Politiet rystet over TV2

TV2s Per Ståle Lønning satte i kveld gisseltageren i Ryfylke rett på lufta. Redaktør Kåre Valebrokk nekter å kommentere saken, men politiet reagerer sterkt. - Dette er pinadø helt vilt, sier politimester Sønderland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har en god dialog. Noen av barna leker, noen sover. Jeg sitter i diskusjon med Tor Erling Staff,sa gisseltageren på telefon til Per Ståle Lønning i TV2s «Sentrum» i kveld.

- Gislene er trygge så lenge politiet ikke gjør noe.

Politier reagerer nå usedvanlig sterkt på TV2s direktesendte innslag.

- Gisseltakeren har to voksne og fem barn under tre år der inne. Det er politiet som har det formelle ansvaret for denne operasjonen. Hva vet TV 2-ledelsen om virkningene av å sende et slikt intervju ut på lufta? Dette er pinadø helt vilt, sa politimester Olav Sønderland til NTB, etter først å ha nektet å kommentere innslaget.

Sønderland avviste i kveld påstandene fra Nettavisen om at politiet hadde godkjent innslaget, men bekrefter at et av mannens krav var å få holde en pressekonferanse.

- Vi har ikke forholdt oss til dette kravet inntil vi har fått en dialog med gisseltageren gjennom Staff, som fortsatt snakker med han i barnehagen, sier Sønderland til Dagbladet.

- Jeg er forundret over at presumptive fagfolk går inn i en debatt med en bevæpnet mann som holder fem barn som gisler, for så å si «det var det, her er reklamen», sier politimesteren.

Han håper TV2-innslaget ikke har påvirket situasjonen, «men det vil vi aldri få svar på».

Barnefordelingssak

Kveldens Sentrum-sending tok utgangspunkt i et brev gisseltageren sendte norsk presse for ti dager siden, der han legger fram sitt syn på en barnefordelingssak.

- Jeg vil vise det norske folk at det er noe stein galt med det norske systemet. Folk må få vite hva som skjer, sa gisseltageren.

I den oppsiktsvekkende sendingen kom han med en rekke påstander mot myndighetspersoner. Han navnga også med fornavn andre personer involvert i barnefordelingssaken, og snakket ut om sin sinnstilstand. En psykolog i studio samtalte også direkte med gisseltageren som fortsatt holder fem barn og to voksne som gisler.

- Ingen kommentar

TV2s sjefredaktør Kåre Valebrokk, som har bestemt seg for å legge ned «Sentrum», hadde i kveld ikke sett innslaget, og ville ikke kommentere saken overfor Dagbladet. Han vil først se igjennom innslaget i morgen.

Strid om barnefordeling

Odd Jo Forsell, gisseltagerens advokat i en barnefordelingssak bekreftet i kveld overfor NTB at samværsstrid er motivet for gisseltagingen. Forsell har deltatt i forhandlingene med gisseltageren sommen med advokat Tor Erling Staff. Mannen mistet samværsretten med sine barn etter at han ble tiltalt for voldtekt.

Mannen vant en barnefordelingssak i fjor, men ble fratatt retten til samvær med barna etter at han ble tiltalt for voldtekt. Verken barna eller andre familiemedlemmer er involvert i gisselsituasjonen, ifølge advokat Forsell.

- Vurderingssvikt

- Jeg vil ikke nøle med å si at dette er en presseetisk overtramp. Mediene bør holde fingrene fra fatet. TV 2 går inn i en situasjon som er ømfindtlig og kan bli eksplosiv, sier førsteamanuensis Odd Raaum ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo til Dagbladet.

- Innslaget i Sentrum var i høy grad spesielt. Det var sindige personer i studio, men de kunne lett gjort situasjonen verre. Dette er å blande seg inn i en svært ømfindtlig situasjon, der det pågår forhandlinger som er satt i scene av politiet. Jeg reagerer på at TV 2 ikke er mer tilbakeholdne, sier Raaum.

- Vi har ikke hatt noen liknende situasjon før. Det var en flykapring der TV 2 sendte forhandlingene mellom kapreren og politiet, gjennom en politiradio. Men de hadde ikke kapreren på tråden. Vi vet ikke hva slags virkning dette kan få. Her ble media en aktør i en livstruende situasjon, sier Raaum.

Generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, har ikke selv sett innslaget, men er overrasket over at TV2 slapp til gisseltageren uredigert.

- Redigeringsfunksjonen er jo en sentral del av pressens rolle i det offentlige rom. Mulighetene for et scoop må ikke gå på bekostning av sikkerhet, sier Kokkvold til Dagbladet.

- Dette er kanskje Lønnings avskjedsgave til TV2? spekulerer Kokkvold, som tror dette vil få konsekvenser for TV2-programlederen.

FORHANDLER: Advokat Tor Erling Staff har i kveld forhandlet med gisseltageren i Ryfylke.