Politiet sier nei til bevæpning

Norske politifolk vil ikke at skytevåpen skal bli en del av den generelle utrustningen, men stiller en rekke krav for å bedre sikkerheten på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en grundig spørreundersøkelse blant egne medlemmer, sammenligninger med andre land og uttalelser fra eksperter har hovedstyret i Politiets Fellesforbund (PF) valgt å stille seg bak de 60 prosent av medlemmene som ikke vil at skytevåpen skal bli standard. To av ti vil ha bevæpning, mens 20 prosent har ikke tatt stilling til spørsmålet.

Debatten i styret onsdag endte med at 9 stemte for at vi fortsatt skal ha ubevæpnet politi, mens to stemte mot.

Mesteparten av den over 70 sider lange rapporten er laget før terrorangrepene 22. juli. Justisminister Knut Storberget var til stede under presentasjonen av rapporten og sa det er viktig at rapporten ikke skrevet på grunn av en spesiell hendelse.

Dissens Nestleder i organisasjonen og tillitsvalgt for politiet i Oslo, Sigve Bolstad, var en av de to som var uenige med flertallet i styret. Han går inn for enn generell bevæpning av politiet, men sier at han selvfølgelig bøyer seg for flertallets forslag til landsmøtet i november.

- Vi er antakelig det mest bevæpnede ubevæpnede politiet i verden, sier Bolstad.

Han sikter til den allerede utstrakte bruken av framskutt lagring, hvor hver tjenestemann har tilgang på skytevåpen som ligger ferdig til bruk i alle politibiler.

På Norges største politistasjon på Grønland i Oslo går fire av ti inn for bevæpning. Der må også politimesteren gi ordre om bevæpning to ganger hver dag. Derfor mener Bolstad at våpen like gjerne kan bli en del av det generelle utstyret.

Flere krav - Selv om flertallet i styret sier nei til generell bevæpning skjer det på en del premisser som faktisk må følges opp, sier leder Arne Johannesen i PF og nevner flere betingelser som er nevnt i rapporten, blant annet våpeninstruksen, muligheten for å utstyre politifolk med andre og ikke-dødelige våpen og bedre bemanning.

- Det som absolutt flest etterspør er bedre bemanning slik at de raskere kan få bistand når det er behov for det. Det er også for store forskjeller rundt om i Norge når det gjelder praksisen med framskutt lagring av skytevåpen i politibilene, fortsetter forbundslederen.

Forbundet krever nasjonale regler som alle må følge slik at det ikke bare er politimesteren som kan beordre bevæpning i kritiske tilfeller, men også tjenestemenn på lavere nivå.

- Har ventet Justisminister Knut Storberget var til stede under presentasjonen av rapporten og ga politiforbundet honnør for et solid arbeid.

- Det er ikke ofte vi får slike rapporter fra et fagforbund så dette skal vi virkelig lese og bruke den aktivt i mye av den politikkutformingen vi skal ha, sa Storberget da han fikk overrakt dokumentet av forbundslederen.

Til NTB sier statsråden at debatten om bevæpning ikke står på dagsorden i regjeringen eller Stortinget akkurat nå.

- Vi har ikke noe konkret arbeid på gang, men vi har en diskusjon gående om det må endringer til. Jeg har sagt at vi skal vente på denne rapporten fordi den vil være et veldig godt utgangspunkt for oss, sier han.
(NTB)