Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet senker postene i straffesaken mot ledere i SOS Rasisme

Men holder fremdeles alle de tiltalte ansvarlige for flere millioner i bedragerier. I dag startet politiet sin sluttprosedyre i Haugaland tingrett i dag.

ÅTTE TILTALTE: Rettsaken mot tidligere ledere og aktivister i SOS Rasisme går mot slutten. I dag startet aktoratet sin sluttprosedyre. Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen representeres av advokatene John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅTTE TILTALTE: Rettsaken mot tidligere ledere og aktivister i SOS Rasisme går mot slutten. I dag startet aktoratet sin sluttprosedyre. Tidligere daglig leder Kjell Gunnar Larsen representeres av advokatene John Christian Elden og Erik Lea. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): I dag startet sluttprosedyrene i straffesaken mot åtte tidligere ledere og ansatte i SOS Rasisme startet i Haugaland tingrett.

Organisasjonen ble dømt to ganger for medlemsjuks etter sivile søksmål i 2011 og 2012. Politiet valgte deretter å trekke flere tidligere ledere og ansatte for retten.

Åtte personer står nå tiltalt for bedragerier av flere millioner kroner mot tre ulike støttegivere finansiert av staten, i perioden 2007 til 2011. Sju av de tiltale har sagt seg ikke skyldig på alle punkter. En tiltalt sa seg delvis skyldig i henhold til tiltalen.

De tre støttegiverne er Landsrådet for Norges- barne og ungdomsorganisasjoner, det statlige Fordelingsutvalget og det nasjonale fagorgan for kompetansepolitikk VOX, som gir penger til studieforbund.

45 000 «medlemmer» SOS Rasisme kalte seg «Europas største antirasistiske organisasjon» på 2000-tallet og hevdet å ha over 45 000 medlemmer, hvorav de søkte støtte for 37 000 på det meste. Samtidig som Dagbladet avslørte SOS Rasismes omfattende medlemsjuks i 2010, stanset inntektsstrømmen opp på grunn av støttegivernes mistanker om juks. To tidligere støttegivere har vunnet fram i sivile millionsøksmål.

En støttegiver anslo senere det tellende medlemstallet ble til å være rundt en tiendedel, under 5 000, av det SOS Rasisme hevdet.

Reduserte poster Politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal startet med å legge fram en ny versjon av tiltalebeslutningene mot de åtte.

De fleste punktene i de opprinnelige tiltalene er opprettholdt, men flere av pengesummene politiet mener er de tiltalte har bedratt støttegiverne for, er redusert.

Beløpene i tiltalepostene mot Larsen for bedragerier av ulike støtteordninger er redusert fra 16 millioner kroner til 7,5 millioner kroner av politiet, i den nye tiltalen. Det samme er tilfelle for den andre hovedtiltalte, Trond Thorbjørnsen. I tillegg er de to tiltalt for flere tilfeller av forsøk på bedrageri. Også her er tiltalepunktene opprettholdt, men summene redusert til under halvparten.

Reduksjonene gjelder også for de andre tiltalte i saken.

Det er lagt fram over 70 000 sider med dokumenter i retten og rundt 100 000 navn fra medlemsregistrene som lå til grunn for pengestøtte og søknader om pengestøtte. Det er også lagt fram en rekke dokumenter om studiestøtte og kurs, som politiet mener ikke er avholdt, eller ikke avholdt slik SOS Rasisme fikk støtte for. Flere av de tiltales navn figurerer på kurslistene.

Frafalt hvitvasking En post om hvitvasking av 273 000 kroner i tiltalen mot tidligere leder Anne Elisabeth Hansen ble frafalt i sin helhet. Pengene ble overført til hennes konto i i desember 2011 fra hovedtiltalt Kjell Gunnar Larsen, som også er Hansens samboer.

I tiltalepostene om hvitvasking mot Larsen er dette tilfellet også og noen flere beløp fjernet. Politiet har også frafalt de delene av tiltalen mot Larsen som hevdet at han begikk bedragerier for personlig vinning.

Rettssaken startet i begynnelsen av januar og har blitt forlenget flere ganger, på grunn av den omfattende bevismengden som er lagt fram av både aktoratet og forsvaret.

Det er ventet at aktoratet vil prosedere i dag og i morgen. Deretter er det forsvarets tur, ledet av Larsens forsvarer John Christian Elden.

- Vi vil prosedere på at tiltalepostene skal reduseres ytterligere, sier Elden til Dagbladet under en rettspause.

I sin nye tiltale har også politiet redusert antallet medlemmer og lokallag de mener SOS Rasisme innrapporterte feil til ulike støttegivere.

Redusert NAV-tiltale Larsen er også tiltalt for å ha mottatt uberettiget uførepensjon fra NAV over fire år. Denne posten er redusert fra 817 000 kroner til 500 000 kroner i den nye tiltalebeslutningen.

Dagbladet har tidligere omtalt at LNU ville bruke straffesaken for å rette krav mot flere av de tiltalte. Kravet endte opp med å ikke være en del av rettsforhandlingene som pågår nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!