Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet siktet på demonstranter med pistol

Svensk anti-Israel-demonstrasjon brøt ut i vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Deler av Malmö ble i dag forvandlet til en slagmark, etter at en anti-Israel-demonstrasjon gled ut og ble voldelig.

Dramatiske videoopptak viser brutale demonstranter som går løs på politibiler og andre personer, med slag, spark, brostein, fyrverkeri og fargebomber.

Et videoklipp hos Sydsvenskan viser en tydelig truet politimann som sikter på demonstranter med pistol. Han senket våpenet etter at en annen betjent roet ham ned. Ingen skudd ble avfyrt.

KØLLER: Svensk politi forsøkt å stanse voldelige opptøyer. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bob Strong
KØLLER: Svensk politi forsøkt å stanse voldelige opptøyer. Foto: SCANPIX/REUTERS/Bob Strong Vis mer

Politisjef Håkan Jarborg Eriksson sier han skal ta kontakt med de aktuelle politimennene, skriver Sydsvenskan.

- Min spontane reaksjon er at det ser ut til å være på plass. Det er en nødvergesituasjon der man knuser bilens ruter, og politimennene tvinges til å fly ut av kjøretøyet når disse idiotene kaster inn steiner, sier Erksson.

Omringet
Minst ti personer skal være anholdt, og svensk politi har akkurat nå omringet et hundretalls demonstranter på flere steder i byen, melder Sydsvenskan.

MINST 10 PÅGREPNE... etter dagens demonstrasjon. Foto: Scanpix/REUTERS/Bob Strong
MINST 10 PÅGREPNE... etter dagens demonstrasjon. Foto: Scanpix/REUTERS/Bob Strong Vis mer

De skal holdes på stedet til politiet har gjennomgått videoopptak og bildemateriale, for å sile ut og pågripe gjerningspersoner som deltok aktivt i det voldelige kaoset.

- Alt det gode i denne demonstrasjonen har tapt. Det folk kommer til å merke er hva denne lille klikken bråkmakere gjør. Det virker som om de har sin egen agenda, sier riksdagspolitiker Luciano Astudillo som var på plass ved demonstrasjonen.

Expressens reporter Tove Hansson beskriver politiets framferd som «bardus» og «brutal»

SPARKET: En demonstrasjon mot Davis Cup-turneringen i Malmö mellom Sverige og Israel ble lørdag arrangert av nettverket Stoppa matchen, Demonstrantene forsøkte å trenge gjennom politiets sperringer utenfor Baltiska hallen.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
SPARKET: En demonstrasjon mot Davis Cup-turneringen i Malmö mellom Sverige og Israel ble lørdag arrangert av nettverket Stoppa matchen, Demonstrantene forsøkte å trenge gjennom politiets sperringer utenfor Baltiska hallen. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer

Over 1000 politifolk ble satt inn for å holde demonstasjonen under kontroll, opplyser svenske medier.

Ifølge Mats Thimgren i Malmö-politiet har ingen personer blitt skadet.

 6000 personer deltok i demonstrasjonen mot Davis Cup-kampen mellom Israel og Sverige. Foto: SCANPIX/AFP  PHOTO   DRAGO PRVULOVIC
6000 personer deltok i demonstrasjonen mot Davis Cup-kampen mellom Israel og Sverige. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO DRAGO PRVULOVIC Vis mer

I beredskap
Demonstasjonene har nå løst seg opp i området rundt tennishallen hvor arrangementet fant sted, men politiet er fortsatt i beredskap av frykt for at nye uroligheter vil bryte ut.

- Nå er det tomt og rolig. Men det finnes beredskap dersom noe skulle hende, sier infomedarbeider Lars Håkan Lindholm i politiet til Expressen.

6000 mennesker skal totalt ha deltatt i demonstrasjonen arrangert av nettverket «Stoppa matchen», i protest mot dagens Davis Cup-kamp mellom Israel og Sverige.

MALINGSBOMBER: Et hundretalls demonstranter er omringet av politi, i påvente av at de skal gå gjennom bildebevis fra demoen. 
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
MALINGSBOMBER: Et hundretalls demonstranter er omringet av politi, i påvente av at de skal gå gjennom bildebevis fra demoen. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer

Tenniskampen ble spilt som planlagt, med bare noen få, nøye utvalgte publikummere til stede, som presse, sponsorer og skolebarn, ifølge svenske medier.

Arrangørene, som mente så mange som 15 000 ville delta i dagens demonstrasjon, lovte på forhånd en fredelig markering.

En demonstrasjon mot Davis Cup-turneringen i Malmö mellom Sverige og Israel ble lørdag arrangert av nettverket Stoppa matchen, Demonstrantene forsøkte å trenge gjennom poliets sperringer utenfor Baltiska hallen.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
En demonstrasjon mot Davis Cup-turneringen i Malmö mellom Sverige og Israel ble lørdag arrangert av nettverket Stoppa matchen, Demonstrantene forsøkte å trenge gjennom poliets sperringer utenfor Baltiska hallen. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX Vis mer

De forsøkte fortvilt å stagge bråkmakerne som brøt ut av det toget, som gikk under paroler som «Befri Palestina», «Stopp Gaza-blokaden» og «Boikott Israel».

- Vær så snill, kom tilbake, ropte de forgjeves til personene som gikk løs på politiets sperringer.

 Et ukjent antall voldelige bråkmakere brøt ut av toget utenfor stadion i Malmö. Foto: Scanpix/AFP    PHOTO   DRAGO PRVULOVIC
Et ukjent antall voldelige bråkmakere brøt ut av toget utenfor stadion i Malmö. Foto: Scanpix/AFP PHOTO DRAGO PRVULOVIC Vis mer
FÅ I PUBLIKUM: Tennismatchen gikk som planlagt, med svært få publikummere tilstede. 
Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
FÅ I PUBLIKUM: Tennismatchen gikk som planlagt, med svært få publikummere tilstede. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media