Cyanid-saken:

Politiet sjekket ut interessant adresse lørdag kveld

Vil gjennomgå videoovervåkning i løpet av dagen.

STJÅLET: Denne varebilen ble onsdag kveld stjålet fra Lørenskog stasjon. Søndag formiddag er den fortsatt ikke funnet. Foto: Privat
STJÅLET: Denne varebilen ble onsdag kveld stjålet fra Lørenskog stasjon. Søndag formiddag er den fortsatt ikke funnet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips i saken? Ring 2400 0000 eller send e-post til 2400@db.no.

Varebilen med cyanid som politiet i Øst i går ettermiddag etterlyste er fortsatt ikke funnet. Det skriver Øst politidistrikt i en pressemelding søndag.

- Det er ikke noen endringer i saken fra i går. Politiet jobber videre med etterforskningen utover dagen, sa operasjonsleder Trond Lorentzen til Dagbladet tidligere søndag.

Bilen som er etterlyst er lastet med det svært giftige stoffet cyanid.

Hentet inn video

Videre opplyser politiet at de lørdag kveld sjekket ut en interessant adresse på Romerrike.

- Dette ga ikke noe resultat, og stedet er sjekket ut av saken.

De vil ikke gå ytterligere inn på hvorfor adressen var interessant. Samtidig skriver de at de så langt ikke har noen mistenkte i saken.

Likevel har de mottatt flere tips i saken. Blant annet flere mulige observasjoner av bilen. De har også innhentet videoovervåkning.

- Innhenting og gjennomgang vil fortsette utover søndagen, skriver de.

I tillegg planlegger politiet flere avhør i løpet av søndagen.

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Hold avstand!

Varebilen politiet jakter er en Mercedes Sprinter 2018-modell med registreringsnummer CV 88344. De ber folk varsle politiets nødnummer 112 umiddelbart om de observerer bilen. De har også opprettet en egen tipstelefon i saken: 64 81 95 99.

Politiet ble varslet om at bilen var borte av bileieren ved 21.30-tiden onsdag. Bilen har blitt borte mellom klokka 19.30 og 21.30.

- Publikum må ikke nærme seg bilen, men holde god avstand, til nødetatene har foretatt nødvendig sikring.

- Cyaniden sto ulåst

Dagbladet var i går i kontakt med eieren av bilen. Han kunne fortelle at beholderen med cyanid ikke var sikret med en separat lås, og at den rutinemessig var pakket inn og plassert på en plastpall.

- Vanligvis er lasten lukket og ordentlig pakket. Jeg har ingen grunn til å tro at dette er noe annet enn et vanlig biltyveri, sa bileieren til Dagbladet i går.

Politiet skriver også at etterforskningen så langt ikke har frembrakt holdepunkter for at hendelsen handler om noe annet enn et bilbrukstyveri, men de utelukker heller ikke andre årsaker.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST, bekreftet overfor Dagbladet i går at trusselbildet ikke er justert som følge av tyveriet.

- Det er ikke noe kunnskap vi sitter på som tilsier at dette tyveriet kan knyttes til terrorplanlegging, sa han.

«Uhyre farlig»

Dagbladet har vært i kontakt med avdelingsleder ved Oslo universitetssykehus, Finn E.S. Levy.

Cyanider

  • Cyanider er kjemiske forbindelser i form av salter av blåsyre (hydrogencyanid).
  • Cyanider og blåsyre er svært giftig og rammer i løpet av kort tid. Stoffet påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning.
  • Symptomer på forgiftning er voldsomt forsterket åndedrett samtidig som huden får en lyserød farge. Pusten lukter gjerne av blåsyre, en lukt som minner om bitre mandler.
  • Cyanidforgiftning kan oppstå ved brann. Det rammet blant annet mange av ofrene på Scandinavian Star.

Kilde: Store medisinske leksikon.

(NTB)

Han har skrevet en artikkel i Store medisinske leksikon hvor cyanider og blåsyre beskrives som «uhyre farlig».

«Cyanider og blåsyre er uhyre farlige gifter fordi de virker så raskt: Bevisstløshet kan inntre i løpet av sekunder. De virker ved å beslaglegge et av cellens åndedrettsenzymer, slik at organismen ikke kan utnytte oksygen fra blodet. Dødsårsaken er en slags indre kvelning», står det i artikkelen.

At stoffet er farlig bekreftet også politiadvokat Berit Brekke Risbakken til Dagbladet i går.

- Det er et svært giftig stoff så man skal være forsiktig i omgangen med det. Det er derfor vi går ut med en etterlysning.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer