Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet sender trolig verken ut asylsøkere eller aksjonerer mot kirke i dag

Kan bli aktuelt å ta seg inn i Kirkenes kirke hvis flere asylsøkere søker tilflukt.

TROLIG INGEN RETURER:
PU håpet å kunne starte utsendelsen fra ankomstsenteret i Finnmark i dag. Det skjer trolig ikke. 
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TROLIG INGEN RETURER: PU håpet å kunne starte utsendelsen fra ankomstsenteret i Finnmark i dag. Det skjer trolig ikke. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil trolig ikke bli foretatt returer av asylsøkere i Finnmark til Russland lørdag, sier Tor Espen Haga i Politiet utlendingsenhets til NRK.

- Vi venter fortsatt på klarsignal fra Russland om at de er klare til å ta imot flyktningene. Når vi får det, så er vi klar til å starte returarbeidet. Men tida går, og det er lite sannsynlig at vi kommer til å starte uttransporteringene i dag, sier Tor Espen Haga til NRK lørdag.
Trolig ingen kirkeaksjon Flere asylsøkere rømte fra mottakssenteret i Finnmark da det ble kjent at Politiets utlendingstjeneste (PU) planla busstransport til Murmansk eller Nikel på torsdag. Tre av dem - to menn og en gravid kvinne - kom seg til Kirkenes kirke.

Politimester i Finnmark politidistrikt, Ellen Katrine Hætta, opplyser til NTB at de ikke vil gå inn i kirken i dag.

- Hvis situasjonen endrer seg, og det kommer flere asylsøkere til kirken, så vil vi vurdere å aksjonere. Det har foreløpig ikke kommet noen flere dit, så vi kommer ikke til å gjøre noe videre med denne saken i dag, sier Hætta til NTB lørdag formiddag.

Det sitter også åtte kirkeasylanter i Rypefjord kirke i Hammerfest. På spørsmål om det vil bli uttransportering av asylsøkere fra mottakssenteret i Sør-Varanger til Russland lørdag, henviser politimesteren til PU.

- De er selvfølgelig preget av situasjonen. Det vi har gjort er at vi har gitt dem seng, madrasser, sengetøy og mat foreløpig, sier Wenche Jessen Dervola, Kirkeverge i Sør-Varanger menighetsråd, til NRK fredag kveld.

Ankomstsenter Finnmark Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep fredag 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes, noe som betyr at disse ikke får forlate senteret. De må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates innen tre døgn.

Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er situasjonen for asylsøkerne på senteret utfordrende.

- Det jeg har blitt fortalt, er at det er flere senger på store rom. Det er veldig kaldt om natta, sier NOAS-rådgiver Marek Linha til NTB fredag.

Linha forklarer til NTB at internett i leiren ikke har fungert den siste tiden.

- Det ble slått av for to dager siden. Noen har ikke penger lenger på telefonen, og det blir vanskelig for noen å kommunisere med advokater og å sende inn dokumentasjon også videre.

Politiets utlendingsenhet (PU) i Finnmark innrømmer at de slo av wifi-internettet for at flyktningene i Vestleiren ikke skulle rømme, men bekrefter fredag kveld at internettet er tilbake.

- Vi måtte få kontroll på situasjonen. Det var en situasjon hvor vi fikk inntrykk av at de forsøkte å unndra seg retur av et lovlig fattet vedtak. Med internett hadde de mulighet for å kontakte de som skulle hjelpe dem, sier PUs prosjektleder i Finnmark, Tor Espen Haga til NTB.

Avviser matnekt NTB får også bekreftet at matregimet inne i leiren er det samme som da Vestleiren var Ankomstsenter Finnmark. Da skulle nyankomne asylsøkere maksimalt oppholde seg i to døgn i leiren. De skulle ikke få varm mat under oppholdet. De ble også pålagt strenge tidsfrister for når de måtte få i seg mat, og hvis de ikke var innenfor det korrekte tidspunktet ble de nektet mat. Haga avviser at dette er tilfellet.

- Vi nekter ingen mat. Alle får mat, og alle skal få mat, sier han til NTB.

PU under tidspress PU jobber under et ekstra tidspress for å gjennomføre de kontroversielle utsendingene til Russland.

Den planlagte uttransporten fredag ble avbrutt på grunn av manglende busskapasitet. Mens Norge mener at det er forhold på russisk side som gjør at de ikke får transportert ut asylsøkere, hevder Russland at det er uenighet om hvem som skal sendes tilbake eller ikke.

Sjefen for PU i Kirkenes, Tor Espen Haga, sier til NTB at de gjør alt de kan for å få sendt en busslast med rundt 30 avviste asylanter til Murmansk lørdag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media