Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

- Det er ulovlig for andre å ta på seg ordensoppgaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tønsbergs Blad skriver i dag at Vestfold-politiet vil hindre gruppa Odins soldater i å patruljere.

- Hvis de organiserer noe som likner uniformerte patruljer setter politiet foten ned, sier forebyggende koordinator Hege Fjær i Vestfold politidistrikt til avisa.

Odins soldater mener politiet mangler ressurser, og sa i går til Dagbladet at de vil patruljere i gatene og «være forebyggende, så folk ikke skal falle for fristelsen og tafse på jenter, fly på andre med vold og selge narkotika».

- Vi mener vi har god kontroll på ordensproblemene i Vestfold, sier politistasjonssjef Øystein Holt i Tønsberg til Dagbladet.

- Det er ulovlig for andre å ta på seg ordensoppgaver. Hvis det blir en slags patruljering, så er det politiets oppgave å stå for ro og orden. Begynner noen andre å gjøre det, er det klart at politiet vil reagere, sier Holt.  

- Et internettfenomen I Finland er Odins soldater blitt kjent for å gå i gatene med svarte hettegensere med vikingmotiver. Flere ganger har de også båret innvandringskritiske bannere og plakater, ifølge Reuters. Ett av dem hadde påskriften «migranter er ikke velkomne». Også i Norge har Odins soldater planer om å gå rundt i gatene med egne jakker, helst i grupper på rundt ti personer.

Ronny Alte, midlertidig talsmann for Odins soldater, hevder at hele 100 til 500 personer vil patruljere for gruppa i Vestfold.

- 2200 har spurt om å være medlem av Facebook-gruppa til støtte for Odins soldater, sa Alte til Dagbladet i går.

Dette utgjør altså personer som har likt gruppa på Facebook. Hvor stor oppslutning Odins soldater faktisk har for gatepatruljering, er imidlertid uklart. Øyvind Strømmen, som har kartlagt høyreekstreme miljøer i Norge, mener tallene et veldig sterkt overdrevet.

- Vi vet ikke hvor mange mennesker gruppa har bak seg, men hvis det skal sammenliknes med Pegida, så var det et svært begrenset antall. Det ble varslet at det var veldig mange som sto bak og mange som kom til å demonstrere, men da de skulle ut og demonstrere, var det bare 10 til 15 personer som møtte opp, sier stasjonssjef Holt til Dagbladet.

PST følger med PST sa tidligere i januar til Dagbladet at slike grupper i større grad representerer et ordensproblem enn et sikkerhetsproblem

- Vi kjenner til dem og har en god oversikt over det høyreekstreme miljøet i Norge, sa kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

Midlertidig talsmann Alte har presisert at  gruppa ikke identifiserer seg med høyreekstremisme, men at han mener antallet innvandringskritiske i Norge nå øker.

- Må søke for å demonstrere I Finland har Odins soldater møtt motdemonstranter, blant annet ei gruppe klovner som danset rundt mennene i svart som patruljerte. Alte ønsker eventuelle klovner som vil bli med og patruljere, velkommen. Men politiet mener at personer som vil gå rundt i gatene, og enten demonstrerer eller motdemonstrerer, må søke om tillatelse.

- Vi kan ikke spekulere i at det kommer til å gå en rekke «soldater» ned i Tønsberg sentrum. Hvordan vi reagerer, kommer helt an på hvor mange de er og hva de gjør, sier stasjonssjef Holt, men presiserer:

- Hvis dette bærer preg av demonstrasjoner og det er snakk om at andre grupper skal demonstrere mot, så må de forholde seg til reglement og tillatelse til å demonstrere. Hvis ikke blir det en ulovlig demonstrasjon.

Alte i Odins soldater sier til tb.no at de ønsker å prøve et eventuelt forbud for rettsapparatet.

- Vi skal ikke påta oss politiet oppgave. Vi er verken dømmende makt eller inngripende makt. Vi skal ikke patruljere og gripe fysisk inn, vi skal patruljere og virke forebyggende og ha kontakt med politiet når det skjer noe, sier Atle til Dagbladet.