- Politiet satt på huk og kikket på

Gjorde ingenting før ranerne var vekk, hevder vitne.

KOM I HELIKOPTER:  Ranerne både kom og forsvant i et stjålet helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger.  Foto: AP Photo/APTN/Scanpix
KOM I HELIKOPTER: Ranerne både kom og forsvant i et stjålet helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger. Foto: AP Photo/APTN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Ranerne var i full gang med å laste flukthelikopteret med penger. Samtidig sto politiet ved siden av og så alt som skjedde, ifølge et øyenvitne.

- De satt på huk bak politibilene sine og var helt passive, sier vedkommende til Aftonbladet.se.

Vitnet bor rett ved verditransportsentralen utenfor Stockholm som ble ranet i går morges, og våknet av bråket fra ranshelikopteret som sirklet over området. Han kikket ut og så en politibil som sto parkert.

Satt stille
- Tre, fire politimenn satt på huk bak bilen og beskyttet seg. De hadde dratt våpen, forteller han.

Selv om flere mennesker og biler passerte ble ingenting gjort for å verne omgivelsene, hevder vitnet.

- De bare satt der og kikket fra klokka 5.15 til klokka 6.

Først da ranerne hadde flyktet i helikopteret satt politiet på sirenene og kjørte av gårde med politibilen - i motsatt retning av helikopteret. Samtidig så mannen to politimenn som kom gående ut fra et skogholt i nærheten.

- Hva de hadde gjort der kan man jo bare lure på. Først da helikopteret var borte kom forsterkninger, og det var først da det begynte å skje noe her, sier han.

Fanget i tre timer
Svensk politi ankom G4S sine lokaler bare et par minutter etter at de fikk melding om ranet, oppgir politiet selv.

Rundt 15 ansatte som var i bygningen da den ble ranet satt fanget i over tre timer før politiet fikk dem ut.

Operativ sjef Christian Agdur sa på en pressekonferanse i går at politiet ventet noe med å storme ransåstedet fordi de trodde ranerne var utstyrt med automatvåpen. Da politiet var riktig utstyrt, stakk ranerne av.

Ifølge den svenske tv-kanalen TV4 ønsket en politibetjent på stedet å skyte etter flukthelikopteret. Men mannen fikk et klart nei fra sin overordnede.

- Befalet bestemte at det fantes ikke noe trussel mot politiet fra helikopteret, og dermed fantes det ingen grunn god nok til å skyte mot det, sier en pressetalsmann til TV4.

- Det er ikke akseptabelt, politiet må være bedre rustet enn dette, sier sikkerhetssjef Dick Malmlund fra Svensk Handel til Aftonbladet.

To avhørt
To menn ble onsdag kveld avhørt av politiet angående ranet, men disse er i ferd med å sjekkes ut av saken, fikk Dagbladet opplyst i går.

- Når vi har så grove ran som vi hadde i Stockholm i dag, så oppsøker politiet visse personer. Det har vi gjort i dag og vi har pågrepet to personer. Men slik det ser ut nå har de ingenting med ranet å gjøre, sier pressetalsmann Kjell Lindgren i politiet i Stockholm til Dagbladet.

Helikopter undersøkt
Det er ennå svært uklar hvor mye penger ranerne har fått med seg. Det eneste sporet de tilsynelatende har nå, er flukthelikopteret, som ble funnet cirka tre mil nordvest for åstedet.

- Vi har undersøkt utsiden av helikopteret, men ikke inni. Det blir fraktet vekk til et lokale der det bokstavelig talt skal støvsuges for spor, sier pressetalsmann Kjell Lindgren ved stockholmspolitiet.

Ifølge konstituert sjef for Rikskriminalpolisen i Sverige, har de til enhver tid oversikt over cirka 600 personer som knyttes til det svenske ransmiljøet.

- Vi har oversikt over cirka 600 personer som er eller har vært tilknyttet ransmiljøet i Sverige. Vi vet hvem de er og vi vil ta kontakt med nå, sier Tommy Hydfors til Dagbladet.

FUNNET: Helikopteret ranerne stjal og brukte under ranet er funnet tre mil utenfor Stockholm. Foto:  EPA/MAJA SUSLIN/Scanpix
FUNNET: Helikopteret ranerne stjal og brukte under ranet er funnet tre mil utenfor Stockholm. Foto: EPA/MAJA SUSLIN/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer