PÅ FINN.NO: Politiets RIB ligger nå til salgs på Finn.no. Annonsen beskriver den som en «fin båt til vannski, tube, osv.». Faksimile: FINN.NO
PÅ FINN.NO: Politiets RIB ligger nå til salgs på Finn.no. Annonsen beskriver den som en «fin båt til vannski, tube, osv.». Faksimile: FINN.NOVis mer

Politiet selger gummibåten som stoppet på vei til Utøya

- Utrolig dårlig dømmekraft, mener bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drøyt en måned etter massakren på Utøya selger Nordre Buskerud politidistrikt den mye omtalte gummibåten som politiets spesialstyrke brukte på vei mot Utøya, men som tok inn vann og fikk motorstopp, skriver VG i dag.

«Fin båt til vannski, tube, osv.,» lyder det i annonsen som politidistriktet har lagt ut på Finn.no. Zodiac Pro-båten på 16 fot selges til høystbydende, med en minstepris på 5000 kroner.

Underdimensjonert Gummibåten har stått sentralt i kritikken mot politiet etter terroraksjonen; det er blitt hevdet at essensielle minutter gikk tapt fordi spesialstyrken fra Oslo bare fikk én båt til rådighet, og at denne attpåtil var underdimensjonert for den tungt utrustede styrken og i dårlig forfatning.

Zodiacen ble etter hvert liggende og drive midtfjords. Til slutt måtte politifolkene fra den såkalte Delta-gruppa ta seg til Utøya i to private båter, før de kunne pågripe Anders Behring Breivik.

Nå har Nordre Buskerud politidistrikt gått til innkjøp av to nye båter - en 18-fots aluminiumsbåt med 115-hesters motor og en 17-fots plastbåt. Beslutningen om dette kom like etter Utøya-aksjonen.

- Vi har over lengre tid ønsket å skifte ut gummibåten på grunn av at den var gammel og velbrukt, sier politidistriktets stabssjef Magne Rustad til VG om Zodiacen, som har vært i tjeneste siden 1998.

- Stor interesse Det er politiets servicemann Hauk Jørgen Nyhus som står ansvarlig for Finn.no-annonsen. Han opplyser om stor interesse for båten.

- Alle som ringer, vet at dette er båten politiet brukte ut til Utøya, sier han til VG.

Han avviser at pågangen skyldes båtens forhistorie, og sier interessen skyldes at den er egnet til dykking.

Arne Seland, som er bistandsadvokat for pårørende og overlevende etter massakren, er lite imponert over politiets båtsalg.

- Det virker som utrolig dårlig dømmekraft å selge den nå, sier han til VG.

- Ekstremt klønete Han karakteriserer salget som å «nærmest lodde ut denne båten som om det var et karneval», og det i ei tid da man holder tilbake kritikk mot politiet, slik at de skal få tid til å granske Utøya-utrykningen og bruken av båten.

Også kommunikasjonseksperter gir salget det glatte lag. Gunnar Angeltveit, kriserådgiver i Angeltveit og Gangdal, framholder at mange vil oppfatte salget som «ekstremt klønete», og at det vil bidra til inntrykket av en etat som ikke skjønner kommunikasjonssituasjonen de står oppe i.

Angeltveit mener salget kan bli oppfattet som en hån mot dem som har kritisert bruken av båten.

- Denne båten har så minimal verdi for politidistriktet at var jeg dem, ville jeg heller senket, brent eller gravd den ned, sier han.

Trond Blindheim, rektor ved Markedshøgskolen, peker på båtens åpenbare symbolverdi.

- Den må ikke bli noen suvenir, sier han til VG.

PLAN B: Etter at Zodiacen med politiets Delta-gruppe ble liggende og drive midtfjords, måtte spesialstyrken til slutt ta seg til Utøya i to private båter. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIX
PLAN B: Etter at Zodiacen med politiets Delta-gruppe ble liggende og drive midtfjords, måtte spesialstyrken til slutt ta seg til Utøya i to private båter. Foto: JAN BJERKELI / REUTERS / SCANPIX Vis mer