av slumens beboere spiller sin siste låt i "Crackland". Foto: AP / Felipe Dana
MUSIKK: En av slumens beboere spiller sin siste låt i "Crackland". Foto: AP / Felipe Dana Vis mer

- Når man jobber med narkomane må man ta litt av gangen. Vi kan komme og snakke med dem et par ganger og frakte dem til et trygt husly, men likevel vender de tilbake, sier Braga.

Flyktet til andre steder Sosialkontoret var forberedt på at de narkomane ville spre seg over hele byen når slumområdene ble okkupert av politiet.

- Vi kartla områdene vi regnet med at de hjemløse ville befinne seg i. Onsdagens politioperasjon fant sted i et av områdene, sier Fatima Nascimento, kommunal leder for sosial velferd.

- Vi vil fortsette med å tilby losji og behandling til alle, sier hun.

President Dilma Rousseff er bevisst på omfanget av rusproblemene. I 2010 bevilget hun 253 millioner dollar til en kampanje for å stoppe narkotikahandelen. I novemer har hun satt av ytterligere to milliarder dollar til behandlingssentre.

Det er også opprettet et nytt program for politiet. Programmet har plass til 200 politimenn og skal hjelpe dem med å kunne jobbe bedre med narkomane.

- Narkomane vil dø Grunnleggeren av «The River of Peace social service group», Antonio Carlos Costa, jobber med rusavhengige i området. Han er redd at narkomane vil miste livet av å reise rundt på leting etter rusmidler.

SOVER: En kvinne sover uforstyrret midt i alt oppstyret.Foto: AP / Felipe Dana
SOVER: En kvinne sover uforstyrret midt i alt oppstyret.Foto: AP / Felipe Dana Vis mer

- De er desperate, forvirret, skitne og de er ikke velkommen noe sted. Jeg er redd for at de blir utsatt for vold i sin hvileløse jakt etter husly og dop andre steder i byen, sier Costa.

- Dette er et problem som ikke kan bli løst bare med penger og husly. Disse menneskene trenger noen som bryr seg, noen som har tålmodighet, sier han.

Politiet rydder gatene i Rio de Janeiro

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer