Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet saumfarer Nokas-, Munch- og koffertsaken for å finne motiv for drapsforbundet mot «Skrue»

Bandidos-mann (43) siktet for å ha hjulpet Harnes før mopedturen til Sabers garasje.

BARNDOMSVENNER:  Methel Betew er siktet for å ha bestilt drap på Imran Saber. De er gamle venner, og her er de fotografert på Hyperstate i 1998. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
BARNDOMSVENNER: Methel Betew er siktet for å ha bestilt drap på Imran Saber. De er gamle venner, og her er de fotografert på Hyperstate i 1998. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lars Harnes og Metkel Betew ble i dag varetektsfengslet i fire nye uker i Oslo tingrett.

Betew er siktet for å ha bestilt Lars Harnes, tidligere leder av Bandidos, til å drepe Imran Saber. Begge de to nekter straffskyld.

Et halvt år etter pågripelsen vil Oslo-politiet ikke si om de har klarlagt et motiv for hvorfor det angivelige drapsforsøket, men sier at de nå saumfarer tidligere straffesaker Saber har hatt en tilknytning til - blant annet Nokas-ranet, Munch-ranet, koffertsaken og drapsforsøket mot Saber i 2010.

- Vi ønsker å få kartlagt om det er en konflikt som ligger bak, sier politiadvokat Line Steen Presthus til Dagbladet.

Nye avhør Politiet har ønsket å få enkelte av de dømte i Nokas- og Munch-saken i avhør.

- Vi ønsker å avhøre dem om forholdet deres til Saber. Vi leser også gamle avhør, ser på mulige konflikter og søker å finne ut om det er ting i historien som er interessant. Og vi forsøker å finne ut om det er noe som er forskjellig fra da Saber ble forsøkt drept i 2010, sier Presthus.

SIKTET: Lars Harnes, her fotografert i 1999. Foto: NTB scanpix
SIKTET: Lars Harnes, her fotografert i 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

Metkel Betews forsvarer Marius Dietrichson sier han ikke kan se at hans klient har hatt noe motiv for å drepe Saber, og har flere ganger poengtert at de er gamle venner.

- Det har gått et halvt år uten at politiet kan peke på et motiv, og jeg kan ikke se at det er noe motiv i saken. Jeg kan heller ikke se at det er grunnlag i dokumentene i saken for å si at Harnes faktisk skulle drepe Saber. Jeg har lagt fram andre mulige tolkninger i retten, sier Dietrichson til Dagbladet.

Disse tolkningene er omfattet av referatforbudet fra fengslingsmøtet.

Anmeldt lekkasjer Imran Saber er kjent som venn av David Toska, hovedmannen i Nokas-saken. Han er blitt kalt «Skrue», og omtalt som en av de mest upopulære mennene i enkelte av Oslos kriminelle miljøer, etter at en rekke tunge kriminelle skal føle seg lurt eller bedratt i konfliktlinjer som blant annet strekker seg tilbake til håndteringen av pengene fra nettopp Nokas-ranet, Munch-ranet og andre krangler om millionbeløp.

Dietrichson har for øvrig anmeldt Oslo-politiet for lekkasjer til pressen. Dietrichson har tidligere reagert på flere lekkasjer i saken, blant annet at TV 2 meldte at politiet mente de hadde avverget totalt fire drap.

- Jeg har satt i gang en prosess for å finne ut hvem som har lekket disse opplysningene. Lekkasjene i saken har vært helt ødeleggende for min klient, sier Dietrichson.

Anmeldelsen er sendt videre til Spesialenheten for politisaker. Også politiadvokat Line Presthus har reagert på lekkasjer i saken, da først og fremst til VG.

I tillegg til drapsforbundet er Betew siktet for å ha planlagt ran av en verditransport på et fly på Gardermoen og innførsel av 20 kilo av det narkotiske stoffet MDMA.

Harnes-kompis siktet I tillegg til Betew og Harnes er en 43 år gammel Bandidos-kompis av Harnes siktet for å ha hjulpet til med forberedelser til det angivelige drapsforsøket.

Bandidos-Harnes ble pågrepet 23. juli i garasjeanlegget der Imran Saber bor ved Sinsen i Oslo. Ifølge VG skal Harnes ha dekket til kroppen med nylonstrømper og hadde latekshansker under mopedhanskene. Han hadde kjørt dit på moped fra en garasje på Østensjø i Oslo, og politiet knytter 43-åringen til garasjen og forberedelsene der.

AKTOR: Politiadvokat Line Steen Presthus.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AKTOR: Politiadvokat Line Steen Presthus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Han er siktet for drapsforbund eller medvirkning til dette. Han nekter straffskyld og sier han ikke kjenner til dette i det hele tatt, sier advokat Reidar Steinsvik, som forsvarer mannen.

Siktede er er en kompis av Harnes gjennom Bandidos, bekrefter Steinsvik.

Mannen ble pågrepet og siktet etter at Harnes fikk siktelsen utvidet til å gjelde drapsforbund i november i fjor, og ble løslatt etter en natt i arresten. 

- Mistanken mot ham ble ansett for å være noe lavere enn mistanken mot Harnes. I tillegg hadde han vært ute i en måneds tid, og bevisforspillelsesfaren var derfor lavere, sier politiadvokat Presthus.

Mannen er ikke avhørt av politiet.

FORSVARER: Marius Dietrichson forsvarer Metkel Betew. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FORSVARER: Marius Dietrichson forsvarer Metkel Betew. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Han har benyttet seg av retten til å ikke la seg avhøre, sier forsvarer Steinsvik.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media