Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet sendte falske rapporter til Brasil

Hemmelige politidokumenter fra Natal viser at noen i norsk politi har fôret myndighetene i Brasil med uriktige opplysninger om norske statsborgere.

KRAV: Advokat John Christian Elden krever at Spesialenheten for politisaker iverksetter etterforskning. - Noen i norsk politi har sendt falske rapporter, sier Elden. Alle foto: Gunnar Hultgren
KRAV: Advokat John Christian Elden krever at Spesialenheten for politisaker iverksetter etterforskning. - Noen i norsk politi har sendt falske rapporter, sier Elden. Alle foto: Gunnar Hultgren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no.) I ferieparadiset Natal i Brasil er to nordmenn dømt til lange fengselsstraffer, flere er siktet og risikerer mange år i fengsel. Millionverdier er beslaglagt av politiet i provinsen Rio Grande do Norte.

Samtidig er nærmere 100 fullstendig uskyldige leilighetseiere rammet. Boligene de har kjøpt er også beslaglagt, fordi de norske ? utbyggerne er anklaget for mafiavirksomhet og hvitvasking av millionbeløp.

Hemmelige anklager
Dagbladet har fått tilgang på et taushetsbelagt brev fullmektig Santiago Hounie i Det føderale politiet i Brasil sendte dommer Mario Jambo.

Brevet er datert ei uke før brasiliansk og norsk politi slo til i en felles aksjon — «Operação Paraíso» (Operasjon Paradis).

I brevet heter det:
«De første opplysningene som ga mulighet til å starte etterforskningen kom i 2003 og mistanken om at nordmennene (tre navngitte norske forretningsmenn, red.anm.) var involvert i kriminelle handlinger ble da bekreftet».

Videre heter det i brevet fra Det føderale politiet:
«På den tida informerte delegasjonen fra Interpol i Rio Grande do Norte om at NN (navngitt norsk forretningsmann, red.anm.) i hans disfavør hadde økonomiske strafferegister i Norge».

Politiet benekter
Dagbladet har tidligere spurt politiadvokat Geir Kavlie, politiinspektør Aage Aase i Økokrim, politioverbetjent Eirik Jensen og politiadvokat Olav Hovstad ved seksjonen for Organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt om de hadde kjennskap til at deres avdelinger — eller andre i norsk politi — sendte opplysninger om norske statsborgere til Brasil.

BESLAGLAGT: Blue Marlin-hotellet i Natal er bare ett av flere hotell som politiet i Brasil har beslaglagt.
BESLAGLAGT: Blue Marlin-hotellet i Natal er bare ett av flere hotell som politiet i Brasil har beslaglagt. Vis mer

Opplysninger som skal ha vært sendt fra Norge før brasilianske myndigheter noen måneder før «Operação Paraíso» ble iverksatt, ba om økonomiske opplysninger om en rekke nordmenn.

Både Kavlie og Aase har kategorisk benektet dette. I sommer sa Kavlie og Aase:
«Vi har bare svart på spørsmål fra myndighetene i Brasil».

I forrige uke gjentok politiinspektør Aage Aase overfor Dagbladet at Økokrim aldri har sendt andre opplysninger enn de myndighetene i Brasil ba om i en rettsanmodning.

Også Eirik Jensen ved Oslo politidistrikt — som leder kampen mot de kriminelle innvandrergjengene i Oslo — benektet dette. 8. juni sa Jensen følgende til Dagbladet:
«Vi har bare svart på henvendelser fra myndighetene i Brasil om kriminelle nordmenn. Vi har ikke vært involvert i andre enn B-gjengen».

Samme dag sa politiadvokat Olav Hovstad ved Oslo politidistrikt følgende til Dagbladet:
«Vi har svart på en rettsanmodning fra Brasil. Den informasjon Oslo-politiet har sendt dreier seg om kriminelle, og er korrekt».

Nå viser det seg at noen i norsk politi har sendt opplysninger om norske statsborgere via Interpol-systemet til Brasil.

- Krever etterforskning
Advokat John Christian Elden, som er norsk forsvarer for en av nordmennene som risikerer flere ti år i fengsel i Brasil — forretningsmannen Trygve Kristiansen fra Trondheim krever at Spesialenheten for politisaker tar affære.

- Jeg forutsetter at Spesialenheten for politisaker snarest iverksetter full etterforskning, og finner ut hvem i norsk politi som har skrevet falske rapporter om norske statsborgere og sendt disse til myndighetene i Brasil. Jeg konstaterer at myndighetene i Brasil har fått opplysningene via Interpol, sier Elden og fortsetter:

- Det bør være lett for Spesialenheten å finne ut hvem som står bak de falske rapportene. Rapporter som har fått enorme konsekvenser for nordmennene som uskyldig har blitt hengt ut. De menneskelige konsekvensene er enorme.

- Liv har blitt ødelagt. Bare min klient har fått verdier for flere titalls millioner beslaglagt. Dette er midler som er lovlig opptjent og beskattet i Norge, sier advokat Elden.

Nekter innsyn
Advokat Arsênio Pimentel i Natal representerer en av de siktede nordmennene. Han har i flere måneder forsøkt å få tilgang til samtlige politidokumenter i saken. Slik at han best mulig kan forsvare sin klient mot beskyldningene.

Da Dagbladet intervjuet Pimentel den 11. juni i år sa han:
«Vi blir nektet innsyn. Både Det føderale politiet og dommeren nekter oss innsyn i korrespondansen mellom Norge og Brasil».

- Dette sier mye om rettssystemet i Brasil, der dommeren får falske rapporter fra politiet, uten at forsvarerne får mulighet til å imøtegå påstandene, sier advokat John Christian Elden.

FÅR IKKE SE: Advokat Arsenio Pimentel nektes innsyn i dokumentene fra Norge.
FÅR IKKE SE: Advokat Arsenio Pimentel nektes innsyn i dokumentene fra Norge. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media